І п'ята спроба невдала

31.07.2007

      «Чорноморець» розпрощався зі своїми мріями про Європу, зустрівшись із представником п'ятірки провідних континентальних чемпіонатів. Причини поразки є логічними (тренер Віталій Шевченко лише місяць працює з командою, в якій з'явилися новачки), але позначилася на загальному підсумку й упередженість суддів до представників Східної Європи...

      Матч із «Лансом» починався оптимістично: Олег Венглинський забив «швидкий» гол ударом головою в падінні після «стандарту» у виконанні Сергія Шищенка. Відтак вихід «моряків» у кваліфікаційний раунд Кубка УЄФА здавався цілком реальним. Але оборона одеситів на стадіоні «Фелікс Боллар» продемонструвала всю свою ненадійність. Можливо, бракувало центрального захисника Олександра Яценка, якому французьке консульство не захотіло швидко оформити візу, але ж не тільки від нього все залежало. Господарі відігралися після кутового, а потім, після провалу Шандрука, «привезли» собі й другий гол.

      У матчі було два епізоди, коли німецький рефері дав «Чорноморцю» привід виказати незадоволення його діями. У першому таймі Венглинського шарпонув за футболку захисник «Ланса», коли наш форвард намагався втекти сам на сам із воротарем, але свисток арбітра промовчав. А по перерві Валентин Полтавець вийшов на побачення з голкіпером, але впав після контакту з ногою воротаря. Суддя вважав це симуляцією і показав капітанові одеситів жовту картку. В обох випадках гості самі винні, що падали надто картинно. А Полтавець взагалі мав продовжувати свій прохід і забивати у порожні ворота — тоді питань не виникало б.

      Українська команда гідно трималася й продовжувала шукати щастя в атаках, поки не забракло сил. Тоді «Ланс» і скористався провалом у центрі захисту гостей. Результат за підсумком двох матчів — 1:3, тобто і п'ята спроба вітчизняного клубу пробитися в Кубок УЄФА через «тото-відбір» виявилася невдалою, і другий рік поспіль на заваді нам стають французи.

      Ігри «Чорноморця» в Кубку Інтертото повинні проаналізувати інші клуби та організатори наших внутрішніх змагань. Ще не увійшовши в сезон, одесити були змушені грати двічі на тиждень, тоді як суперник готувався до ключового матчу без особливих навантажень. Можливо, поєдинки стартових турів чемпіонату України варто було б переносити на більш пізні резервні дні? Навіть наставник французької команди Гі Ру, який запам'ятає Одесу хоча б через те, що вперше в житті скупався у Чорному морі, визнав: утома «Чорноморця» наприкінці гри була очевидною.

      Найбільшою ж сенсацією «допоміжного» єврокубкового турніру став вихід у Кубок УЄФА казахського «Тоболу». Команда з міста Кустанай дещо несподівано (двічі!) обіграла грецький ОФІ. Також двічі румунський «середняк» «Оцелул» побив більш відомий і титулований турецький «Трабзонспор».

 

ТАБЛО

      Кубок Інтертото. Третій раунд (повторні матчі): «Ланс» (Франція) — «Чорноморець» (Україна) — 3:1 (Кулібалі, 19; Акале, 40, 73 — Венглинський, 11; перша гра — 0:0), «Блекберн» (Англія) — «Ветра» (Литва) — 4:0 (2:0), «Сампдорія» (Італія) — «Черно море» (Болгарія) — 1:0 (1:0),      «Атлетико» (Іспанія) — «Глорія» (Румунія) — 1:0 (1:2), «Гамбург» (Німеччина) — «Дачія» (Молдова) — 4:0 (1:1), «Утрехт» (Голландія) — «Хаммарбю» (Швеція) — 1:1 (0:0), «Рубін» (Росія) — «Рапід» (Австрія) — 0:0 (1:3), ОФІ (Греція) — «Тобол» (Казахстан) — 0:1 (0:1), «Ольборг» (Данія) — «Гент» (Бельгія) — 2:1 (1:1), «Лейрія» (Португалія) — «Гайдук» (Кула, Сербія) — 4:1 (у дод.час; 0:1).