Як убили індійського Робін Гуда

26.07.2007

      Розбійника Шива Кумара Патела в Індії вважали місцевим Робін Гудом, оскільки він допомагав біднякам і захищав ліси від нелегальних вирубок та крадіїв. Днями індійські правоохоронці нарешті вполювали його після 32 (!) років пошуків.

      Поліція ліквідувала 56-річного Патела, який був більш відомий під прізвиськом Дадуа,  на півночі країни, у штаті Уттар-Прадеш. Король бандитів та десятеро його спільників не побажали здаватися й серед ночі захищалися до останнього у своїй криївці в джунглях, де їх оточили спецпідрозділи поліції.

 

Кримінальний «авторитет» — захисник джунглів

      Дадуа звинувачували у скоєнні майже 300 кримінальних злочинів, включно з убивствами, викраденнями для викупу, розбійними нападами, рекетом та крадіжками. Місцеві судові органи підрахували, що Шив Пател особисто вбив щонайменше 150 осіб. При цьому багато селян вважали його ледь не напівбогом, оскільки бандит часто грабував багатих та віддавав частину награбованого селянам, особливо найбіднішим із касти курмі, з якої сам походив. А його прибутки щороку обраховувалися приблизно в 100 млн. рупій.

      Джунглі, які розтягнулися на 250 км уздовж кордону між штатами Уттар-Прадеш та Мадх'я Прадеш, були домівкою, криївкою, місцем роботи Дадуа та одночасно безцінним скарбом, який він беріг. Кримінальний «авторитет» безжально карав селян, які вирубували дерева, та браконьєрів, котрі полювали на диких звірів. Два роки тому Дадуа навіть написав відкритого листа до міністра охорони навколишнього середовища Уттар-Прадешу, в якому вказував, що місцеві службовці дозволяють вирубувати ліси за дрібні хабарі. Кількох таких корумпованих службовців він покарав особисто шляхом «конфіскації» їхнього майна. У підсумку, процес вирубування джунглів тут зупинився, хоча браконьєрство зростає швидкими темпами в інших індійських штатах.

Людина без обличчя й милосердя

      Коли минулої неділі поліція закінчила справу ліквідації банди, то відразу ж покликала на місце бою для упізнання небезпечного бандита кількох селян, які особисто знали самозваного короля Дадуа. Поліція розшукувала його понад 30 років, але при цьому не мала жодного фото Патела. Це дозволяло злочинцеві не раз пошивати поліцію в дурні. Так, 1997 року під час поліцейської облави він потрапив у оточення, але зміг вийти з нього, переодягнувшись у сарі.

      У 1982 році Шив мало не потрапив до в'язниці в результаті доносу одного зі спільників. Відтоді він страшенно боявся донощиків, а з роками пошуки їх у своєму оточенні перетворилися для Дадуа на параноїдальну ідею. У червні 1986 року він холоднокровно вирізав десятьох членів своєї банди, оскільки точно знав, що один із них є зрадником. Упродовж останніх років підозрюваних у доносах він спочатку підсмажував живцем, потім по одному відрубував усі пальці на руках і ногах, видовбував очі і, нарешті, після всіх тортур як акт милосердя добивав пострілом із револьвера.

Він ще й пам'ятник

      Рік тому, ніби відчуваючи наближення кінця, Дадуа вирішив... поставити собі пам'ятник, щоб його пам'ятали нащадки. Він наказав вибудувати святиню бога-мавпи Ханумана, який в індуїстській релігії символізує силу, хоробрість та спритність. Цей бог мав здатність збільшуватися, щоб мати змогу перемогти слона. Монумент заввишки 30 метрів постав у місті Нарсінгхпур. Вартість його зведення обраховується фантастичною для Індії сумою 7 млн. рупій, що робить цей пам'ятник одним із найдорожчих у країні.

      Дадуа обіцяв з'явитися особисто на величній церемонії відкриття цього пам'ятника, яка відбулася 14 лютого 2006 року. Але сотні перевдягнених поліцейських чекали марно.

Життя після смерті

      Пател-Дадуа був невловимим не лише завдяки своїй хитрості та спритності. Він мав серйозних патронів у партії «Самаджаваді», яка роками була правлячою в найбільшому за населенням штаті Уттар-Прадеш. В обмін на протекцію політиків він гарантував їм охорону та голоси виборців. Із часом Шиву набридло бути лише королем бандитів, і в нього з'явилося бажання «роздавати карти» на місцевій політичній сцені. І це довгий час йому вдавалося. Але 2005 року доля відвернулася від бандита: його політична сила програла вибори, а опозиція пообіцяла знищити короля джунглів, визначивши за нього нагороду в 500 тисяч рупій.

      Лісові банди існували в Індії століттями. Місцеві співці складали про них романтичні пісні, а з появою кіно вони стали героями сотень романтизованих кіноісторій. Після смерті Дадуа романтичний ореол навколо цього бандита ще більше розростеться. Його «життя після смерті» лише розпочинається.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>