Американсько-албанська коса на сербський камінь

26.07.2007
Американсько-албанська коса на сербський камінь

Iнiцiатор плану незалежностi Косова Марттi Ахтiсаарi (лiворуч) iз Хав'єром Соланою. (Фото РЕЙТЕР.)

      Прем'єр-міністр Косова Акім Чеку в рамках візиту до США цього тижня зустрівся з держсекретарем Кондолізою Райс. На прес-конференції за результатами зустрічі він повідомив: США надали гарантії, що після додаткових 120-денних переговорів між представниками Белграда і Приштіни Косово неодмінно отримає незалежність. «Незалежність Косова є умовою стабільності в регіоні», — додав глава уряду Косова. Акім Чеку також наголосив, що не може бути й мови про поділ провінції на албанську і сербську частини.

      Чеку їздив до Вашингтона «вибивати незалежність» не сам, а разом iз практично всією правлячою косівською верхівкою: президентом Фатміром Сейдію, спікером парламенту Колі Берішею та лідерами головних владних і опозиційних партій.

      Косовський десант у Вашингтоні та все очевидніші плани США і ЄС надати провінції незалежність в обхід ООН та всупереч волі Белграда змусив владну верхівку Сербії діяти активніше. Після більш ніж восьмигодинних дебатів парламент Сербії прийняв у ніч з вівторка на середу резолюцію у справі Косова, в якій пропонує цій своїй провінції із переважно албанським населенням широку автономію замість незалежності. Резолюція підтверджує попередню позицію Сербії: Косово є невід'ємною частиною її території, і тому незалежність провінції виключена. Натомість косоварам, які зараз перебувають під управлінням ООН, пропонують найширшу автономію та самоврядування під контролем міжнароднї спільноти. Саме з таких позицій сербська сторона виходитиме на переговорах між представниками Белграда й Приштіни, що почалися вчора.

      В тексті резолюції міститься чітке попередження: «Влада і всі державні органи повинні своєчасно та енергійно відреагувати на кожну спробу будь-якого міжнародного суб'єкта в односторонньому порядку порушити суверенітет та територіальну цілісність Республіки Сербія». Іншими словами, Сербія залишає за собою право відстоювати свою територіальну цілісність усіма наявними засобами, включно з військом, поліцією, спецслужбами та резервістами. Влада Сербії минулого тижня повідомила, що вже має заяви 25 тисяч добровольців, які готові боронити цілісність держави.

      Ця резолюція роздратувала тих представників міжнародної спільноти, які вже давно обрали для себе, без урахування думки Белграда, план фінського дипломата Мартті Ахтісаарі, що передбачає незалежність Косова. Натомість сербський прем'єр Воїслав Коштуніца висловив задоволення з приводу того, що парламент зумів подолати внутрішні розбіжності та чвари і майже одностайно (217 голосів проти 17) виступив на захист інтересів держави.

      Учора глава МЗС Сербії Вук Єремич прибув до Вашингтона для переговорів з американською адміністрацією стосовно статусу Косова з урахуванням останніх рішень парламенту Сербії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>