НОВИНИ ПЛЮС

25.07.2007

Ранок починається із замаху

      В Іраку жоден день не обходиться без терористичних замахів. Учора 26 осіб загинули та 69 отримали поранення, коли терорист-самогубця о дев'ятій годині ранку підірвав начинену вибухівкою машину в центрі населеного переважно шиїтами міста Хілла, що за 100 км на південь від Багдада. Самогубця обрав для замаху переповнений людьми базар.

Тайваню відмовили у членстві в ООН

      Об'єднані Нації відхилили заяву Тайваню про членство в цій світовій організації, наголосивши одночасно, що членом ООН є Китайська Народна Республіка, яка є повноважним представником китайського народу.

      У 1949 році після багатьох років громадянської війни утворилися дві китайські держави: захоплений комуністами континентальний Китай та розташована на острові Тайвань Китайська Республіка, якій вдалося встояти від впливу комуністів. Китайський народ в ООН представляла Китайська Республіка, але після нормалізації ситуації в Китаї в результаті закінчення «культурної революції» у 1971 році Тайвань було виключено з ООН і на його місце прийнято КНР.

Новий президент В'єтнаму

      Національні збори (парламент) В'єтнаму обрали новим президентом країни 65-річного партійного функціонера, математика за освітою Нгуєн Мінь Чиєта. Цю кандидатуру підтримали 487 депутатів із 490.

Великого з'їдять ще більші

      Британський банк «Барклайз» учора підняв свою ціну в пропозиції про придбання  голландського банку «АБН Амро» до 67,5 млрд. євро. Але навіть ця підвищена пропозиція є меншою від суми, яку запропонував за голландську установу «Королівський банк Шотландії», — 71 мільярд євро. Хай там кому дістанеться «АБН Амро», це буде найбільша банківська угода світу.

Кастро підтвердив утечу провідних кубинських боксерів

      Кубинський лідер Фідель Кастро особисто підтвердив факт утечі чотирьох зірок кубинського боксу, які вирішили не повертатися на Кубу під час участі в Панамериканських іграх в Ріо-де-Жанейро. Розлючений Кастро особисто написав статтю для кубинської преси про зраду кращих спортсменів, у якій намагається іронізувати: «Вони були відправлені в нокаут американськими грошима. Зрада задля грошей є найулюбленішою зброєю, якою послуговуються Сполучені Штати для нищення кубинського спорту».

Смертна кара за «мильні опери»

      У комуністичній Північній Кореї перегляд відеокасет із записами південнокорейських телесеріалів карається смертною карою. Впродовж останніх днів у трьох містах КНДР були здійснені публічні страти осіб, які займалися копіюванням та розповсюдженням південнокорейських мильних опер, передусім дуже популярного серіалу про кохання «Зимова соната». Така діяльність та контрабанда відеокасет і DVD з Китаю розцінюється КНДР як «антидержавна».

Новий рекорд під вітрилом

      Екіпаж трикорпусного вітрильного судна «Групама-3» під керівництвом француза Франка Камма перетнув Атлантичний океан за рекордно короткий термін. Тримаран подолав відстань від Нью-Йорка до берегів Великої Британії за 4 дні 3 години 57 хвилин і 54 секунди і йшов із середньою швидкістю 28,6 вузла (53 км/год). Як повідомляє сайт Sail-world.com, новий рекорд було встановлено в умовах, що далекi від ідеальних, — через погану погоду екіпажу «Групами» довелося відхилитися від передбаченого маршруту.

      Попередній рекорд перетину Атлантики під вітрилом належав французу Бруно Пейрону і дорівнював 4 дням 8 годинам 23 хвилинам і 54 секундам.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>