Заробити на СНІДі не вдалося

25.07.2007

      Чиновникам з Міністерства охорони здоров'я таки не вдалося відмити гроші на оборудці з ліками сумнівної якості. На заваді стали самі хворі — люди, що живуть із ВІЛ-СНІД. Судіть самі, до цього часу закупівлю антиретровірусних препаратів фінансував Глобальний фонд iз боротьби з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом і малярією, але вже у 2008 році придбання ліків мало здійснюватися з державного бюджету. Зрозуміло, що завдяки тендеру МОЗ може домовитися з тими постачальниками, які здатні ділитися прибутками. Тож місяць тому тишком-нишком було проведено непрозорий тендер, за результатами якого за кошти бюджету планувалося закупити препарати індійського виробництва, серед яких  ліки сумнівної якості — «Нелфінавір» і «Лопінавір».

      Першими почали «бити на сполох» громадські неурядові організації та лікарі-практики,  які захищають права ВІЛ-позитивних людей, зокрема i Всеукраїнська мережа ЛЖВ. За словами фахівців ЛЖВ, препарати, вибранi для закупівлі, зареєстрували в Україні лише перед проведенням тендеру. «Водночас тендерний комітет МОЗ не допустив до участі в конкурсі ті компанії, які пропонували оригінальні препарати, які мають прекваліфікацію Всесвітньої організації охорони здоров'я. Комітет проігнорував звернення громадян, для яких ці препарати купують і які хочуть лікуватися препаратами, якість яких підтверджена міжнародними сертифікатами, а не якимись сумнівними українськими стандартами якості, що придумані як механізм для відмивання грошей», — обурюється радник з політики і адвокації ЛЖВ Ірина Борушек.

      Мало цього, за словами пані Борушек, індійські препарати «Нелфінавір» і «Лопінавір» не пройшли прекваліфікацію ВООЗ і мають значні побічні ефекти при застосуванні, тому від них відмовилися навіть країни Африки. До речі, за словами незалежного міжнародного експерта з лікування Костянтина Лежинцева, прозора процедура прекваліфікації була запроваджена ВООЗ саме для того, щоб обмежити на ринку присутність фальсифікованих препаратів і препаратів сумнівної якості. «Цей тендер є лише частиною жахливої картини національного масштабу, адже МОЗ відповідає ще й за придбання та обладнання не лише для лікування СНІДу, а й туберкульозу, онкологічний захворювань, цукрового діабету тощо», — додає завідуюча центром «Клініка для лікування дітей з ВІЛ-СНІД» Світлана Комар.

      Натомість чиновники iз МОЗ спочатку усе спростовували. Мовляв, i прекваліфікацію ВООЗ було виключено з тендерних умов законно, i препарати купуємо лише сертифіковані, i зареєстровано їх було прозоро, i про побічні ефекти від їх застосування ніхто в МОЗ нічого не чув. За логікою чиновників, галас навколо цих ліків підняли перед виборами, щоб зайвий раз покритикувати уряд Януковича, тож зрозуміло, кому це потрібно. «Ми до парламенту не йдемо, кандидатами в депутати не зареєстровані, й не треба шукати політику в тіньовій економіці», — відрізали Ірина Борушек та Світлана Комар. Втім представники МОЗ наполягали на своєму.

      Але заперечення чиновництва обірвав Дмитро Шерембей, що живе із ВІЛ-СНІД не один рік, який різко заявив, що все ВІЛ-позитивне товариство виступає за те, щоб тендерів підвального зразка не існувало в Україні, щоб ліки, без яких хворі не можуть існувати, мали знак якості всесвітніх організацій. Протиставити аргументованій думці молодого чоловіка чиновникам з МОЗу було нічого.

      «Нас поставили в ситуацію, коли ми маємо боротися не лише за власне життя, а й за свої права, — зазначив у коментарі «УМ» Дмитро Шерембей. — Але в якому суді я можу добитися того, щоб мати вибір при лікуванні? Хто мені доведе, що я i моя дитина вживаємо не отруту? Бо виходить так: лікарю вибрати нема з чого, він призначає препарат, рекомендований МОЗ, а потім нам доводиться лікувати вже побічні ефекти від неякісних ліків! Я нещодавно проїхався Україною — центри СНІДу забиті людьми зі збільшеною в кілька разів печінкою! А урядовці закривають на це очі, зачиняються за тендерними дверима й рахують прибутки від оборудки».

      Варто зазначити, що урядовці все ж таки вбачають політику навколо власних оборудок й до виборів таки активно готуються. Вже через кілька днів після резонансної прес-конференції, де представники МОЗ запевняли всіх ледь не у власній «святості», ситуація кардинально змінилася: Мінохорони здоров'я скасувало підозрілий тендер як такий, що не відбувся... Судячи з усього, ще й заднім числом, за день до спілкування громадських організацій з пресою, коли чиновники ледь не стояли «на смерть» за вищезгаданий тендер. Непрозору оборудку було скасовано ще й за рекомендацією Мінекономіки, яке вважає, що державні кошти можна і потрібно ефективно використовувати для закупівлі лише якісних препаратів.

      Намагання МОЗ провернути тендерну оборудку засудили й на Банковій. За словами голови Національної ради з питань охорони здоров'я населення при Президентові України Миколи Поліщука, ліки, які закуповують нашим пацієнтам, повинні бути якісними. «На тендерах треба закуповувати препарати, які пройшли прекваліфікацію ВООЗ. Щодо відміни тендерів — я думаю, що це була обгрунтована відміна. Ліки, які нещодавно зареєстровані в Україні і не пройшли клінічних досліджень, взагалі закуповувати не можна».

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>