Скульптурний топ

25.07.2007
Скульптурний топ

«Геракл i конi Дiомеда» Володимира Iванова.

      «Практично вперше в Україні відкрилася виставка найкращих із найкращих скульпторів. Звичайно, найкращих багато, але сьогодні галерея Da Vinci ризикнула зібрати тих, хто складає справжню зіркову команду українських скульпторів. Я підкреслюю, йдеться не про якусь там зірочку з маленького містечка чи країни. Ці люди знамениті в усьому світі», — сказав на презентації виставки «Топ 10» PR-директор галереї Da Vinci Олег Фесенко.

      Хто ж ця золота десятка української скульптури за версією галереї? Юрій Багалик, Анатолій Валієв («Лебедине озеро», «Торс»), Михайло Віртуозов («Феміда», «Дулічка»), Олексій Владіміров, Олександр Дяченко («Композиція з жіночою фігурою»), Володимир Іванов, Олександр Рідний («Носоріг»), Олег Пінчук, Олександр Сухоліт («Танцююча», «Мати з дитиною»), Валерій Федічев («Адам і Єва», «Солоха», «Танець»). Кожен майстер створив свій особливий пластичний світ. Володимир Іванов представив: «Коня Амазонки», «Геракла і коней Діомеда», «Мінотавра». На питання «Чому коні?», відповів: «Я вважаю, що якщо людина є центром всесвіту, то центром тваринного світу є кінь. Вiн поєднує в собі міць, потужність, грацію в таких пропорціях унікальних, гармонійних, яких не може в собі поєднати ніхто». За кіньми митець любить спостерігати в кінно-спортивних центрах, зокрема в «Магнаті», що розташований неподалік від його дому. Купити собі коня бажання не виникало, бо каже, що занадто добре знає цей світ: «Це, як чорна дірка, звідки не виберешся. Як втягнешся в це, то вже інших думок, інших ідей не залишається. З того моменту, як вирішив займатися скульптурою професійно, свідомо утримую певну дистанцію безпеки, щоб не затягло остаточно».

      Багатьох зацікавили роботи Юрія Багачика, а саме «Благовіщення», «Берегиня», особливо «Зелена мадонна», яку створював майже 10 років. Майстер розповів звідки взялася ця ідея: «А ви бачите, що тут ніби такі гілочки... От власне вони й наштовхнули мене. От дивитеся ви на дерево, бачите якийсь малюнок, він вас чарує, або не чарує, але гілочка дерева це одне, а скульптура це зовсім інше».

      На створення скульптур «Притяжіння», «Пристрасть Андрогіна», «Народження стихії» Олексія Владімірова надихнула кохана жінка, яка була поруч із ним на презентації. За його словами, роботу над скульптурою не можна виміряти часом, «це вимірюється натхненням. От вистачає його сьогодні і я працюю. Завтра закінчується — я не працюю. Не вистачає часу, щоб реалізувати всі ідеї, бо їх багато. Найкраще працюється зранку. Нова енергія... Буває, що забуваю про час. Потім дивлюся на годинник і виявляється, що я працював вісім годин і не відчув цього. Головне, щоб було бажання, натхнення, сила волі, без цього з каменем не можна працювати». Представленi твори можна купити, примiром, роботу «Притяжіння» автор оцінив у 60 тисяч доларів.

      Утім виставку, яка експонуватиметься на території «Арени» до 23 серпня, логічніше було б назвати Тор 10 + 1. Адже до десяти відомих приєдналася Світлана Корсунська. Куратор Олексій Титаренко зателефонував усім учасникам  виставки і запитав, чи вони не проти додати до ТОР 10 ще одну людину. Відповідь отримав позитивну, мовляв, ми посунемося, щоб «жінка була разом із нами». Цікаво, що Світлана Корсунська, яка представляла на презентації «Натюрморт», «Янгол із волинкою», також робить призи для передачі «Найрозумніший» на каналі «1+1». Скульптури створює у вільний час, а надихають її почуття, чоловіки, які оточують. Зараз працює над серією натюрмортів.

      З огляду  на те, що скульптурних салонів у нас дуже мало, а захоплення інсталяціями витісняє роботу з каменем і деревом, любителям об'ємного мистецтва є куди направити свої стопи. За «енної» суми грошей, художнi фігури можуть стати ще ближчими...

Надія ГОРДІЙЧУК.