«Квартирне питання» культури в Києві

25.07.2007

      Уперше у Київській міській раді 18 липня за стіл переговорів сіли київські чиновники на чолі з заступником Київського міського голови, секретарем Київради Олесем Довгим і голови Національних творчих спілок України та їхніх київських організацій. Iз попередніх матеріалів «УМ» читачу відомо про ситуацію, яка склалася навколо театрів, кінотеатрів, галерей, майстерень і самих творчих спілок.

      За статтею 118 «Закону про державний бюджет України», пільги на оренду примiщень творчі спілки мають лише на 50 кв. м. — вони сплачують 3% від вартості майна. Решту — на загальних підставах. При тому, передача в оренду державного та комунального майна з 2008 року надається винятково на конкурсній основі. За словами заступника голови КМДА Віталія Журавського, Київрада проти того, щоб це стосувалося творчих спілок. Аби вирішити це питання остаточно, треба змінювати закон, який приймає Верховна Рада. Зараз це нереально через розпуск і підготовку до перевиборів. Однак, творчі спілки підпорядковуються або Київській міській, або районній раді. Тому допомогти в питаннях оренди, виділити приміщення для митців чи відкликати судову справу проти видавництва — пiд силу Київрадi.

      Голова Національної спілки майстрів народного мистецтва Євген Шевченко каже, що цілий рік вони займалися винятково виживанням. Відремонтують приміщення, а їх звідти «попруть» чиновники на інше, де через стелю місяць видно. Запропонував надати у власність ті приміщення, які закріплені за Всеукраїнською музичною спілкою, Національною спілкою майстрів народного мистецтва і Спілкою композиторів України. У власність, правда, приміщення на вул. Рейтарській не дали, але призначили час, коли між головою столичного управління комунальної власності Анатолієм Чубом і головою Національної спілки майстрів Євгеном Шевченком буде підписано договір про оренду на 3 роки.

      Пообіцяли і офіційну зустріч, яку декілька місяців домагалася голова київської організації Національної спілки художників України Наталя Литовченко, із Віталієм Журавським. Пані Наталя каже, що настав період розбирати барикади з обох боків. Спілці належить 350 майстерень житлового фонду. Найбільші проблеми «намалювалися» на Подолі і в Шевченківському районі, де квартирують 1600 художників, і більшість із них через непорозуміння влади вже на вулиці.

      Лесь Танюк, голова Національної спілки театральних діячів, попросив надати на пільгових умовах гуртожиток для молодих акторів, щоб не спали на підвіконнях театрів. Він також попросив зняти з аукціону приміщення Національного центру ім. Л. Курбаса. Якщо проблема житла для працівників театрів вирішується не одним помахом чарівної палички (але пообіцяли, що виділять квартири для «бездомних» акторів), то з аукціону центр Курбаса вже зняли. Як сказала Світлана Зоріна, начальник Головного управління культури і мистецтв КМДА, вже є офіційне підтвердження, яке днями надішлють у спілку. І наголосила, що до 26 липня — наступної сесії КМДА — проведуть реєстр усіх закладів, які не належать до творчих спілок: це майстерні, галереї чи театри. Їм слід написати звернення в Київраду, в якому мають зазначити свої проблеми. Інакше, вони будуть за бортом закону і будь-якого дня їх приміщення передадуть в оренду комусь іншому.

      Голова Київської організації національної спілки композиторів України Ігор Щербаков каже, що з державного бюджету спілці надається на рік 150 тис. гривень, однак оренда обходиться в 160 тис. Плату за приміщення не можуть зменшити, тому вирішили надати фінансову допомогу тим спілкам, які мають державне фінансування.

      Віталій Журавський каже, що ніхто не збирається виганяти на вулицю митців. Щоб забрати приміщення у творчих спілок, треба дві третини голосів Київради. «Нема в нас таких ідіотів, які виселятимуть людей з Андріївського узвозу», — зазначив заступник голови КМДА.

      На зустрічі Олесь Довгий відразу підписав клопотання про надання 250 кв.м для Національної хореографічної спілки, яка налічує біля 20 тис. танцювальних колективів. Проблема в них одна — приміщення немає зовсім. Вони орендують 2 кімнати, а для роботи потрібно хоча б 6.

      Пощастило Спілці дизайнерів України. Для того, щоб орендувати приміщення і розвивати дизайн, необхідно 30 тис. гривень. Світлана Зоріна сказала категорично: «Ні! Управління культури і мистецтв зможе виділити лише 19 тис. Їх має повністю вистачити». І тут пішли торги, як на ярмарку. Голова спілки вимагає 30 тис., бо й так немає ніякого державного фінансування, а всі хочуть займатися дизайном. Тоді Олесь Довгий пообіцяв особисто виплатити ще 11 тис.

      Невтішною була зустріч для кінематографістів — ні 5,5 млн. гривень на техніку, без якої Будинок кіно не може повноцінно функціонувати, ні грошей для дипломних робіт студентів-режисерів Київрада навіть не обіцяла. Олесь Довгий розчарував Бориса Савченка, голову Національної спілки кінематографістів України: це приватна власність спілки, тому Київрада не може надати кошти.

      Подібні зустрічі Олесь Довгий пообіцяв усім присутнім організовувати як мінімум раз на півроку.

 

КОМЕНТАРІ

Олесь Довгий,
заступник київського міського голови, секретар Київради:

      — Вважаю таку зустріч плідною і ефективною — за 2 години ми пройшли від етапу напруги, яку спричинила відсутність діалогу, до того, що ми бачимо в який спосіб та чи інша проблема буде вирішена. Ми розглянули більше 100 доручень, які були надані на сьогоднішнє засідання, більшу половину найближчим часом буде виконано. Ми знайшли механізм, як допомогти тим спілкам, які не мають можливості платити за оренду, як розділити шахраїв і митців: кожен голова спілки готує реєстр. Розглянули ряд земельних питань стосовно відведення і можливості закріплення земельних ділянок за національними спілками, можливість реконструкції Національної спілки письменників. В основному ми розглядали «квартирне питання», але воно потребує більш глибокого відпрацювання. Для себе зробив висновок, що ми повинні більше часу приділяти спілкуванню з творчою елітою.

 

Віталій Журавський,
заступника голови КМДА:

      — Влада і митці — це вічна проблема. Є 118 стаття, за якою майно передається в оренду на конкурсній основі. Що це означає? Що творчі спілки можуть перемогти різні банківські структури та просто багаті люди. Тому тут треба, щоб Верховна Рада внесла певні корективи, що стосуються творчих спілок. Ми запропонували реєстрацію закладів культури, щоб не відбувалося перепрофілювання. Щоб замість бібліотеки не було музею і так далі.

 

Наталя Литовченко,
голова Київської організації Національної спілки художників України:

      — Як голова організації дуже рада, що відбулася така зустріч. Загалом ми надіємося на позитивне вирішення наших проблем і що художників не будуть виселяти на вулицю. Бо це наше робоче місце. Інакше ми позбавляємося права на професію.