«Помаранчеві» опустять політиків. На землю

25.07.2007
«Помаранчеві» опустять політиків. На землю

Найпростіше доторкнутися до Юрія Луценка. (Фото Володимира СТАДНІКА.)

      Назва акції, котру вчора започаткував блок «Наша Україна — Народна самооборона», оригінальна: «Доторкнись до депутата». Упродовж кількох місяців активісти збиратимуть підписи за те, щоб скасувати депутатський імунітет. Мета акції — натиснути на парламент наступного скликання з тим, аби ВР внесла до Конституції зміни з приводу позбавлення народних депутатів недоторканності.

 

      Збір підписів почався одразу в кількох містах. Головні ініціатори, як і належить, зосередилися у Києві. На Європейську площу прийшла вся передова п'ятірка «НУНС» — Юрій Луценко, В'ячеслав Кириленко, Арсеній Яценюк, Анатолій Гриценко та Микола Катеринчук. Це була їхня перша поява на публіці у статусі «облич» «помаранчевого» мегаблоку. Глави МЗС і Мінооборони Яценюк та Гриценко якраз узяли відпустку, відтак уникли звинувачень у агітації в робочий час.

      Акцію збагатили мітинговими ознаками антуражу і мобілізували у центр Києва близько тисячі «помаранчевих» прапороносців, переважно молодь. Щоправда, з огляду на спеку  дехто сідав неподалік від сцени на асфальт у затінку прапорів і починав грати в карти, або ж умикав плеєр і слухав музику. До таких теж потрібно донести ідею цілком можливої рівності політиків і пересічних громадян.

       Виступаючи перед мітингувальниками, Юрій Луценко сказав, що «ключ до подолання корупції — це скасування депутатської недоторканності як основи піраміди безвідповідальності». Лідер «помаранчевого» списку поскаржився на політиків, «які ховаючись під депутатською недоторканністю створили кругову поруку, що керує Україною». «Я хочу, щоб ми із депутатів зробили людей, нормальних людей, які служать громаді, а не своїм інтересам», — наголосив Луценко.

      В'ячеслав Кириленко додав, що акція з метою скасування депутатської недоторканності зародилася невипадково. «Аби написати програму для свого блоку, народну програму, ми проїхали більшість областей України. У людей ми питали: як повинні діяти політики у наступному парламенті. Всі казали, що у першу чергу треба відмінити депутатську недоторканність», — розповів Кириленко.

      Арсеній Яценюк і Анатолій Гриценко теж незле випробували себе в ролі мітингових трибунів. Міністр закордонних справ (у відпустці) відзначив, що «така депутатська недоторканність, як в Україні, існує лише в країнах «третього світу». Тобто там, де низький рівень освіти та медичного обслуговування, там, де тотальне безробіття». За його словами, «депутатська недоторканність означає безкарність, яка тягне за собою те, що називають «бєспрєдєл». «Вони реєструють підставні фірми і не платять податків. Тому в бюджеті немає грошей для виплати гідної зарплати і пенсії звичайним людям. Це — точно не та країна, яку ми хочемо будувати», — відзначив Яценюк.

      Ну а Гриценко навів узагалі просте пояснення, чому треба скасувати недоторканність: «Той, хто йде в парламент лобіювати свої інтереси, красти заводи, фабрики і акції — їм потрібен захист від закону. Закон повинен бути один для всіх 47 мільйонів українців. Таким він має бути для 450 народних депутатів», — відзначив міністр оборони (у відпустці). Анатолій Степанович додав, що було би навіть краще, якби народні депутати «частіше спілкувалися з нашою міліцією, прокуратурою, СБУ, давали, як усі громадяни, свідчення, — бо тоді вони перестали б балакати про необхідність судової та правоохоронної реформи, а просто її провели».

      За перші ж півгодини на Європейській площі вдалося зібрати близько трьохсот підписів — насамперед від безпосередніх учасників акції. В графі «заняття» здебільшого стояло слово «студент». Але навіть у таких умовах не бракувало й цілком свідомих та рішучих борців із депімунітетом. Один літній чоловік переконував кореспондента «УМ», що треба скасувати не тільки недоторканність народних депутатів, а й суддів. А його напарник додав, що парламентський імунітет треба прибрати, аби до ВР пройшли «чисті» люди. «Депутат повинен бути зразком поведінки, чесності та порядності — тільки тоді він може бути депутатом», — сказав дідусь.

 

ПРЯМА МОВА

Тарас Стецьків,

один із лідерів руху «Народна самооборона»:

      — Ідея зі скасуванням депутатської недоторканності — це не «коник» нашої виборчої кампанії, як вам може здатися, а перший крок. Він означатиме, що в Україні почалися зміни, і це перший крок до подолання корупції. Це одна з вагомих ідей, з яких ми починаємо, щоб потім робити перший-другий-п'ятий кроки. Без сумніву, будуть відображені й інші ідеї. На початку виборчої кампанії буде оприлюднена програма блоку. А починаємо ми саме зі скасування недоторканності.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>