НОВИНИ ПЛЮС

24.07.2007

Заручники Талібану

      Члени опозиційного афганського руху Талібан минулої неділі на добу відклали визначений ними термін страти 23 захоплених ними корейських заручників. Було заявлено: якщо до 18.30 понеділка Південна Корея не виведе з Афганістану свій контингент, який складається головним чином з медичного та інженерного персоналу (200 осіб), заручників стратять. Усі 23 заручники віком від 20 до 30 років є членами церкви «Саеммул» з міста Бунданг поблизу Сеула.

      Південна Корея відмовляється виконати вимоги викрадачів і підтверджує, що виведе свій контингент з Афганістану в раніше визначені терміни — наприкінці цього року. Афганські війська оточили район, де, ймовірно, утримують заручників.

      До вимог викрадачів варто ставитися серйозно, оскільки в неділю було знайдено тіло з численними вогнепальними пораненнями одного з двох німців, які були викрадені минулої середи.

Помер король Афганістану

      Колишній король Афганістану Захір Шах помер позавчора у віці 92 років у своїй резиденції в Кабулі. Він правив Афганістаном з 1933 по 1973 рік, доки був скинутий із трону і переїхав у вигнання в Італію. Захір Шах повернувся на батьківщину лише 2002 року після повалення режиму талібів.

      Захір Шах був останнім з афганських правителів, який користувався довірою всього народу. 40-річний період перебування короля на престолі був позначений миром (країна зберігала нейтралітет навіть у роки Другої світової війни), стабільністю та політичними реформами. При Захір Шаху афганські жінки отримали право голосу та доступ до освіти, при ньому в країні з'явилася вільна преса. Після повернення з вигнання король погодився не виставляти свою кандидатуру на виборах глави країни, відкривши таким чином шлях до влади діючому президенту Хаміду Карзаю.

Американські війська — ще й у Пакистані?

      Радниця президента США Джорджа Буша у справах національної безпеки Френсіс Таунсенд дала зрозуміти, що Білий дім не виключає можливості участі американських військ у боях з терористичною організацією «Аль-Каїда» на території Пакистану, поблизу кордону з Афганістаном. Розвідка США отримала дані, що головні сили «Аль-Каїди» і сам Осама бен Ладен перебувають у Пакистані в районах, які контролюють ісламські старійшини. Війська Пакистану не в змозі впоратися з ними. Ідею військової інтервенції США до Пакистану підтримав також лідер демократичної більшості в сенаті Гаррі Рейд. Упродовж останніх днів у США все частіше лунають голоси, що лише американська військова операція проти баз «Аль-Каїди» в Пакистані може покласти край діяльності цієї терористичної організації.

Бушу вирізали поліпи

      Джордж Буш минулої суботи на кілька годин передав свої повноваження віце-президенту Діку Чейні, щоб пройти регулярну колоноскопію. Позавчора американському президенту під час цієї процедури, яка проводилася під анестезією, усунули п'ять невеликих поліпів товстої кишки. «Діаметр поліпів є меншим одного сантиметра і, як виглядає, не становить загрози здоров'ю президента», — повідомив речник Білого дому Скотт Станцел. Сьогодні видалені поліпи будуть піддані аналізу в Приморському медичному центрі міста Філадельфія, щоб позбутися сумнівів, що це не є канцерогенні утворення.

Винищувач сів на шосе

      На шосе №41 із пожвавленим рухом біля міста Фондю-Лак у штаті Вісконсін здійснив вимушену посадку військовий літак марки «Тексан Т-6». Винищувач 1951 року випуску повертався з авіашоу, коли в нього заклинило двигун. У результаті НП ніхто не постраждав.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>