Молодим — компліменти і... заслання в оренду

24.07.2007
Молодим — компліменти і... заслання в оренду

(Олександра ПРИХОДЬКА)

У «Динамо» гратимуть найсильніші

      Після матчу на Суперкубок України і головний тренер «Динамо» Анатолій Дем'яненко, і президент клубу Ігор Суркіс розсипалися в компліментах на адресу своєї молоді, в якій бачили майбутнє. Виявилося, поки що це майбутнє не «біло-синіх», а... їхніх суперників по вищій лізі. Адже після Суперкубка опинилися в «Нафтовику» два Дениси — Олійник і Дедечко, у «Зорі» — два Дмитра — Бровкін і Воробей, а Павло Ксьонз і грузини Аладашвілі та Марцваладзе поповнили лави «Закарпаття». Задум киян полягає в тому, щоб надати молодим футболістам практику у вищій лізі, а коли нинішні дублери дозріють до рівня основного складу «Динамо», повернути їх собі. Наразі ж пробитися крізь легіонерів, старих і нових, київським юнакам не вдається.

      На недільний матч на стадіоні ім. Валерія Лобановського — перше в сезоні дербі — з-поміж 11 динамівців на поле вийшли шестеро українців і п'ятеро бразильців. А от гвінейський форвард Ісмаель Бангура — ще одне придбання «Динамо» — примудрився травмуватися на першому ж тренуванні й тому сидів на трибуні. Натомість Дем'яненко вирішив довірити місце в основі новачку Майклу, і «чарівник м'яча» наставника не підвів. На рахунку 24-річного півзахисника — два голи у ворота Віталія Реви: перший — після рикошету, а другий — п'яткою, у бразильському стилі.

      Зрозуміло, що номінальні господарі більше володіли м'ячем, але й «Арсенал» не відходив у глухий захист і намагався проводити гострі контратаки. Оборона «біло-синіх» періодично тріскалася під натиском, показуючи свої недоліки. Спочатку Гусєв просто віддав м'яча суперникам (поперечні передачі поблизу свого штрафного забороняють навіть у ДЮСШ), Ващук «прогальмував», і СаШо на удар Закарлюки не зреагував. А на останніх хвилинах матчу «Динамо» не змогло відбитися під час кутового, дозволивши орендованому «канонірами» у «Шахтаря» Євгену Селезньову забити феноменальний м'яч ударом через себе. Хоча кращий арбітр України минулого сезону, львів'янин Андрій Шандор, мав підстави зафіксувати порушення правил проти Михалика (у боротьбі за верховий м'яч), але свистіти не став.

      Цікавий факт: на перший офіційний матч сезону в Києві зібралася чимала аудиторія, і бажаючі потрапити на стадіон вистоювали величезні черги, відриваючи з руками недешеві квитки по 15, 20 і 25 грн. А впродовж всього матчу біля штрафного майданчика, що ближче до виходу зі стадіону, прогулювалася... ворона, поведінку якої обговорювали ледь не всі глядачі. Ані футболісти, ані галас тисяч вболівальників на трибунах її зовсім не бентежили. Кілька разів вона відходила вбік під час атак однієї й іншої команд, але летіти вперто не хотіла. І коли воротаря «Арсеналу» Віталія Реву спитали, чи не заважав йому птах, він відповів: «Головне — щоб біля моїх воріт не гуляв той Ворона, що у «Ліверпулі», — маючи на увазі форварда збірної України.

Несподівані лідери

      ...Якщо «Динамо» не може виграти в основний час уже в трьох матчах поспіль, то «Шахтар» нарешті перервав свою серію з семи (!) поєдинків без перемог в офіційних змаганнях. Жертвою став дебютант «вишки». Охтирському «Нафтовику», який вирішив грати не в Сумах, а в рідному місті, на старті чемпіонату довелося скласти два іспити з призерами попереднього чемпіонату. Поки що команда з 50-тисячного районного центру двічі програла і не забила жодного м'яча.

      Над невеличким 5-тисячним стадіоном «Нафтовика» нависає вражаючих розмірів собор. Не лише він, а й старання самих господарів заважали грандові вразити ворота охтирчан упродовж усього першого тайму. Утім на другу півгру «чорно-жовтих» не вистачило — після першого пропущеного голу команда, що називається, «посипалася». При цьому новачок «вишки» може знову нарікати на суддів, які не дають пенальті у ворота суперників. Цього разу рефері проігнорував момент, коли Срна штовхнув у спину Гігіадзе, не намагаючись навіть зіграти у м'яч. В іншому епізоді грузинський легіонер не реалізував вихід сам на сам із П'ятовим.

      Серед лідерів несподівано з'явився запорізький «Металург», який із мінімальним рахунком переграв «Кривбас». У криворіжців знову виникли фінансові проблеми: індійські власники екс-«Криворіжсталі» не бажають витрачати зайві мільйони на футбол.

      «Дніпро» скористався втомою «Харкова», оскільки команда Володимира Безсонова грала другий матч за чотири дні. Навіть діючи в більшості, слобожанці пропустили гол після виконання штрафного Сергієм Назаренком. До речі, при цьому Олег Протасов не побоявся випустити на поле, нехай і на останніх хвилинах, 16-річного Євгена Шахова.

      Другу перемогу на старті ледь не здобуло «Закарпаття», але підопічні Петра Кушлика в умовах 36-градусної спеки не забили 11-метровий за дві хвилини до кінця матчу проти «Ворскли».

      У динамічному протистоянні в Луганську зазнав поразки бронзовий призер минулої першості — «Металіст». Тож «Зоря», здобувши 50-ту перемогу у вищій лізі, прилаштувалася у таблиці слідом за «Шахтарем».

      А от львівські «Карпати» програли другий матч поспіль. Фатальної помилки у матчі з «Таврією» припустився воротар Юрій Мартищук, який не втримав м'яч після удару головою нігерійця Ідахора — колишнього гравця «Карпат».

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Вища ліга. 2-й тур

«Таврія» — «Карпати» — 2:1

      Голи: Ідахор, 50, 82 — Кобін, 20

      5 500 глядачів

«Нафтовик» — «Шахтар» — 0:3

      Голи: Левандовський, 52; Гладкий, 54, 64

      5 500 глядачів

«Зоря» — «Металіст» — 3:2

      Голи: Д. Воробей, 9; Бровкін, 26; Буньєвчевич, 89 — Валяєв, 52; Слюсар, 59

      10 000 глядачів

      Вилучення: Ганчаржик, 79 («М»)

«Харків» — «Дніпро» — 1:2

      Голи: Березовчук, 62 — Рібейро, 18 (у власні ворота); Назаренко, 64

      Вилучення: Шершун, 58 («Д»)

      5 000 глядачів

«Кривбас» — «Металург» (З) — 0:1

      Гол: Степаненко, 37

      2 800 глядачів

«Закарпаття» — «Ворскла» — 0:0

      Нереалізоване пенальті: Микуляк, 88 («З»)

      7 250 глядачів

«Динамо» — «Арсенал» — 2:2

      Голи: Майкл, 34, 66 — Закарлюка, 43; Селезньов, 90+2

      9 000 глядачів

«Металург» (Д) — «Чорноморець» — 25 липня.

 

Турнірна таблиця:

            I     В     Н     П     М     О

1. «Дніпро» 2     2     0     0     4-1   6

2. «Металург» (З) 2     2     0     0     2-0   6

3. «Шахтар» 2     1     1     0     4-1   4

4. «Зоря»   2     1     1     0     4-3   4

5. «Закарпаття»   2     1     1     0     1-0   4

6. «Металург» (Д) 1     1     0     0     3-1   3

7. «Металіст»     2     1     0     1     4-3   3

8. «Таврія» 2     1     0     1     2-2   3

9. «Харків» 2     1     0     1     2-2   3

10. «Динамо»      2     0     2     0     3-3   2

11. «Ворскла»     2     0     2     0     1-1   2

12. «Арсенал»     2     0     1     1     3-5   1

13. «Чорноморець» 1     0     0     1     0-1   0

14. «Карпати»     2     0     0     2     1-3   0

15. «Кривбас»     2     0     0     2     0-3   0

16. «Нафтовик»    2     0     0     2     0-5   0

 

Кращі бомбардири: Косирін («Металург» (Д)) — 3, Гладкий («Шахтар»), Девич («Металіст»), Ідахор («Таврія»), Майкл («Динамо») — по 2.