НОВИНИ ПЛЮС

12.07.2007

Важкі вибори президента Албанії

      Албанські парламентарії і під час другої спроби не змогли обрати нового президента. Вищий законодавчий орган країни нараховує 140 депутатів, а претендент для перемоги повинен заручитися голосами 84 із них. Під час позавчорашнього голосування кандидат правлячої Демократичної партії Бамір Топі здобув 74 голоси, а його суперник, колишній прем'єр-міністр та лідер опозиційної Соціалістичної партії Фатос Нано — лише п'ять. «Країна рухається до дострокових парламентських виборів» — заявив після оголошення результатів голосування чинний прем'єр Салі Беріша.

      За албанською Конституцією, якщо парламент не зможе вибрати президента в п'яти турах голосування, то підлягає розпуску, а нові вибори відбуваються впродовж наступних 60 днів. Термін повноважень діючого президента Альфреда Мойсіу спливає 24 серпня.

Екс-главі уряду Франції виcунули обвинувачення

      Французька прокуратура висунула попереднє звинувачення екс-прем'єр-міністру Домініку де Вільпену: у 2003-2004 роках той сфабрикував фальшиві звинувачення проти тодішнього міністра, а тепер президента Франції Ніколя Саркозі. Де Вільпен звинувачував свого колегу по партії, а одночасно політичного противника в тому, що він 1991 року отримав великі хабарі за допомогу в просуванні угоди про продаж до Тайваню французьких фрегатів, а отримані незаконним шляхом гроші розмістив на таємних рахунках у банках Люксембургу. Де Вільпен відкидає звинувачення і стверджує, що був зобов'язаний повідомити про цю аферу в рамках своїх службових обов'язків, оскільки в ті часи займав посади глав МЗС і МВС. Екс-прем'єр повинен з'явитися в прокуратуру на перший допит 27 липня.

Мафія за гратами

      Італійська поліція позавчора провела на півдні країни велику операцію під кодовою назвою «Омнія», під час якої заарештувала 60 мафіозі та вилучила 50 млн. євро нелегальних коштів. Всі заарештовані належать до мафіозного клану «Ндрангета», їм висунуто обвинувачення в організації злочинного угруповання, викраденнях людей, згвалтуваннях, торгівлі наркотиками та нелегальному володінні зброєю. Мафіозі також проводили вірних їм політиків на виборні посади та залучали нелегальних сезонних робітників для роботи на будівництві й у сільському господарстві, в результаті чого місцеві податкові органи недоотримали 8 млн. євро податків.

Лише католики є правовірними?

      Ватиканська Конгрегація за науку віри поширила документ під назвою «Відповіді і питання», в якому пояснюються окремі аспекти церковної доктрини, зокрема той, що Католицька церква є єдиною у світі Церквою Христовою, єдиною Ним заснованою, і такою залишиться. А інші християнські церкви світу, передусім протестантські, взагалі не можуть визнаватися церквами, оскільки не визнають таїнства євхаристії. У документі говориться, що лише православні мають деякі елементи християнської церкви.  Документ підписав глава Конгрегації кардинал Вільям Левада з ініціативи та дозволу Папи Бенедикта XVI. Такий папський висновок уже викликав велике обурення в некатолицькому світі.

Найдорожчий будинок США

      У США з'явилися рекламні оголошення про продаж за стартовою ціною 165 млн. доларів приватного маєтку у формі літери «Н» в елітному районі Лос-Анджелеса — Беверлі-Хіллз. Це найвища в історії США ціна за житлове приміщення. Маєток, який свого часу належав американському газетному магнату Вільяму Херсту, має 29 спалень, три плавальні басейни, тенісні корти, власні кінотеатр та нічний клуб. Будинок, збудований у 20-х роках минулого століття на території в 2,6 га, Херст придбав ще в 1947 році за якихось 120 тис. доларів. Після смерті магната дім перекупив правник та інвестор Леонард Росс, який тепер мотивує бажання продати його тим, що «хоче змінити стиль життя».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>