«Пресують» свої

12.07.2007

      Факти тиску на судову систему з боку виконавчої та законодавчої влади загальновідомі. Натомість судова реформа не зможе вирішити всіх проблем, які роками склалися в царині Феміди. Виявляється, окрім зовнішнього тиску, носії мантії часто піддаються внутрішньому тиску від своїх. Про це заявляють судді з Сімферополя — заступник голови Залізничного райсуду міста Микола Шильнов, суддя цього ж суду Ігор Поєдинок та суддя Сімферопольського Pайсуду АР Крим Юрій Шофаренко.

      Цим трьом суддям було нелегко наважитися на спілкування з пресою, адже вони й самі визнають, що справа суддів — відстоювати законність у залі суду, а не виступати з публічними заявами. Але, як то кажуть, дістали. Судді кажуть, що вже два роки на них персонально тиснуть під час прийняття ними судових рішень керівники Апеляційного суду АРК — голова суду Михайло Тютюнник та його заступник Сергій Лунін. А це i виклики суддів «на килим» із настійливими рекомендаціями щодо того, яке саме рішення має бути прийняте по тій чи іншій справі, i використання телефонного права, тиск на керівництво райсуду щодо впливу на непокірних підлеглих, яким законом гарантовано незалежність при ухваленні рішень іменем України.

      Суддя Шильнов навів конкретний випадок із власної практики: рік тому в його провадженні перебував адміністративний позов кандидата на посаду міського голови Сімферополя Гресса до міської ТВК щодо повторних виборів мера. Сюжет зрозумілий: кандидат програв i хотів перевиборів. Справу пана Гресса було розглянуто колегією суддів на чолі з Миколою Шильновим і відмовлено позивачу в задоволенні позову. Після чого на Феміду почався безпрецедентний тиск.

      «По вказаній справі на мене з боку Тютюнника та Луніна чинився тиск, від мене вимагали ухвалення незаконного рішення про призначення повторних виборів, що взагалі є нонсенсом i намаганням підмінити ЦВК!» — обурюється суддя Шильнов. Натомість йому казали щось на кшалт: закон не твоя проблема, ухвали рішення, а далі розберуться без тебе.

      «Незалежної судової влади в Криму просто немає, — додає Ігор Поєдинок. — Не останнім фактором тут є й те, що пан Тютюнник уже 23 роки обіймає керівну посаду, «обріс» потрібними зв'язками, нічого не боїться й звільняє «неугодних» та «незручних», лякаючи цими прикладами розправ інших».

      Поєдинок навів приклад із власної практики: розгляд колегією суддів справи про поновлення на посаді начальника ГУ МінНС в АР Крим пана Разумовського. «В лютому—березні 2007 року мене викликали Тютюнник та Лунін та вимагали від мене винести рішення, яким відмовити позивачу. У протилежному випадку погрожували мені звільненням із посади судді», — каже Ігор Поєдинок.

      Подібні проблеми виникали й у судді Юрія Шофаренка, проти якого лише за два роки керівники Апеляційного суду АРК ініціювали чотири дисциплінарні виробництва за надуманими приводами, але всі вони були припинені через недолугість звинувачень. Утім тиск на непокірних суддів триває. Самі вони кажуть, що суддів, які могли б підтвердити їхні слова, у Криму вистачає, але багато хто не наважується кинути виклик корумпованому керівництву.

      «Пан Лунін узагалі намагається перенести свій попередній досвід військового на судову систему за принципом «рівняйсь — струнко!» — обурюється пан Шофаренко. — У його присутності інші судді повинні тремтіти, міліція, що охороняє суди, має віддавати йому честь тощо. Мало цього, він порушує таємницю дорадчої кімнати — якось увірвався в цю «святая-святих» i вимагав матеріали справи!»

      Усі троє суддів заявляють, що ще місяць тому звернулися з офіційним листом до голови Верховного Суду Василя Онопенка з проханням призначити перевірку фактів порушення керівниками Апеляційного суду АРК Закону «Про статус суддів», втручання в діяльність суддів, порушення обов’язків судді тощо. Втім віз i нині там — відповіді від ВСУ кримські судді так i не отримали, перевірки так i не було. Адже зрозуміло, що в разі підтвердження всіх вищенаведених фактів панів Тютюнника та Луніна треба негайно звільняти й гнати подалі від храму Феміди. Можливо, учорашній вихід суддів до преси із наболілим таки щось змінить?

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>