Іван Домбровський: Треба приймати нову Конституцію

28.06.2007
Іван Домбровський: Треба приймати нову Конституцію

Іван Домбровський знову головує у КС. (Фото автора.)

      Більше місяця тому, в розпал пристрастей навколо Конституційного Суду, його тодішній голова Іван Домбровський подав у відставку. Самозванцем на посаді голови КС iз приставкою в. о. став Валерій Пшеничний, адже його статус судді КС, після звільнення Президентом й оспорення цього рішення в суді, перебував під сумнівом. Щодо пана Домбровського, то він зник iз інформаційного простору. Але позавчора найстарший за віком 60-річний суддя КС знову потрапив в об'єктиви телекамер — на VIII позачерговий з'їзд суддів він прийшов у статусі в.о. голови КС.

      З'ясувалося, що після остаточного звільнення Пшеничного з посади судді КС за власним бажанням саме пана Домбровського вже вдруге, було призначено виконувачем обов'язків голови. Адже, згідно з законом «Про Конституцiйний Суд», за відсутності голови в. о. призначають старшого за віком суддю.

      Виступ пана Домбровського перед делегатами з'їзду суддів у притаманній йому манері народного гумору неодноразово викликав шалені оплески. Окрім аналізу ситуації навколо судової влади, пан Домбровський торкнувся й проблем КС. Мовляв, керуючи судом, він ніколи не давав оцінок жодним рішенням представників влади. Натомість після звільнення Президентом трьох суддів КС саме Верховна Рада виявилася непослідовною: спочатку розкритикувала рішення глави держави, а потім й сама звільнила ще одного суддю КС із власної квоти. Мало цього, ВР ще й звинуватила КС у недієздатності.

      У кулуарах з'їзду «УМ» вдалося поспілкуватися з паном Домбровським. Незважаючи на обмежений час, розмова виявилася відвертою.

 

      — Іване Петровичу, наближається День Конституції, з яким настроєм зустрічатимете 11-річницю прийняття Основного закону?

      — З гарним... З гарним настроєм!

      — Лише?..

      — Ну, а який ще настрій має бути?

      — Настрій гарний, i немає жодних тривог щодо нестабільного конституційного устрою держави?

      — Тривоги завжди є, якщо немає вирішення цих проблем. Відтак треба діяти. Звісно, хотілося б, щоб усе було стабільно, але, на жаль, цього немає. Хоча я думаю, що восени нарешті усе владнається.

      — Восени — це значить після дострокових виборів у вересні?

      — Я лише з достроковими виборами усе й пов'язую. Думаю, до грудня місяця ми остаточно стабілізуємо ситуацію в державі. А тоді стабілізується й країна, i всі питання сьогоднішньої боротьби за владу відпадуть. Ну, не на зовсім, звісно, але початок цьому процесу буде покладено.

      — Ви маєте на увазi i процес подолання суперечностей у нормах нинішньої Конституції?

      — Саме так. Я вважаю, що треба вносити суттеві зміни до Конституції, або взагалі приймати нову Конституцію! Тому що коли почали вносити зміни до Основного закону, вже було зрозуміло, що вони суперечать самій Конституції. Ніхто ж ці зміни нормально не вичитав. Чому? Бо всі ж ми пам'ятаємо, за яких обставин ці зміни у грудні 2004 року приймалися. Скажіть, будь ласка, як Конституційний Суд може дати тлумачення одній статті Конституції, якщо вона суперечить іншій? Ми ж не перевіряємо відповідність однієї конституційної норми іншій.

      — Але зараз є багато бажаючих змінити Конституцію, окрім вас. Про потребу створення конституційної комісії, яка має розробити збалансовану Конституцію, заявив Президент. Олександр Мороз збирається прийняти в нелегітимній ВР чергові зміни, про власні ініціативи змін заявив уряд. Різні політичні сили пропонують власне бачення окремих норм майбутньої Конституції...

      — Я їм усім успіхів бажаю, але лише тим, хто на конституційному праві розуміється хоч трошки. Ви знаєте, якщо лікар піде в іншу сферу й учитиме педагога, як i що правильно треба робити, то це неправильно. I навпаки. Скажу так, я читав лише вже готовий проект змін від Мороза, змін дійсно вистачає. Добре, що в цих змінах не дійшло до ліквідації Конституційного Суду взагалі. Думаю, що кожен повинен робити свою роботу.

      — Ви свого часу подали у відставку з посади голови КС, а нині вас не обтяжує виконання обов'язків голови?

      — Безумовно, обтяжує. Я хотів би, щоб була визначеність. Не лише відносно мене, а взагалі визначеність відносно суду. Щоб Конституційний Суд зміг працювати нормально i ефективно. А те, хто виконує обов'язки нині, через те, що він старший за віком, це не важливо. Коли я піду у відпустку, виконуватиме обов'язки наступний суддя, старший за віком. Думаю, до осені навколо суду все стабілізується. А взагалі, я пропонував суддям не поспішати із виборами голови Конституційного Суду. Бо я розумів, що зараз голову не оберуть. I я сказав у день виборів у  минулу п'ятницю, що вважаю їх наразі непотрібними i не на часі. 

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>