Школи усміхнуться «очима»

26.06.2007

      П'ятдесят дев'ять нових вікон лише за один тиждень обновили вигляд шкіл Сумщини. Загалом, розповів на прес-конференції голова обласної державної адміністрації Павло Качур, їх уже встановлено понад чотириста. Так у регіоні триває акція «Подаруй вікно школі».

      Виникла вона за ініціативи обласної влади, власне — з ідеї самого Павла Качура. Лише приїхавши на роботу до області та знайомлячись із нею, новий голова їздив по районах, селах, де в першу чергу відвідував саме школи. Причому обстежував їх ретельно — від кабінету директора до місця масового користування. Тож коли збирався до чергового району, там починали прибирати в школах. Зрозуміло — не в кабінеті директора...

      Матеріальний стан шкіл сьогодні навряд чи можна назвати зразковим, особливо сільських. Тож результатом відвідин стала ідея про шкільні вікна, що коштують недешево, але, коли скластися гуртом, можуть і утеплити, і прикрасити будівлі. Втім ішлося не лише про матеріальну складову: вікна мають не лише в прямому, а й у переносному сенсі ясно розкриватися у світ.

      Спочатку в школах неправильно зрозуміли суть акції, вважає Павло Качур. З її початком керівники навчальних закладів почали традиційно писати листи більш-менш знаним заможним людям, представникам влади, підприємцям і просто просити вікна. А сенс був у іншому.

      «Я побував у багатьох школах області і практично ніде не побачив стенду з фотографіями випускників минулих років, якими може пишатися школа, — каже Павло Качур. — Тому задум був у тому, аби школярі знайшли, хто ж закінчив їхній заклад, ким вони можуть сьогодні гордитися, щоб встановилися зв'язки з цими людьми. Ми розвиваємо почуття патріотизму щодо рідної школи, щодо села, врешті — щодо держави, в якій живемо. А хоча б десять відсотків випускників напевне люди успішні. Вони можуть відгукнутися і подарувати вікно своїй школі».

      Тим часом Павло Качур з посмішкою розповідає, як ця ідея відгукнулася безпосередньо для нього. Отримав листа зі своєї рідної школи, де діти пишуть, що дізналися про акцію, яка проводиться на Сумщині, схвалюють її. А далі додають: у нас у школі скільки-то вікон, їхні розміри такі-то, вартість така-то, але фірма робить знижку... «Частину коштів, — каже Павло Качур, — я вже перерахував».