Йосип Вінський: Мене самого дивує поведінка Мороза

24.06.2007
Йосип Вінський: Мене самого дивує поведінка Мороза

      Зовсім скоро виповниться рік, як соціалісти «кинули» своїх «помаранчевих» колег і «зачали» коаліцію іншого формату — біло-блакитно-червоного. Після того Олександр Мороз дістав омріяну посаду спікера парламенту. Зате втратив свого соратника, секретаря політради СПУ, якого називали «правою рукою» Мороза — Йосипа Вінського.

      Однак цей «орговик» просидів у політичних холостяках недовго. Спершу він підписав із Тимошенко угоду про створення парламентської опозиції, потім увійшов до партії «Батьківщина» і став одним із її лідерів. Вінський каже, що обрав цю силу не випадково, бо вона теж має лівоцентристське спрямування. Йосип Вікентійович ввійде до першої п'ятірки списку БЮТ. Утім, на запитання «УМ» про те, наскільки легко дався йому етап акліматизації при переході зі Соцпартії в БЮТ, відповідає: «Він досі триває».

 

«Фракція Замковенка — це справжнісінькі самозванці, які грають у політичну гру»

      — Йосипе Вікентійовичу, як ви відреагували на те, що уламки фракції Блоку Тимошенко в парламенті спромоглися обрати собі нового голову — Миколу Замковенка?

      — (Сміється). Це чиста політична фальсифікація. Адже є своя політична і юридична логіка формування фракції. Для участі в парламентських виборах створюється блок. За його списком до Верховної Ради проходять депутати, вони формують фракцію, обирають керівника. А ці люди — ну хто їм давав політичні та юридичні повноваження? Це найсправжнісінькі самозванці, які проcто грають у брудну політичну гру. Жодного значення ні для кого це не має. Ну, ще тиждень зарахують на догоду Олександру Олександровичу Морозу, що вони члени фракції БЮТ. Хоча всі вони виключені з партії, всі виключені з фракції і всі рішенням з'їзду позбавлені депутатських повноважень. Це дитяча гра з їхнього боку, не більше.

      — Справді, з'їзд БЮТ вирішив позбавити повноважень і тих, хто добровільно написав заяви про вихід із фракції, і тих, хто не хотів написати заяви: їх БЮТ сам виключив із фракції. Але ж у нас не введено імперативного мандата на рівні Верховної Ради.

      — Чому не введено? Є пряма норма Конституції, яка передбачає: якщо народний депутат не входить до фракції тієї партії, за списком якої він був обраний, то його можна позбавити повноважень. Тут є питання в трактуванні. І воно зараз розглядається в Конституційному Суді.

      — Тобто, якби фракція Соцпартії виключила вас із фракції, ви теж би позбулися мандата?

      — А вони виключили мене з фракції. Іще в жовтні минулого року.

      — Але ви й далi вважалися народним депутатом.

      — Вони виключили мене, але рішення про позбавлення мандата не приймали. А ми на з'їзді БЮТ таке рішення ухвалили.

      — Повернемося до фракції Замковенка. Як відомо, за законом про вибори територіальні виборчі комісії формуються тими партіями і блоками, які мають представництво у Верховній Раді. Цього тижня «регіонал» Тарас Чорновіл сказав, що, раз опозиція склала мандати, тепер вона втратила таке право.

      — Ми будемо мати представництво у комісіях. Поки парламент був повноважним, у ньому була фракція БЮТ. А в них (групи Замковенка. — Авт.) такого статусу і таких повноважень нема. Фракціями є ті групи, які створені в парламенті за результатами виборів, а не за наслідком політичної корупції. Це не треба сприймати серйозно. Це «пустунка», якою грається Мороз, і йому підіграють ці депутати.

      — І БЮТ-2 ви фракцією не визнаєте?

      — Є указ про дострокові вибори Президента, який чітко відповідає Конституції. Перед тим, 2 червня, ми провели з'їзди, на яких прийняли рішення про позбавлення депутатів повноважень, 4 червня занесли всі документи у Верховну Раду, і відтоді нема ні фракції БЮТ, ні фракції «Нашої України», ні «Регіонів», ні решти.

«Четвертого указу про вибори вже не буде»

      — У цьому інтерв'ю ми вже кілька разів згадали Олександра Мороза. Чи дивує вас його поведінка?

      — Дивує. Ті трансформації, які відбулися з Морозом, є кричущими. І я навіть не можу пояснити, чому це так відбулося.

      — Може, Мороз усвідомлює, що Соціалістичній партії буде важко пройти у парламент наступного скликання, і тому так обстоює Верховну Раду V скликання?

      — Безумовно, є великі сумніви щодо проходження Соцпартії. Про це знають всі, і Мороз у тому числі. Я їх від цього застерігав.

      — Оскільки ви їх від цього застерігали, то чи будете відчувати зловтіху, якщо Соцпартія не подолає виборчого бар'єру?

      — Та ні, я не така людина, яка буде зловтішатися. Мені просто шкода. Шкода, що така політична сила, яка мала перспективу, серйозну електоральну базу, розгалужену структуру, сама себе знищила.

      — Зараз Мороз намагається загальмувати підготовку до виборів. І, схоже, взагалі волів би, щоб парламентських виборів не було. Які засоби є в арсеналі опозиції і, зокрема, БЮТу для того, щоб змусити їх іти на вибори?

      — Ми нікого не маємо права змушувати йти на вибори. Кожна політична сила сама визначається, ми їх умовляти не будемо.

      — Я мав на увазі те, що робитиме опозиція в тому випадку, якщо той же Мороз або коаліція не визнаватимуть вибори 30 вересня взагалі?

      — Четвертого указу вже не буде.

«За справедливість варто боротися?» Вона вже перемогла!

      — Наскільки БЮТ готовий до виборів? Чи є у вас програма, символіка, штаби?

      — Усе готово. Ми ще з квітня, коли Президент видав перший указ про розпуск Верховної Ради, перебуваємо в цій стадії. Ми проводили з'їзди, висували кандидатів, у нас сформована вся піраміда.

      — Наскільки зміняться програма та гасла БЮТ порівняно з попередньою кампанією?

      — Ми не вважаємо, що є якісь нові обставини, які вимагають кардинальним чином змінювати наші програмні речі.

      — Так і залишиться: символ — серце, гасло — «Справедливість є. За неї варто боротися»?

      — Чому варто боротися? Вона вже перемогла!

      — Чи сформовано виборчі штаби?

      — Безумовно, вони сформовані по всій вертикалі аж до виборчих дільниць. Усе готово по всій Україні. Зараз ми кінцево відшліфовуємо деякі речі з точки зору більш коректної, більш продуктивної організації роботи. Процес організаційний — він безконечний. Міняються люди, підтягуються нові — сильніші, авторитетніші.

      — Яких людей ви маєте на увазі? Які цікаві люди прийдуть до вас, наприклад, із тих, кого раніше не було в команді БЮТ?

      — У нас не буде інших людей, ніж ті, які сьогодні є в команді БЮТ. Ми не маємо наміру розширювати наш блок чи долучати інших персоналій. Фактично всі ті люди, які названі — ви знаєте, наші списки вже були опубліковані, — вони залишаться в списках.

      — Хто очолюватиме центральний штаб?

      — Турчинов.

      — У вас яка посада?

      — Перший заступник начальника штабу.

      — Але ж Турчинов — державний службовець, він заступник секретаря Ради нацбезпеки.

      — Нема заборони очолювати штаб нікому. Це громадська робота, вона не є комерційна. Він же очолює штаб у вільний від основної роботи час.

      — Опоненти все одно звинуватять вас у застосуванні адміністративного ресурсу.

      — А нехай скажуть де, в якому місці, як через РНБО можна задіяти адміністративний ресурс.

«Ми не будемо боротися на «помаранчевому» фланзі, наш опонент — Партія регіонів»

      — Йосипе Вікентійовичу, яку мету ви ставите перед собою напередодні майбутніх виборів, який у БЮТ план-максимум?

      — Мета абсолютно прозора та зрозуміла — бути першими.

      — Першими серед «помаранчевих»?

      — Першими серед усіх.

      — Але це, зважаючи на рейтинг Партії регіонів, видається, м'яко кажучи, нереальним.

      — Вам видається, а ми маємо цього досягати.

      — Який тоді план-мінімум: перемога серед «помаранчевих» і прем'єрство Тимошенко?

      — Ми так не ставимо питання. Ми хочемо, щоб Партія регіонів була усунута від влади. Це наша чітка мета.

      — Чи не боїтеся конкуренції з боку «Нашої України»? У штабі цього блоку ціляться на те, щоб набрати більший відсоток, аніж БЮТ.

      — Бог на поміч. Це наші політичні партнери, і нас цікавить тільки загальна сума відсотків, яку ми наберемо разом із ними. І кожен успіх «Нашої України» нас жодним чином не засмучує.

      — І все-таки, а як би вам було легше конкурувати з ними: якби на вибори порізно йшли «Наша Україна», «Правиця» та «Народна самооборона», чи якби ці три сили були в складі одного блоку?

      — Нам усе одно. Ми не будемо вести боротьбу на цьому фланзі. Блок Тимошенко буде показувати свої переваги та ефективність, тобто наша кампанія буде побудована на позитиві. Ми не маємо на меті конкуренції з майбутніми партнерами.

      — Такі самі речі про відсутність боротьби «Наша Україна» та БЮТ говорили минулого року. Однак, як тільки кампанія ввійшла в розпал, про це забули і почали гру на взаємне знищення. У підсумку програли всі.

      — По-перше, зроблено висновки з тієї кампанії. По-друге, тоді була зовсім інша диспозиція. Ми проходили ту кампанію в таких умовах, коли в стосунках між нашими силами були проблемні позиції. Пам'ятаєте, як це складалося після відповідних рішень щодо відставки Тимошенко. Сьогодні ми виходимо на вибори вже як партнери. Це абсолютно інша диспозиція.

      — І для коаліційних переговорів теж буде інша диспозиція? Якщо «помаранчеві» таки візьмуть більшість, то чи легше буде домовлятися, ніж торік?

      — Основний шлях зі створення коаліції ми вже пройшли. У нас є угода, вона діє зараз і буде діяти після виборів. Вона написана і програмно, й організаційно. Тому я тут не бачу ніяких проблем.

      — Чи можуть виникнути проблеми з кадровим розподілом. То була одна з причин, чому рік тому провалилася коаліція демократичних сил.

      — У нас принципи розподілу визначені: 50 на 50 кожній силі. Я думаю, що нам вистачить коректності та розуміння, щоб усе це довести до кінця.

      — Рік тому в ході переговорів Соцпартія висувала вас на пост віце-прем'єра...

      — ...я був висунутий на посаду першого віце-прем'єра.

      — Якщо не секрет, то яка посада планується тепер?

      — Про це ще некоректно ставити питання. Ми зараз не розглядаємо персоналій у жодному варіанті. Виграємо вибори — тоді приймемо всі рішення.

  • Львовом — з колядою

    Львів, який неофіційно називають культурною столицею України, уже не один рік виборює право називатися і Різдвяною столицею. До всіх різдвяних сюрпризів цього року долучиться іще один — пасажирів львівських трамваїв та тролейбусів протягом свят будуть тішити популярні різдвяні мелодії у виконанні улюбленців не лише львів’ян, а й усіх українців — «Піккардійської терції» та Павла Табакова. >>

  • Ірина Геращенко: ЄС налаштований на асоціацію завдяки «війні» з Росією

    Перший сесійний тиждень Верховної Ради після літніх канікул почався напрочуд мирно: без бійок, без блокувань, без фізичних ексцесів і морального тиску у форматі «опозиція vs влада». Депутатів примирила Європа. Точніше, євроінтеграційний напрям, що ним крокує Україна. >>

  • Віра Ульянченко: Обласна влада ні на кого не тисне і ні перед ким не плазує

    Представляти Віру Іванівну, певно, зайве. Її ім'я й по батькові (саме так — без прізвища) говорить саме за себе ще з тих часів, коли вона була першою помічницею Віктора Ющенка на початку століття. Навіть листи до неї, як розповідає сама Ульянченко, підписують просто: «Вірі Іванівні». І доходять.
    Про те, якою впливовою вона є, як поважає її думку сам В.Ю. і як запросто вона спілкується з найбагатшими людьми України, ходять легенди. Коли глава держави призначив Віру Ульянченко керівником Київської обласної держадміністрації, багато хто сприйняв це скептично: одні висловлювали сумніви в умінні Віри Іванівни «перекваліфікуватися» з «няньки Ющенка» в «губернатори», інші іронізували, називаючи це призначення «почесним засланням» подалі від Банкової. Відтоді минув понад рік, і голоси скептиків стихли. А легенди про впливовість Віри Іванівни анітрохи не потьмяніли.
    І ще ремарка: напередодні виборів брати інтерв'ю у партійного керівника області завжди складно — воно в будь-якому разі виглядатиме «піарним». Але, зрештою, коли ж владі й звітувати про свої успіхи, як не перед виборами? Як каже правдоруб Віра Іванівна, «виборець сам повинен у всьому розібратися». До речі, найулюбленіше її слово — «безперечно». >>

  • В'ячеслав КИРИЛЕНКО: Ми змогли повернути довiру людей

    «В «України молодої» диктофони добре пишуть?» — запитав Кириленко, щойно кореспондент «УМ» переступив поріг його кабінету в партійному офісі «Нашої України». «А що, — питаю, — ви зірвали голос?». Кириленко підморгує: «Почався виборчий тур».
    Наша розмова відбулася наступного дня після того, як десант «НУНС» повернувся з першого етапу виборчого туру, який проліг через Сумщину, Полтавщину та Кіровоградщину. А днем по тому «нашоукраїнці-самбісти» мали вирушити на Дніпропетровщину. Власне, наша розмова з Кириленком і почалася з того, як він оцінює старт виборчих турне. >>

  • Андрій Шкіль: Регіони — «діти» слухняні. Але нерозумні

    Якщо «Наша Україна» до останніх передз'їздівських днів тримала інтригу з виборчим списком, то Блок Тимошенко «вистрелив» іншим. «Списочники» БЮТ лишились у своєму попередньому складі, зате присутність з-поміж 103 депутатів V скликання (яких Юлія Володимирівна за відданість і стійкість залишила при кандидатській надії) особливого гостя — президента Європейської народної партії Вілфреда Мартенса — привернула загальну увагу. Мартенс приїхав не просто так — він запросив «Батьківщину» приєднатися до клубу ЄНП. Ця подія відразу потягнула за собою обговорення ідеологічного керунку, в якому рухатиметься БЮТ, відсунувши на другий план ініціативи, з якими виступала на з'їзді Тимошенко, не кажучи вже про інший актуальний аспект — стосунки БЮТ з колегами від «Нашої України — Народної самооборони». Втім на все свій час. Час підписувати спільні угоди і час їх виконувати. Або не виконувати. Наразі помаранчеві демократи обіцяють триматися разом, а що з того вийде — побачимо після 30 вересня. Поки що про внутрішні процеси всередині Блоку Тимошенко з «УМ» говорить депутат IV—V скликань, 14-й номер у виборчому списку БЮТ Андрій Шкіль. >>

  • Замiсть авантюр та полiтичної хитростi демонструйте власне бачення розквiту країни

    Учора глава держави спілкувався з журналістами, в тому числi вже традиційно — у прямому ефірі двох національних телеканалів. Президент вкотре відійшов від офіціозу, а заодно і похмурих владних кабінетів — зустріч з представниками ЗМІ знову проходила на «зеленій галявині» секретаріату. >>