Безсонна ніч із чорним котом

22.06.2007

      У ніч із 23 на 24 червня на Андріївському узвозі, на горі Уздихальниця, що поряд із Замком Річарда, пройде найкоротший у світі фестиваль  «Відкрита ніч. Дубль 11». Початок фестивального перегляду почнеться у суботу, 23 червня, о 21.00, а оголошення переможців розпочнеться із першими променями сонця 24 червня — орієнтовно о 5-й ранку. Раніше фестиваль був особливий трьома «о»: одна гора-один екран-одна ніч. Але вже другий рік поспіль кулуарність «Відкритої ночі» порушує Перший національний, який транслює професійні дебютні та альтернативні кіно- і відеороботи українських кінематографістів у прямому ефiрi, а кіномани можуть за допомогою інтерактивного голосування підтримати симпатичні їм фільми. Переможців визначатиме журі у складі десяти осіб, серед яких лідер гурту «Кому вниз» Андрiй Середа, генеральний директор кіностудії ім. О. Довженка Ігор Ставчанський, народний артист України, композитор Євген Станкович.

      Арт-директор кінофестивалю «Відкрита ніч», режисер Михайло Іллєнко каже, що цьогорічний фестиваль готується у вкрай напружених фінансових умовах — 20 тисяч гривень, які мали надійти від співзасновників заходу Міністерства культури і туризму України, досі не отримано. «Проводити кінофестиваль без грошей — це світовий рекорд», — поділився Іллєнко з журналістами в галереї «Ательє «Карась». Однак нагородити переможців усе ж таки треба. Купити призи (різноманітну теле-, фото-, кінотехніку) фінансово допомогли брати Капранови з продюсерської агенції «Зелений пес» і Спілка кінематографістів України.

      Фестивальна програма 2007 року нараховує 37 фільмів, рекордну кількість з яких становлять ігрові стрічки  — 23, решта — документальні та анімаційні фільми, у списку конкурсантів є прізвища Тараса Томенка й Оксани Чепелик. Спеціальним «гостем» фестивалю стане 15-хвилинна стрічка киянки Лесі Каленської «Повітряна куля», яку вона зняла під час навчання в Нью-Йоркському університеті (школа Тіша). Це історія з життя емігрантів, у якій знявся відомий актор Каха Кавсадзе, відомий як Абдулла з «Білого сонця пустелі».

      Символом фестивалю є чорний кіт, якого багато років щоразу по-новому малює відомий художник кіно Роман Адамович.  Очевидно, це прикмета неодмінного фарту, як співається в одній пісеньці, чорний талісман «Відкритої ночі».

      У  ніч із суботи на неділю  спати заборонено!