Надія на «Ренесанс»

21.06.2007

      Уфойє харківського торговельно-розважального центру «Україна» днями пройшов концерт... квартету академічного симфонічного оркестру філармонії. Класична музика у виконанні елітарних музикантів лунала тут неспроста. Благодійний фонд «Ренесанс» та обласні чиновники розпочали масштабну акцію зі збору коштів на реставрацію одного з найстаріших особняків міста. Прозорі урни, розраховані на щедрість городян, віднедавна з'явилися у багатьох супермаркетах. Вищезгаданий концерт став свого роду заохочувальним дійством, яке триватиме у місті кілька місяців і завершиться вже четвертим за рахунком благодійним аукціоном «Ренесанс».

      Кілька років тому розкішну, але занедбану історичну пам'ятку архітектури ледве не продали за безцінь підприємливим ділкам. Якби не активність діячів мистецтва і на той час ще нового «губернатора» Арсена Авакова, напевно, у Харкові філармонії вже не було б. Але останній несподівано виступив з утопічною на той час ідеєю — провести у місті аукціон і за виручені кошти розпочати реставрацію. Ідея сподобалася місцевій еліті. У ході торгів меценати накупили раритетів майже на 8 мільйонів гривень, що й стало початком грандіозного будівництва.

      За 11 місяців, що минули з того часу, будівельники вже встигли закласти фундамент нового органного залу та адміністративного корпусу і навіть почали зводити стіни. Якщо робота триватиме у такому темпі й за такого ж фінансування, то обидві будівлі відсвяткують новосілля вже цього року. Тоді стане можливим переїзд сюди з концертами оркестру філармонії, після чого фахівці нарешті візьмуться за реставрацію великої зали унікальної будівлі. Їй обіцяють повернути первісний вигляд. Тобто все, що за останні сто років тут було добудовано чи зруйновано, спеціалісти приберуть або створять заново. «Зараз триває історична та пошукова робота, — говорить головний архітектор проекту Михайло Рабинович. — Відновлюватиметься все до найменшої дрібниці, включаючи світло та декор. Ми вже, наприклад, знаємо, що стеля була у позолоті, і яку форму мали люстри. Повернемо все».

      Відреставровану філармонію пан Рабинович порівнює зі старовинним коштовним каменем, якому створять нову сучасну оправу. Директор музичного закладу і головний ініціатор порятунку «харківської архітектурної перлини» Юрій Янко політ фантазії зодчих сприймає досить розважливо. Для нього головне, аби після завершення реконструкції велика зала не втратила неперевершену акустику. А сама філармонія таки отримала нарешті майже втрачений орган. Кілька років тому чиновники повернули віруючим Успенський собор, де тривалий час розміщувався міський органний зал. Тоді ж фахівці дійшли висновку, що музичний інструмент не можливо перенести до іншого приміщення. Компроміс був знайдений після того, як влада пообіцяла допомогти з купівлею нового органу. Кошти, виручені на майбутньому аукціоні, скоріш за все, підуть на оплату контракту з італійськими або чеськими майстрами. Монтаж нового інструмента заплановано на наступний рік.

      Уже відомо кілька лотів, які будуть виставлені на «торги». Це зразок ордену Ярослава Мудрого без порядкового номера, затверджений Президентом тринадцять років тому. А також не розкуплені у 1900 році глядачами Філармонії програмки та квитки. Імена меценатів, які брали участь у попередньому аукціоні, адміністрація музичного закладу вписала великими літерами на стінах фойє. Правда, до цих почесних списків не потрапили благодійники, які виграли лоти, але забули чи не захотіли їх оплатити. У результаті з восьми мільйонів філармонія отримала тільки шість. Цей неприємний досвід був врахований під час третього «Ренесансу», кошти на якому збиралися для реконструкції харківської обсерваторії. Аби не залишитися з носом, астрономи пішли на маленьку хитрість — разом із подякою за участь у торгах вони взяли з потенційних меценатів підпис під платіжним зобов'язанням. У результаті — всього лише мільйон і чотириста тисяч, але зате реальні.

      Встановлені у супермаркетах урни — ще одна складова благодійності. Організатори акції запевняють: для того, аби відчути себе меценатом, не обов'язково перебувати у списку найзаможніших громадян міста. Достатньо вкинути до скриньки гривню чи дві — і вже можеш вважати себе причетним до відродження однієї з найкрасивіших будівель Харкова. І самому приємно, і для справи велика користь.