Засмага — питання політичне

21.06.2007
Засмага — питання політичне

      Учора я вперше в житті пошкодував, що не працюю у Кабінеті Міністрів. Бо на відміну від нашого редактора, який закликає посилено працювати навіть у ці сонячні дні, шеф усіх українських міністрів приємно здивував підлеглих. Якщо раніше Віктор Янукович, у порушення головних прав людини, змушував свій апарат трудитися по-стахановськи надурочно, а деколи навіть цілодобово, то на останньому засіданні уряду він вирішив різко змінити пріоритети. Міністрам натякнули: головне зараз — це правильно вибрати плавки, ласти, шапку-панамку та туфлі-в'єтнамки. Аби у будь-яку хвилину бути готовим зануритися у повноцінний активний відпочинок — заради натхнення та здорового кольору обличчя. «Годі протирати штани в кабінетах із кондиціонерами! — правильно зрозуміли цей натяк члени Кабміну. — Усі риссю в округи, швиденько поділили між собою області й розв'язуєте там наші проблеми — за результат 30 вересня кожен відповідає головою! Власною!».

 

Наказано: всім — на пляж

      «Мені задають зараз питання про відпустки, — Віктор Федорович зробив чергову паузу та якось по-дитячому дуже відкрито і широко посміхнувся. Коли наш Прем'єр-міністр так посміхається, навіть думка не виникне запідозрити його в найменшій нещирості. — А що в нас змінилося?! Є графік, йдіть, будь ласка, відпочивайте». Минулого тижня, як відомо, заява про відпустку голови Дніпропетровської обласної держадміністрації Надії Деєвої викликала у пана Януковича такий напад люті, що він пообіцяв влаштувати «губернатору» безтурботний спокій на довгі роки її життя.

      Нині ж ситуація чомусь докорінно змінилася. І хоча під час короткого спічу Прем'єра над Маріїнським парком гуляли важкі свинцеві хмари, Віктор Федорович говорив людям переважно про приємне. «Політика, як кажуть, є завжди політикою, а відпочинок — відпочинком. Люди завжди мають відпочивати, незважаючи, чим займаються чиновники», — у ролі аніматора туристичного готелю керівник Кабміну виглядав дещо дивно. Натомість його звернення до першого віце-прем'єра Миколи Азарова та міністра освіти і науки Станіслава Ніколаєнка одразу ж прояснили ситуацію. Пан Янукович вимагав негайно виплатити людям відпускні. «Це питання є досить болючим, тому що це серйозна сума коштів, її треба своєчасно перерахувати», — заявив Прем'єр.

      Ще б пак! Міністри старанно робили нотатки у своїх блокнотах. Вони чудово знали, що за зрив із відпускними з них спитають за усією суворістю, притаманною Віктору Федоровичу: зайва копійка трудящим у передвиборчий період — це одна зі складових результату на дострокових виборах. Сам керівник Кабміну планує реалізувати своє конституційне право на відпочинок, звичайно, якщо його заступник Дмитро Табачник нічого не плутає, у найідеальнішому пляжному місяці — серпні. А потім, якщо доля буде прихильною, з новими силами в це саме крісло. Принаймні пан Янукович щиро на це сподівається.

Зима — це не Мороз! Зима — це коли нам холодно...

      Своїх міністрів Віктор Янукович знову закликав активно готуватися до холодів. Причому не традиційним шляхом нарад, а порадив працювати по-новому — керівники міністерств самі мають їхати у провінцію. «Не висмикувати людей у Київ, подивитися, ми знаємо слабкі наші місця і що треба робити», — заявив Прем'єр. Розшифрувати цей месидж також не важко: звичайно, наступна зима буде головним болем для зовсім інших людей, але сам процес підготовки до холодів вартує багато! Приїде відповідальний товариш — і побачить усе на власні очі: ось, скажімо, стоїть занедбана електростанція, а з її колективом працюють агітатори від опозиції. Неподобство? Безсумнівно! Чи ось, на перший погляд, нова та сучасна друкарня, але батареї центрального опалення заіржавіли, а машини видають замовникам поліграфічні заклики яких-небудь Луценка з Тимошенко. Зі столичних пагорбів цього неподобства не видно, а кілька відсотків голосів «регіонали» таким чином можуть необачно втратити. Тому, як любили казати класики, наше першочергове завдання — повний та всеосяжний контроль, і тоді зима буде теплою для тих, кому потрібно.

       Дуже турбує Прем'єра і така глобальна державна проблема, як нестача насіння для посівної кампанії 2008 року. «Ручне» керування економікою і справді передбачає вникати у безліч дрібних нюансів, але щоб настільки! Не сказати у такій ситуації жодного слова про пальне керівник виконавчої влади просто не міг.  «Я просив би міністра палива та енергетики, в цілому весь блок разом з МінАПК...» — Віктор Федорович зробив чергову довгу паузу. Обличчя паливного міністра Юрія Бойка невдоволено витягнулося, олівець у руках почав крутитися ще скоріше, здавалося, він ледве стримується, аби не встати і оголосити, що подібні прохання йому вже набридли. «...підготувати інформацію про забезпечення інформації щодо забезпечення паливно-мастильними матеріалами. І ціни — головне», — можна було подумати, що Прем'єр вловив флюїди, які йшли від міністра, і пом'якшив тон. «Ну  це можна, інформації, на відміну від пального, у нас багато», — говорили світлі очі відповідального за нафту та бензин у державному масштабі, коли уста мовчали, а ручка швидко ковзала по паперу.

Хліб із запахом тюремних сухариків

      «Учора я мав зустріч із представниками власників, із власниками хлібопекарських підприємств, — керівник Кабміну не міг оминути найгострішої теми в державі. Далі, як це часто буває в промовах Віктора Федоровича, йшли парадокси, натяки та алогізми. — Вони (керівники підприємств. — Авт.) чітко володіють ситуацією, вони добре розуміють, що в нинішньому році врожай минулого року (?!), хліб буде утримуватися на тій ціні, яка сьогодні є».

      На минулому засіданні Прем'єр пообіцяв звільнити весь сільськогосподарський блок, якщо лавину із подорожчанням хліба не вдасться зупинити. Політологи навіть намагалися прогнозувати, яка з кандидатур на виліт реальніша. Але миролюбний тон пана Януковича заспокоїв і міністрів, і пресу, і його самого: про жодні відставки вчора ніхто навіть не згадував. Натомість пекарі відступати від свого не збираються. Так, на Буковині ціни на хліб днями здійснили другий стрибок догори, а, за інформацією «П'ятого каналу», керівники хлібозаводів Дніпропетровщини офіційно попередили: вартість хліба і далі зростатиме! Основні причини — подорожчання пального, зерна та заробітної плати працівникам.

      Спокій урядовців, можливо, пояснюється тим, що у бій кинуто «важку артилерію» — Генеральну прокуратуру. «Я не можу зрозуміти одного: якщо вартість зерна на Дніпропетровщині нижча, ніж, скажімо, на Львівщині, то чому хліб у Дніпропетровську коштує дорожче, ніж у Львові? — перед початком засідання запитувала в журналістів заступник Генерального прокурора Тетяна Корнякова. І сама ж відповідала: — У структурі собівартості хліба вартість борошна становить 28 відсотків. Тому жодних підстав для подрожчання немає. У мене з'явилися підозри (про змову виробників. — Авт.), коли за одну ніч п'ять заводів одночасно підняли ціни». Втім, за словами Тетяни Всеволодівни, твердити нині про нечесну конкуренцію у масштабі України ще завчасно. «Аби відповісти на це питання — була змова чи ні, — ми працюємо з Антимонопольним комітетом, карантинною, ветеринарною та санітарно-епідеміологічною службами, Управлінням із боротьби з економічними правопорушеннями, — заявила пані Корнякова. — Нас цікавить, яким чином без відповідних карантинних сертифікатів вивозили зерно за межі областей, а можливо, навіть за межі держави». І хоча прокуратура тільки розпочала перевірки, кримінальні справи уже порушено — як за фактом, так і проти конкретних посадовців.

      Заявивши напередодні, що «хлібної кризи» в Україні не буде, а держава має досить важелів впливу на ситуацію, Кабмін поки що утримується від радикальних кроків. Єдиний поки захід у відповідь — уряд з 1 липня обмежує реалізацію зерна на експорт. «За чітко сформованою номенклатурою і до поповнення нових запасів», — пояснив міністр АПК Юрій Мельник, додавши, що заборона експорту стосуватиметься урожаю як нинішнього, так і минулого років.

      На цьому тлі дуже показовою є інформація компанії СКМ про її небажання надалі займатися хлібним бізнесом: фірма днями продала майже 25 відсотків акцій «Донецького комбінату хлібопродуктів №1». Найцікавіше в цьому повідомленні, що власником СКМ є притча во язицех української політики Рінат Ахметов.

      ...Особливе завдання на найближчі дні отримала українська міліція. Поки «штурмовик» Василь Цушко лікується у Німеччині, його перший заступник має подбати, аби ДАІ та інші правоохоронці зустрічали зарубіжних туристів не смугастою паличкою та відстовбурченою кишенею, а лагідною усмішкою. «Перевірки за перевірками на кожному перехресті, люди їдуть, їх треба вітати! — щиро обурився Прем'єр. — Це також питання нашої політики, державної, і ми мусимо до цього відповідально ставитися». У ситуації, коли час пішов, і політичний годинник вистукує секунди у зворотному порядку, й справді починаєш мимоволі замислюватися над головним — скільки ще залишилося до часу «Ч»? 

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>