Втеча з «землі обітованої»

19.06.2007
Втеча з «землі обітованої»

(Рейтер.)

      Українці, які так чи інакше потрапили до Палестини, звертаються до нашого посольства в Державі Ізраїль з проханням допомогти врятуватися. У автономії громадяни України — це переважно жінки, які вийшли заміж за палестинців, та їхні діти, народжені на цій неспокійній землі. Отож за останні дні вже надійшли заявки на евакуацію 147 наших співвітчизників, з яких 103 — діти. За підрахунками, це ще не всі наші, й прохання про тимчасове повернення на батьківщину ще надходитимуть. Міністерство закордонних справ звернулося до Міністерства оборони, аби організувати спецавіарейс для евакуації українських громадян. Міністр оборони Анатолій Гриценко розпорядився задіяти для цього літак Ту-154 Держпідприємства МО «Українська авіаційна транспортна компанія», передає прес-служба оборонного відомства. «Міністерство оборони у тісній взаємодії з МЗС готове у будь-який час здійснити операцію з евакуації українських громадян з Близького Сходу, — заявив ще в п'ятницю Анатолій Гриценко. — Усі засоби та можливості для цього ми маємо». Однак досі МЗС чомусь зволікає з початком «операції». До того ж, як сказано в повідомленні, евакуація відбудеться не з ізраїльського аеропорту, а з летовища однієї з суміжних країн. Наразі літак завантажений провіантом, водою і готовий вирушити будь-якої миті. Він має на борту групу військових медиків, екіпаж складається з найдосвідченіших льотчиків, які вже проводили евакуації, зокрема з Африканського континенту.

      Коли верстався номер, МЗС продовжувало підготовку до евакуації й проводило переговори з міжнародними організаціями й зовнішньополітичними відомствами інших країн. На запитання «УМ» про конкретну дату й час евакуації ні в МЗС, ні в Міноборони відповісти ще не змогли.

 

ХАМАСтан

      Внутріпалестинське збройне протистояння між ФАТХ і ХАМАС дійшло до абсурду. Аби знищити радикальне угруповання ХАМАС, яке донедавна ще мало своїх представників у владі Палестинської автономії, а минулого тижня перебрало під свій збройний контроль майже всю територію автономії, президент Махмуд Аббас, за яким стоїть ФАТХ, звернувся по допомогу... до Ізраїля. Принаймні так стверджують ізраїльські ЗМІ, зокрема газета «Гаарец». Так, за даними видання, у деяких сільських районах автономії  бойовики ФАТХ уже почали діяти проти прибічників ХАМАС разом з ізраїльськими спецслужбами. А Аббас, стверджує газета, має намір просити в Тель-Авіва про низку заходів, щоб посилити позиції свого угруповання на Західному березі Йордану та в Секторі Газа. Зокрема, президент ПА начебто пропонує ізраїльтянам випустити на волю співробітників служб безпеки ФАТХ, з-поміж них і колишнього голову ФАТХ Марвана Баргуті,який нині відбуває пожиттєвий тюремний строк за вбивства євреїв.

      Попри те що після «шабашу» минулого тижня ХАМАС є реальною озброєною владою автономії, президент Аббас цієї суботи вирішив призначити уряд натомість розпущеного 14 травня, але, звісно, вже без «хамасівців». Отже, до нового уряду увійшли 11 міністрів, а прем'єром призначено вкрай поміркованого, як вважають аналітики, Салама Фаяда, колишнього співробітника МВФ та Світового банку. Фаяд буде сумісником. Тобто разом із прем'єрськими функціями суміщатиме посади міністра фінансів та закордонних справ. У такий спосіб Махмуд Аббас намагається сподобатися західним союзникам, а відповідно – донорам автономії, без коштів яких Палестина просто не виживе.