Клочкова ще не забула, як перемагати

19.06.2007
Клочкова ще не забула, як перемагати

Андрій Сердінов трохи не дотягнув до призового місця. (Фото РЕЙТЕР.)

      Минулих вихідних добігла кінця серія престижних турнірів «Маре нострум» — слідом за французьким Канном й іспанською Барселоною сильних плавців приймало Монако. Саме змагання в маленькому князівстві стали для представників України найбільш успішними.

      Нарешті після тривалої паузи знову змусила говорити про себе Яна Клочкова. У суботу вона виграла у своїй коронній дисципліні — комплексному плаванні — у фіналі 400-метрівки (4 хв. 40,92 сек.). При цьому 25-річна олімпійська чемпіонка обновила як рекорд України, так і рекорд турніру. Щоправда, у Монако не виступала нинішній лідер жіночого комплексного плавання 18-річна американка Кеті Хофф. А позавчора Клочкова знову зійшла на верхню сходинку п'єдесталу, вдруге за два дні перегравши представницю Данії Хйорт Хансен. Її перевага на 200 м комплексом була вже не така відчутна, як напередодні — лише 0,12 секунди. Проте Яна показала, що зуміла відновити форму після тривалої відпустки і на неї можна розраховувати на Олімпійських іграх у Пекіні.

      У суботу на п'єдестал також піднявся досвідчений запоріжанин Денис Силантьєв, який показав третій час у вирішальному запливі на 200 м батерфляєм (1.57,20). Лише трохи його випередили японець Мацуда (1.57,01) і грек Дрімонакос (1.57,15). Інша представниця козацької столиці, Ірина Амшеннікова, може вважати себе найбільшою невдахою змагання, адже двічі фінішувала четвертою — у фіналах на 100 і 200 м на спині.

      У неділю Силантьєв і дніпропетровець Андрій Сердінов зупинилися за крок до п'єдесталу, посівши четверте й п'яте місця на 100-метрівці «метеликом». А от киянин Валерій Димо зумів зачепитися за призове місце, ставши третім у фіналі дистанції 100 м брасом і принісши Україні четвертий подіум у Монако.

      У загальному заліку «Маре нострум» наші плавці виявилися далеко від першої десятки, бо не всі з них виступали на трьох стартах. А ті, хто з'їздив у всі три країни, не показав стабільно високих результатів. Димо й Амшеннікова опинилися на 25-й і 26-й позиціях, а Сергій Бреус — на 30-й. А першу трійку склали американська брасистка Тара Кірк, австралійська плавчиха на спині Софі Едінгтон і шведський майстер вільного стилю Штефан Ністранд.