«НУ», з Богом!

19.06.2007
«НУ», з Богом!

Лідер «НУ» В'ячеслав Кириленко на мітингу у Рівному. (Фото Івана ЛЕОНОВА.)

      Початок кампанії «Нашої України» збігся з остаточною перемогою опозиції: саме в п'ятницю, коли лідер НСНУ В'ячеслав Кириленко прибув до Луцька, стало відомо, що політична криза завершується, адже керівництво ВР таки зачитало 155 заяв опозиційних депутатів про вихід із фракцій «Нашої України» та БЮТ. Про те, що Верховна Рада п'ятого скликання таки «почила в Бозі», сам Кириленко та окремі «нашоукраїнці» дізналися в дорозі. Тож i В'ячеслав Кириленко, i Руслан Князевич, i Ольга Герасим'юк, i Лілія Григорович впевнено казали людям у Луцьку, Рівному, Житомирі та Бердичеві: «Президент переміг! Вибори будуть! На них ти обереш Народну владу! «Наша Україна» піде на вибори з програмою, яку ми напишемо разом».

 

Пишемо програму разом

      Отже, довиборчу кампанію «Наша Україна» розпочала у традиційно «помаранчевих» областях — Волинській, Рівненській та Житомирській. Такий собі рейд на північний захід країни. Довиборчі перегони «нашоукраїнці» розпочали першими (регіональні тури «Народної Самооборони» Луценка не рахуються, адже вони мали на меті презентацію нового політичного проекту та накачку м'язів електоральної підтримки, як аргумент у створенні блоку з тією ж НСНУ). Жодна партія чи блок ще не запропонували виборцю власну програму, тоді як «Наша Україна» зробила досить вдалий хід: сам тур відбувається під гаслом «Пишемо програму разом!». Активісти «НУ» збирають пропозиції простих людей, уважно вислуховують кожного, щоб потім усе узагальнити й сформувати чіткий план дій — народну програму.

      «Ми хочемо почути думку суспільства й таким чином наблизити владу до народу. Адже в демократичній державі мають домінувати інтереси не чиновника, а громадянина», — пояснює В'ячеслав Кириленко й додає, що у програмі ключовими будуть європейські цінності, соціальна політика та вільна економіка.

      Фішка з програмою непогано спрацьовує: під час мітингів люди із задоволенням впізнавали на великих екранах себе чи своїх знайомих. На запитання, що політикам треба зробити, щоб людям краще жилося, дехто реагував розлючено: «постріляти всіх політиків», але були й раціональніші та гуманніші пропозиції. Так, уже на мітингу в Рівному Кириленко міг узагальнити й оголосити пропозиції виборців Луцька.

      Питань, які хвилюють волинян, чимало, але найголовніших, на думку лідера «Нашої України», п'ять: скасування депутатської недоторканності; зменшення великої різниці в зарплатні між можновладцями та простими трударями; підтримка народження дитини; податкова та судова реформи. У Рівному «УМ» поспілкувалася з молодим подружжям. Акімова Діана розповіла, що нещодавно її мати Світлана з села Білокриничного Хмельницької області поховала доньку, а отримала на поховання дитини лише 120 гривень. «Хіба таким має бути піклування держави? — крізь сльози обурювалася дівчина й додала, що досі не може отримати гроші на народженого сина Богдана, якому невдовзі виповниться два рочки. — Та що казати, якщо мама чоловіка 30 років пропрацювала стоматологом і має ставку 360 гривень!»

       I таких питань було безліч. Розумів проблеми людей і В'ячеслав Кириленко, тим більше що саме «соціалкою» він займався на посаді і міністра, i віце-прем'єра. За його словами, після виборів «Наша Україна» наполягатиме на збільшенні мінімальних зарплат та пенсій, а також певних соціальних виплат, а також виплат матерям при народженні дитини. Тим більше що лише під політичним тиском Президента та опозиції уряд Януковича підняв мінімальні зарплати та пенсії з 1 червня. Але це не межа.

      «Iз 2008 року мінімальна зарплата становитиме понад 600 гривень, мінімальна пенсія — 500 гривень. Допомога при народженні дитини буде збільшена від 8,5 тисячі до 12 тисяч гривень. При народженні другої дитини вона складатиме 15 тисяч гривень, а третьої, що на сьогодні є рідкістю, взагалі 25 тисяч!» — обіцяв Кириленко людям під шалені оплески.

«Та пішли ви з нашої України!»

      За відкритою стрічкою новин, яку «нашоукраїнці» продукували на мітингах та прес-конференціях, «УМ» вдалося з'ясувати вiд джерел апарату партії: трьома регіонами, які не охопить цей тур «НУ», стануть Донеччина, Луганщина та Крим. Шкода, що лише через низьку підтримку електорату в цих регіонах «Наша Україна» наперед, без боротьби за нові бали, відмовляється грати на чужому полі.

      А доки В'ячеслав Кириленко спілкувався з виборцями в Луцьку, Рівному, Бердичеві та Житомирі в супроводi мiсцевих «губернаторiв», його партнери з НСНУ їздили по райцентрах та селах. За словами відомої телеведучої Ольги Герасим'юк, не стільки люди бажають цього спілкування з політиками, як самі «нашоукраїнці» потребують розмови з людьми.

      «Ви дали нам силу, голоси i волю будувати Україну, тож нам необхідно бути разом, щоб дати відсіч тим, хто вважає, що все вирішують гроші. Бо насправді все вирішують люди!» — зверталася пані Герасим'юк до людей.

       Тож не дивно, що людей цікавило, як саме політики виконуватимуть їхню волю, що буде викладено у народній програмі. Тим більше що серед «помаранчевих» виборців ще є розчаровані. «Ми вам повірили у 2004 році, але побачили взаємопоборювання у «помаранчевому» таборі, повірили й у 2006 році, але побачили зраду й повернення уряду Януковича. Чому ми зараз маємо вам вірити? Чи знаєте ви, куди йти?» — таке незручне питання поставила одна викладачка на зустрічі Кириленка зі студентами Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна» в Житомирі.

       «Ми визнаємо власні помилки, враховуємо й більше не припускатимемося, —    відповів лідер НСНУ. — Ми тепер згуртована команда, дебатуємо, але діємо консолідовано, як от у випадку з рішеннями про спільну опозиційну діяльність із БЮТ, як у випадку прийняття дуже складного рішення про дострокове припинення депутатських повноважень. У цій виборчій кампанії «наша Україна» не дозволить собі ніякого поборювання чи чорного піару. Бо гострі суперечки на людях призвели до того, що ми ледь не втратили всі завоювання народної революції 2004-го року!».

       Кириленко запевняє, що якби помилки не були враховані, опозиції не вдалося б досягти дострокових виборів. Ще лаконічніше нинішню єдність демократів і розгубленість у стані коаліції на мітингах пояснював Руслан Князевич, зриваючи шалені оплески: «Ще вчора вони казали нам: «Да пошлі ви!», а сьогодні ми кажемо їм: «Та пішли ви з нашої України!».

Нова Рада — нова Конституція

      Окрім власних помилок, у «Нашій Україні» наголошують і на недосконалості політичної реформи, яка й призвела до кризи. Адже Президент ні в 2005-му, ні в 2006 році не мав більшості в парламенті, з якою можна було провести якісні зміни в країні. I це теж треба враховувати. Кириленко закликає всіх побратимів по демократичному табору об'єднатися навколо Президента Віктора Юшенка й після виборів внести зміни до Конституції, посиливши президентські повноваження. Для цього «НУ» ініціюватиме створення конституційної комісії у форматі, який запропонував Президент, до складу якої увійдуть кращі професіонали в галузі конституційного права та авторитетні громадські діячі. Перш за все планується посилити вплив Президента на регіональну політику i правоохоронні органи.

       Але спочатку потрібно перемогти на виборах. Лідер «Нашої України» каже, що очолювана ним сила розраховує на максимальний результат, але останнє слово за виборцями 30 вересня. I це при тому, що специфікою цьогорічної виборчої кампанії, на думку Кириленка, є її позачерговість та недовготривалість, плюс не завжди в кращий бік підкореговане виборче законодавство.

      «Думаю, перемога буде за нами!» — каже Кириленко й додає, що демократи більше не мають права на помилку, після виборів має бути створена лише демократична коаліція й ніяких широких. Він прогнозує, що в новій ВР дистанція між новою правлячою коаліцією та опозицією буде невелика — всього у 20-30 голосів. Водночас, за його словами, питання розподілу квот у блоці демократичних сил уже вирішене: 54% місць у виборчому списку відведено «Нашій Україні», 25% — «Народній самообороні» і 21% — «Українській правиці». Саме цей блок після виборів i має об'єднатися з БЮТ, який пішов на вибори окремо.

       До речі, у НСНУ не хвилюються, що їхній подвиг зi складання більш ніж півтори сотні мандатів можуть повторити переможені опоненти. Адже після дострокових виборів парламент не можна розпускати протягом року, а за цей час i зміни до Конституції можуть бути прийняті на референдумі. Щодо «вдосконалювача» Конституції Олександра Мороза, то неодноразово слова Кириленка про те, що він приріс до спікерського крісла, викликали гомеричний сміх людей. Вподобане крісло йому таки подарують під час виходу на політичну пенсію.

Так це ж Кириленко!

       Слід відзначити, що Кириленко спілкувався з людьми не лише на мітингах, а й просто на вулицях. Це виявилося досить дієвим походом в народ. Лідер НСНУ залюбки ходив пішки по вуличках древнього Луцька, долав чималi відстані від пам'ятника Климу Савуру до пам'ятників Симону Петлюрі та Уласу Самчуку в Рівному, спілкувався з простими торгівцями на Бердичівському ринку та не лякався дощу в Житомирі. Часто можна було помітити, що в простих перехожих буквально округлювалися очі, коли вони бачили відомого політика просто тут, поруч! Хто сміливіший, заводив розмову, брав автограф, порушував ту чи іншу проблему.

      Так, спілкуючись із ветеранами УПА в Рівному, Кириленко пообіцяв, що найближчим часом «НУ» офіційно звернеться до Президента з проханням визнати командувача УПА генерал-хорунжого Романа Шухевича Героєм України з нагоди 100-річчя від народження. Бердичівским торгівцям лідер «НУ» пообіцяв докластися до нового податкового кодексу — вже у липні експерти «Нашої України», які мають різне бачення проблеми ПДВ, запропонують абсолютно новий підхід до її вирішення. Кириленко також переймався проблемами дитинства: поза його увагою не залишилися проблеми Будинку дитини в Луцьку та Рівному, він із цікавістю оглянув мистецькі виставки талановитої малечі Рівненщини та Житомира, а кращих дітей нагородив подарунками i грамотами.

       На початку регіонального туру чітко простежувалася й духовна складова: під час зустрічей лідера НСНУ з єпископом Луцьким та Волинським владикою Михаїлом, митрополитом Рівненської та Острозької єпархії УПЦ КП отцем Євсевієм, із духовенством Михайлівської церкви в Житомирі та Санктурію Божої Матері Бердичевської В'ячеслав Кириленко говорив як про суспільну мораль, так i єдність країни від Волині до Донбасу, а також створення Єдиної помісної української церкви. Духовні отці, у свою чергу, благословили «Нашу Україну» перед початком кампанії на праве діло.

 

А ТИМ ЧАСОМ...
Попереду — Кириленко!

      НСНУ розпочала регіональний тур без лідерів «Народної самооборони» та «Правиці», хоча активісти цих політичних сил приходили на мітинги з партійними прапорами. Воно й зрозуміло, адже остаточного рішення про створення блоку демократичних сил ще не прийнято, втім те, що «НУ» пішла в народ окремо, можна розцінювати, як натяк майбутнім партнерам по блоку: саме лідер значно потужнішої «Нашої України» буде номером один у спільному списку. Неофіційне підтвердження цієї інформації «УМ» отримала від окремих членів НСНУ, що супроводжували лідера. Мовляв, i на рівні Президента, i на перемовинах про створення блоку, прізвище лунало лише одне — Кириленко. А вiн сам не виключає, що лідера блоку визначатиме Президент Віктор Ющенко.

      Водночас на Банковій саме Кириленка бачать таким лідером і першим номером списку. За словами глави секретаріату Президента Віктора Балоги, у внутрішніх дискусіях перший номер у списку переважно віддається саме Кириленку, бо «цей політик є досить відомим у загальнодержавному масштабі діячем, лідером потужної політичної сили з багаторічним парламентським представництвом».

      За словами Балоги, завершується робота над формуванням спільного виборчого списку. Кандидатами на включення до першої десятки виборчого списку об'єднаного демократичного блоку є В'ячеслав Кириленко, Юрій Луценко, Анатолій Гриценко, Арсеній Яценюк, Руслан Князевич, Ірина Геращенко, Юрій Павленко, Ксенія Ляпіна, Віктор Бондар, Арсен Аваков.

      «Усе це достатньо відомі особистості. Їхня поява на лідерських позиціях у списку — це адекватна реакція на бажання виборців побачити нові обличчя, почути нові голоси. Саме на такому підході наполягав Президент Віктор Ющенко», — каже Балога.

  • Львовом — з колядою

    Львів, який неофіційно називають культурною столицею України, уже не один рік виборює право називатися і Різдвяною столицею. До всіх різдвяних сюрпризів цього року долучиться іще один — пасажирів львівських трамваїв та тролейбусів протягом свят будуть тішити популярні різдвяні мелодії у виконанні улюбленців не лише львів’ян, а й усіх українців — «Піккардійської терції» та Павла Табакова. >>

  • Ірина Геращенко: ЄС налаштований на асоціацію завдяки «війні» з Росією

    Перший сесійний тиждень Верховної Ради після літніх канікул почався напрочуд мирно: без бійок, без блокувань, без фізичних ексцесів і морального тиску у форматі «опозиція vs влада». Депутатів примирила Європа. Точніше, євроінтеграційний напрям, що ним крокує Україна. >>

  • Віра Ульянченко: Обласна влада ні на кого не тисне і ні перед ким не плазує

    Представляти Віру Іванівну, певно, зайве. Її ім'я й по батькові (саме так — без прізвища) говорить саме за себе ще з тих часів, коли вона була першою помічницею Віктора Ющенка на початку століття. Навіть листи до неї, як розповідає сама Ульянченко, підписують просто: «Вірі Іванівні». І доходять.
    Про те, якою впливовою вона є, як поважає її думку сам В.Ю. і як запросто вона спілкується з найбагатшими людьми України, ходять легенди. Коли глава держави призначив Віру Ульянченко керівником Київської обласної держадміністрації, багато хто сприйняв це скептично: одні висловлювали сумніви в умінні Віри Іванівни «перекваліфікуватися» з «няньки Ющенка» в «губернатори», інші іронізували, називаючи це призначення «почесним засланням» подалі від Банкової. Відтоді минув понад рік, і голоси скептиків стихли. А легенди про впливовість Віри Іванівни анітрохи не потьмяніли.
    І ще ремарка: напередодні виборів брати інтерв'ю у партійного керівника області завжди складно — воно в будь-якому разі виглядатиме «піарним». Але, зрештою, коли ж владі й звітувати про свої успіхи, як не перед виборами? Як каже правдоруб Віра Іванівна, «виборець сам повинен у всьому розібратися». До речі, найулюбленіше її слово — «безперечно». >>

  • В'ячеслав КИРИЛЕНКО: Ми змогли повернути довiру людей

    «В «України молодої» диктофони добре пишуть?» — запитав Кириленко, щойно кореспондент «УМ» переступив поріг його кабінету в партійному офісі «Нашої України». «А що, — питаю, — ви зірвали голос?». Кириленко підморгує: «Почався виборчий тур».
    Наша розмова відбулася наступного дня після того, як десант «НУНС» повернувся з першого етапу виборчого туру, який проліг через Сумщину, Полтавщину та Кіровоградщину. А днем по тому «нашоукраїнці-самбісти» мали вирушити на Дніпропетровщину. Власне, наша розмова з Кириленком і почалася з того, як він оцінює старт виборчих турне. >>

  • Андрій Шкіль: Регіони — «діти» слухняні. Але нерозумні

    Якщо «Наша Україна» до останніх передз'їздівських днів тримала інтригу з виборчим списком, то Блок Тимошенко «вистрелив» іншим. «Списочники» БЮТ лишились у своєму попередньому складі, зате присутність з-поміж 103 депутатів V скликання (яких Юлія Володимирівна за відданість і стійкість залишила при кандидатській надії) особливого гостя — президента Європейської народної партії Вілфреда Мартенса — привернула загальну увагу. Мартенс приїхав не просто так — він запросив «Батьківщину» приєднатися до клубу ЄНП. Ця подія відразу потягнула за собою обговорення ідеологічного керунку, в якому рухатиметься БЮТ, відсунувши на другий план ініціативи, з якими виступала на з'їзді Тимошенко, не кажучи вже про інший актуальний аспект — стосунки БЮТ з колегами від «Нашої України — Народної самооборони». Втім на все свій час. Час підписувати спільні угоди і час їх виконувати. Або не виконувати. Наразі помаранчеві демократи обіцяють триматися разом, а що з того вийде — побачимо після 30 вересня. Поки що про внутрішні процеси всередині Блоку Тимошенко з «УМ» говорить депутат IV—V скликань, 14-й номер у виборчому списку БЮТ Андрій Шкіль. >>

  • Замiсть авантюр та полiтичної хитростi демонструйте власне бачення розквiту країни

    Учора глава держави спілкувався з журналістами, в тому числi вже традиційно — у прямому ефірі двох національних телеканалів. Президент вкотре відійшов від офіціозу, а заодно і похмурих владних кабінетів — зустріч з представниками ЗМІ знову проходила на «зеленій галявині» секретаріату. >>