Від перестановки депутатів доля виборів не міняється

19.06.2007
Від перестановки депутатів доля виборів не міняється

      «Нашій Україні» вдалося відстояти свої списки, точніше — зберегти їх «обнуленими». Київський апеляційний адміністративний суд відмовив Партії промисловців і підприємців Анатолія Кінаха у задоволенні скарги, якою ПППУ намагалася оспорити «спалення» списків. «Це означає, що в ЦВК немає можливості визнати обраним кого-небудь, хто був у списку «Нашої України», — прокоментував рішення суду «нашоукраїнець» Микола Оніщук. Він додав, що відтак «остання надія коаліції померла», повідомляє агенція «Інтерфакс-Україна».

      Утім самі промисловці та підприємці (а з ними і ті, хто пручається достроковим виборам) сподіваються воскреситися у списках. Наприклад, соратник Кінаха Лев Гнатенко заявив, що «в нас ще маса варіантів, щоб відстоювати інтереси наших колег». «Навіть якщо ми визнаємо рішення Печерського суду, то відповідно до нього, ЦВК має повторно розглянути питання про обнулення списків, — цитує думку Гнатенка агенція УНІАН. — Вони ж (члени ЦВК. — Авт.) не хочуть збиратися. Не буде засідання — не буде рішення, і це може тривати безкінечно».

      Ситуація в Центрвиборчкомі справді виглядає заплутаною. Учора Олександр Мороз розповів, що група народних депутатів направила до Генпрокуратури звернення з приводу бездіяльності Центрвиборчкому. «Ми не маємо відповіді сьогодні офіційної від ЦВК щодо того, що їх (депутатів. — Авт.) ніким замінити, — поскаржився Мороз. — І висновки або розмови, які я чую від керівника ЦВК, що вона не працюватиме до початку передвиборчої кампанії, мене ніяк не влаштовують і не влаштовують суспільство».

      Сан Санич досі вважає себе спікером чинного парламенту. Мороз навіть сповістив про дату, коли буде закрита весняно-літня сесія — 27 червня. При цьому він додав: депутати домовилися на випадок чого зібратися на позачергову сесію.

      Ну а щодо Центральної виборчої комісії, то її голова Володимир Шаповал каже, що проблеми в її діяльності виникають через те, що на вищому рівні не виконуються домовленості. «Немає впевненості, переконаності, бажання, можливо, ще чогось немає в когось з тих, хто укладав такі домовленості щодо проведення дострокових виборів 30 вересня. Якщо домовленості будуть реальні, якщо день 30 вересня перестане бути предметом дискусії, тоді, я думаю, відсотків на 90 та «буря в склянці», що спостерігається (у роботі ЦВК. — Авт.) відразу ж уляжеться», — заявив, за повідомленням агенції «Інтерфакс-Україна», Шаповал.

      Голова ЦВК також сказав, що комісія буде готова зібратися на засідання і розглянути там «обнулення» списків, якщо буде відповідне рішення суду. Тепер воно є, тож можна сподіватися, що найближчим часом ситуація проясниться.

      Ну а щоб узагалі не виникало жодних претензій, Олександр Мороз запропонував БЮТ і «НУ» нове «дантове» коло: заново провести з'їзди та «обнулити» списки. Один із головних «нашоукраїнських» юристів Роман Зварич зазначив у відповідь, що таких з'їздів не потрібно. «Однак я переконаний, — додав Роман Михайлович, — що навіть у випадку, коли б повторно були проведені такі з'їзди, Олександр Мороз використає всі можливості своєї необмеженої фантазії для того, щоб знайти ще якусь підставу, вигадати чергову процедуру. Тоді, крім ЦВК і КС, доведеться приймати рішення на рівні, ну скажімо, Міністерства екології, щоб встановити «чистоту» цієї процедури».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Учора Олександрові Морозу та Адамові Мартинюку подарували символічні табурети, які вони мають залишити собі на пам'ять про те, як не хотіли йти з Верховної Ради. Цей подарунок спікерам парламенту V скликання зробили активісти «Молодіжного союзу «Наша Україна». Акція мала назву «Допоможемо Морозу працевлаштуватися». Молоді «нашоукраїнці» збирали поради, як краще працевлаштуватися Сан Саничу та його заступникові.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>