Не так тії вороженьки...

16.06.2007
Не так тії вороженьки...

Робочий кабiнет президента ПА окупували «хамасiвцi».

      Бойовики радикальної палестинської організації ХАМАС повністю перебрали під контроль Сектор Газа, зокрема захопили штаб-квартиру вірних президенту Махмуду Аббасу та його організації ФАТХ палестинських служб безпеки та резиденцію самого Аббаса.

      У зв'язку з таким розвитком подій Махмуд Аббас вдався до рішучих дiй: запровадив на всіх палестинських теренах надзвичайний стан, розпустив уряд та відправив у відставку його главу Ісмаїла Ханію, який є висуванцем ХАМАСу. Глава Палестинської Автономії має намір призначити на прем'єрську посаду незалежну особу та оголосити про проведення дострокових парламентських виборів. Ханія та ХАМАС, ясна річ, вважають таке рішення Аббаса незаконним.

      Аббас повідомив про свої рішення США, Єгипет та Йорданію. Білий дім висловив тривогу з приводу ситуації, що виникла, а Єврокомісія повідомила про припинення надання будь-якої гуманітарної допомоги Сектору Газа.

      У Газі зараз тривають спорадичні сутички. Бойовики ХАМАСу знайшли в будинку служб безпеки ФАТХ 18 тіл своїх товаришів, тому тепер відловлюють «фатхівців» і розстрілюють їх.

      Міжнародні аналітики сходяться на думці, що розпад Палестинської Автономії став доконаним фактом: ХАМАС буде правити в Секторі Газа, а ФАТХ — на Західному березі Йордану. Речник ХАМАСу Самі Абу Зухрі заявив, що всі рішення президента Махмуда Аббаса «не матимуть жодного практичного значення».  «Прем'єр-міністр Ханія залишається главою уряду, навіть якщо уряд розпущено президентом», — додав він. Сам Ханія відкидає ідею створення окремої палестинської держави в Секторі Газа і вважає Палестинську Автономію неподільною. Чи означають ці слова, що ХАМАС намагатиметься перебрати під свій контроль і Західний берег Йордану?

      Утім учора Ісмаїл Ханія закликав до повернення спокою в Секторі ГАЗА та запропонував Махмуду Аббасу провести мирні переговори: «Я весь час наголошую, що двері для реструктуризації палестинських відносин на засадах національних цінностей завжди відкриті». На знак доброї волі він оголосив «амністію» полоненим бійцям ФАТХ, включно з керівництвом палестинських служб безпеки. На переговори з Аббасом Ханія згоден іти за умови, що його уряд буде надалі чинним у Палестинській Автономії. Ханія застеріг своїх людей перед розграбуванням захоплених об'єктів організації ФАТХ: «Я вимагаю, щоб всі наші люди зберігали спокій та витримку».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>