Просування каменів

16.06.2007

      У  країнські шахісти здавна славилися своїми успіхами на міжнародній арені, але при цьому клубний рух у країні майже не був розвинений. Ліквідувати недолік узявся заснований два місяці тому шаховий клуб «Кі стоун» (з англійської — «Наріжний камінь»), який зголосився стати флагманом у цій справі, що підтвердив недавнім упевненим виграшем чемпіонату України в Алушті.

      Але, зібравши під свої прапори кращих спортсменів України, клуб не збирається обмежуватися успіхами на внутрішній арені, що підтвердив на четверговій прес-конференції його генеральний директор Андрій Багатурія. Так, наступною ціллю він намітив вдалий виступ на майбутньому Кубку Європи.

      Лідер «Kі стоун», екс-чемпіон світу Руслан Пономарьов, розповів, що керівники поставили перед командою низку серйозних завдань: «Перемігши на українській першості, ми не збираємося зупинятися на досягнутому і ставимо собі задачу-мінімум потрапити до трійки призерів Кубка Європи. Ну а за вдалого розкладу можемо поборотися й за золоті медалі».

      Капітан команди, чемпіон світу у складі збірної України Володимир Баклан звернув увагу на непросте становище шахів в Україні: «Ми опинилися у парадоксальній ситуації. З одного боку, в нас багато гросмейстерів високого рівня, національна збірна — одна з кращих у світі, вигравала і Всесвітню шахову олімпіаду, й чемпіонат планети. Проте на клубному рівні донедавна сильних команд не було, й національна першість була слабкою. Тож «Kі стоун» може стати першою ластівкою, завдяки якій в Україні зрозуміють, що клубні шахи можна й потрібно розвивати.

      Тому для нас дуже важливо добре виступити на Кубку Європи. Для цього плануємо посилитися двома зірками світового рівня. Серед кандидатів — чемпіон світу Володимир Крамник, триразовий чемпіон Олімпіад Петро Свідлер, володар Кубка світу Левон Аронян i лідер українських шахів Василь Іванчук. Розглядаємо питання сильного тренера, на місці якого хочемо бачити відомого гросмейстера Олександра Білявського.

      Серед найближчих заходів, у яких засвітяться гросмейстери «Кі стоуна», — жовтневий чемпіонат Європи в Туреччині  і  показова зустріч проти кращого клубу континенту, присвячена Всесвітньому дню шахів. На День незалежності України клуб планує організувати так званий «матч столиць» Київ — Харків — Львів. Крім того, провести власний супертурнір і взяти участь у благочинній акції «Ми всі — одна сім'я».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      У столиці Калмикії Елісті завершилися фінальні матчі турніру претендентів на участь у чемпіонаті світу, який 11 вересня стартує у Мексиці. Ось їх результати: Гельфанд (Ізраїль) — Камський (США) — 3,5:1,5; Леко (Угорщина) — Барєєв (Росія) — 3,5:1,5; Аронян (Вірменія) — Широв (Іспанія) — 3,5:2,5; Грищук (Росія) — Рублевський (Росія) — 3:3 (тай-брейк — 2,5:0,5).

      Таким чином, у світовому форумі візьмуть участь Аронян, Леко, Гельфанд, індієць Вішванатан Ананд, росіяни Володимир Крамник, Петро Свідлер, Олександр Грищук та Олександр Морозевич.