«Зомбі» Мороз і менш як 300 «спартанців»

16.06.2007
«Зомбі» Мороз і менш як 300 «спартанців»

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

      Численні забаганки Олександра Мороза та інших політиків, які проявляли нехiть до передчасних парламентських виборів, не стали перешкодою для того, щоб більшість опозиційних депутатів покинула стіни ВР — і образно, і буквально. «Помаранчеві» погодилися особисто підтвердити заяви про виходи зі своїх фракцій (читай —складення мандатів), і вчора спікер зачитав 46 заяв, а опісля Адам Мартинюк — іще чотири. Відтак тепер Верховна Рада V скликання налічує менше 300 депутатів. За Конституцією, це означає, що вона неповноважна.

 

«Може, вам ще й гопака станцювати?»

      У принципі, опозиція заявляла про те, що парламент неповноважний іще тоді, коли було написано заяви, а з'їзди прийняли рішення про «обнулення» списків. БЮТівці та «нашоукраїнці» наполягали, що ніяких інших дій для того, аби скласти мандати, непотрібно. Однак цього тижня опозиціонери все ж кинулися в бій і боролися за те, щоб їхні заяви було зачитано у ВР.

       Керівник юридичного департаменту «Нашої України» Валерій Карпунцов у коментарі «УМ» пояснив, що це пов'язано з постановою, яку тиждень тому прийняла Верховна Рада. Коаліціянтам забагалося, щоб депутат особисто був присутній на засіданні, на якому зачитуватиметься заява про вихід із фракції. «Це була умова коаліції, — каже Валерій Карпунцов. — Сьомого червня вони прийняли постанову, хоча рішення з'їздів були ще другого, а закони та постанови не можуть мати зворотної сили. Але «Наша Україна» та БЮТ задовольнили й цю вимогу коаліції. Якщо треба заяви — будь ласка, якщо треба письмове підтвердження — будь ласка, чи, як казав один депутат, якщо хочете, щоб станцювали гопака, — теж будь ласка».

      Те, що в парламенті було зачитано більше 150 «убивчих» заяв, свідчить про одне: парламент розпущений. Якщо в Раді нема 300 нардепів, то, за Конституцію, вона стає неповноважною. В тому випадку, коли нестача нардепів розтягнеться на місяць — вважайте, що ВР  V скликання остаточно відійде в історію. А воно так і буде, бо БЮТ і «Наша Україна» «обнулили» свої списки на з'їздах.

«Коаліція сама пошила себе в дурні»

      Ну але Мороз не був би Морозом, якби знову не почав крутити носом. Він визнав, що Рада не має 300 бійців, але піддав сумніву те, що їм на заміну не прийдуть нові. Бо охочих нібито — аж триста. «Я одержав відповідь від керівника ЦВК на лист від Верховної Ради, аби він надіслав інформацію про баланс, який є у ЦВК з приводу кандидатів у депутати і тих, хто складає свої повноваження, — розповів учора Мороз. — Виявляється, що у них запасу депутатів більше 300 осіб, так би мовити кандидатів у депутати».

      Сан Санич також нагадав про судові позови, подані щодо «обнуління» опозиційних списків. «Іншими словами, — цитує Мороза «Українська правда», — до з'ясування питання в судовому порядку правовідносини здійснюються на основі чинного законодавства». Тобто виходить, що ЦВК має зайнятися реєстрацією нових парламентаріїв.

      Однак Валерій Карпунцов переконує: ЦВК не має права реєструвати депутатів, і на це є багато причин. Одна з головних причин — ЦВК заборонено вчиняти певні дії, поки триває оскарження в судах.

      «По-друге, — пояснює Карпунцов, — недавно було змінено закон про вибори народних депутатів. Він набрав чинності з дня опублікування, але вводиться в дію одночасно з початком виборчого процесу позачергових виборів до Верховної Ради, але не раніше ніж через 60 днів з дня опублікування цього закону. Тобто нині ми не маємо старої норми, а нова ще не вступила в дію».

      Представник Президента в парламенті Роман Зварич каже, що коаліція сама пошила себе в дурні, коли запропонувала проект змін до закону про вибори нардепів. «Курйоз полягає в тому, що після внесення змін до закону про вибори народних депутатів у 101-шу статтю процедура «обнулення» взагалі випала, — каже Роман Михайлович. — Це — наслідок юридичної халтури представників Соцпартії, які запропонували цей проект. Тому проводити якісь процедури на рівні ЦВК щодо «обнулення» списків чи реєстрації нових народних депутатів наразі неможливо».

      Виходить так, що навіть у тому випадку, якби через суди вдалося поновити списки, то ЦВК усе одно не змогла би зареєструвати нових депутатів. За той час минув би місяць неповноважності — і парламенту все одно прийшов би гаплик.

«Мартинюку не треба найматися політичною Вангою»

      Однак представники більшості не вірять у кончину Ради — на їхню думку, парламент може працювати і в стані «зомбі», і підлікуватися від такого удару. «Не хочу бути поганим пророком, але я чомусь згадую ситуацію минулого року, коли мені довелося 22 червня зачитувати заяви про створення коаліції демократичних сил, і тут були оплески, і чепчики в повітрі літали, і крики «ура» були, а після того коаліція розпалася», — обгрунтовує свій оптимізм перший віце-спікер Адам Мартинюк. Він висловив думку, що «незабаром ми заслухаємо присяги депутатів, які будуть зареєстровані у ЦВК».

      Утім «нашоукраїнка» Лілія Григорович у такі прогнози не вірить. «Я думаю, що Мартинюку не треба піднайматися політичною Вангою, — відзначила Лілія Степанівна. — Йому це не вдається. Те, що Мартинюк — геть поганий пророк, ми знаємо ще з 1991 року, коли він пророкував безсмертя комунізму і Радянського Союзу».

      Не виходить Вангою — Мартинюк спробував себе у ролі ініціатора скандалів. Він заявив, що опозиціонери, які склали свої повноваження, продовжують користуватися депутатськими пільгами. Зокрема, «нашоукраїнці» та БЮТівці написали заяви про надання їм пільгових путівок до санаторіїв Верховної Ради. «Працювати вони не хочуть, а відпочивати за рахунок Верховної Ради і за рахунок тих, хто платить податки, хочуть», — поскаржився Адам Іванович. Він обурився, що, наприклад, «нашоукраїнець» Коваль замовив «найпрестижніший» санаторій «Нижня Ореанда» під Ялтою, а БЮТівець Зубов «не тільки замовив, а й одержав путівку».

      Одначе скандалу не вийшло. «Нашоукраїнець» Зіновій Шкутяк, який був у числі тих, кого назвав Мартинюк, сказав, що писав свою заяву на відпустку ще весною, «коли ще й близько не знав, що буде такий бардак, який вони розвели у ВР, і доведеться усіма можливими способами доводити їх до тями». Крім того, додав Шкутяк, «вони вимагали ці заявки (на путівки. — Авт.), бо їм потрібно було виконувати план на рік».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>