НОВИНИ ПЛЮС

14.06.2007

Громадська думка

      81% респондентів заявили про намір проголосувати на виборах у разі, якщо вони відбудуться 30 вересня 2007 року. Такі дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології 2—7 червня. Лише 14% не мають наміру голосувати; 5% — вагаються.

      Більшість опитаних (52%) вірять, що дострокові вибори до Верховної Ради відбудуться саме 30 вересня. Не вірять — тільки 15%, не змогли відповісти на це запитання 29%, ще 4% це не цікавить.

      При цьому 63% респондентів схвалюють рішення Президента, Прем'єр-міністра і Голови ВР про призначення дострокових виборів на 30 вересня, 37% — не схвалюють. На думку 53% опитаних, однією з головних причин підписання спільної заяви було бажання подолати політичну кризу. Іншою ключовою причиною досягнення домовленостей 42% респондентів назвали бажання запобігти силовому протистоянню.

      Лише 8% опитаних вважають, що спікер Олександр Мороз виконує досягнуті домовленості. На думку 30% респондентів, домовленості 27 травня виконує Янукович, 25% — Ющенко.

Статус конституційних суддів

      Донецький апеляційний адміністративний суд виніс три ухвали стосовно незаконності рішень місцевих судів про зупинення дії указів Президента щодо звільнення Президентом із посад суддів Конституційного Суду Сюзанни Станік, Валерія Пшеничного та Володимира Іващенка. Про це, як повідомляє прес-служба глави держави, заявив заступник глави секретаріату Президента Ігор Пукшин. Задовольнивши скарги представника Президента, адміністративний апеляційний суд Донеччини скасував ухвали Кам'янобрідського райсуду Луганська, відповідно, від 16 та 30 травня 2007 року про забезпечення позову народного депутата-«регіонала» Єфремова. Також ДААС зупинив виконання ухвали Жовтневого райсуду Луганська від 1 червня 2007 року.

      «Ідеться передусім про те, що позивачами у вказаних адміністративних справах можуть бути лише самі звільнені судді, і аж ніяк не народні депутати. Крім того, суди не можуть зупиняти дії указів Президента про звільнення суддів», — зазначає Пукшин.

Вибори-2007

      Кабінет Міністрів прийняв постанову про деякі заходи, пов'язані з удосконаленням системи обліку громадян із метою реалізації законів про державний реєстр виборців і про свободу пересування та вільний вибір місця проживання.. Про це повідомляє агенція «Інтерфакс-Україна» із посиланням на прес-службу Мін'юсту.

* * *

      Голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал підписав розпорядження про закріплення членів ЦВК за регіонами. Так, зокрема, близький до «Регонів» Олександр Шелестов курируватиме Донецьку область, «БЮТівець» Ігор Жиденко — Дніпропетровську й Чернівецьку, а «нашоукраїнська» Жанна Усенко-Чорна — Полтавщину та м. Київ.

Рада суддів проти Вищої ради юстиції

      Рада суддів України ухвалила рішення про проведення 26 червня в Києві позачергового VIII з'їзду суддів. На форумі планується розглянути питання про стан дотримання законодавства щодо незалежності судової системи, дисциплінарної практики Вищої ради юстиції щодо суддів, звіт членів ВРЮ, обраних від суддівського корпусу. За словами голови Ради суддів Петра Пилипчука, до такого надзвичайного кроку суддів спонукало незабезпечення державою гарантій незалежної судової влади, системне безпрецедентне втручання в її діяльність представників інших гілок влади.

      Крім того, на засіданні Рада суддів розглянула пропозицію ВРЮ щодо проведення «круглого столу» з питань призначення суддів на адміністративні посади. Рада суддів рекомендувала суддівському корпусу утриматися від участі в «круглому столі» від ВРЮ, повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на прес-службу Верховного Суду. Таку позицію учасники засідання пояснили тим, що призначення суддів на адміністративні посади законодавці повинні були врегулювати не підзаконним актом (постановою), а ухваленням змін до чинного законодавства.

      У свою чергу Вища рада юстиції схвильована відмовою Ради суддів брати участь у «круглому столі» для вирішення проблемних питань щодо порядку призначення суддів на адміністративні посади і звільнення з них.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>