А я в чорному, біля урни, з бюлетенем!

14.06.2007
А я в чорному, біля урни, з бюлетенем!

Учора Вiктор Федорович був дуже суворим. (Фото Володимира СТАДНIКА.)

      Коли Віктор Янукович увійшов до зали засідань у шикарному чорному костюмі, вечірній золотистій краватці та ще й з низько опущеною головою, присутні відразу почали хвилюватися. Річ у тім, що подібний стиль одягу Прем'єр обирає у трьох випадках: під час урочистостей та офіційних зустрічей, у холодну пору року та коли він готується казати щось неприємне. Перші дві причини учора відпадали автоматично.

 

Політінформатори, на вихід!

      «Заява, яку підписали Президент, Голова Верховної Ради та Прем'єр-міністр, виконується, залишилася її остання частина, найбільш важлива, яка відкриває шлях до дострокових парламентських виборів, — уважно прочитав із папірця Віктор Федорович. — Це зняття повноважень 151 депутата. Сподіваємося, що до кінця тижня вистачить мужності у народних депутатів. Але поки що вони не поспішають».

      Як кажуть автомобілісти, приїхали! Це ж як змінюються часи і погляди! Ще недавно тисячі активістів Партії регіонів за немалі гроші відстоювали у наймальовничіших куточках Києва священне право Олександра Мороза інтенсивно керувати Верховною Радою до 2011 року включно, заодно із правом коаліції долати перманентну кризу та прагнути національної єдності. Нині ж виходить, що «регіонали» чекають не дочекаються дострокових виборів, прагнуть їх душею і серцем, але на дорозі, як завжди, валяються різноманітні БЮТ разом із «Нашою Україною». Якщо не організувати належним чином політпросвітницьку  роботу на електоральному полі синьо-білих, то їхні люди завтра вже не знатимуть, за що вони так активно борються.

      Причому опозиція не просто пасивно перешкоджає, а займається, як вважає Прем’єр-міністр, активною терористичною діяльністю. Нині пана Януковича вельми непокоїть Центральна виборча комісія. Він мріє побачити це ЦВК зблизька, подивитися йому в очі, послухати його членів, дізнатися, що там відбувається. Причому робити це Віктор Федорович планує не сам, а разом із керівниками держави, лідерами фракцій. «Цей конституційний заклад став у черзі тих, на які сьогодні з боку опозиції робиться замах! — заявив керівник Кабміну. — Спочатку був парламент, потім Конституційний Суд, потім Генеральна прокуратура. Зараз ЦВК».

      Метушню навколо виборчої комісії Віктор Янукович пояснює просто: «Це означає не намагання провести вибори, а написати результат і затвердити його у ЦВК». Такі наміри, звичайно, обурюють: результати виборів завжди писала донецька команда і через транзитний сервер доводила до громадськості. А тут хтось перехоплює ініціативу! Ганьба, так би мовити.

Спека.

Розквітла корупція

      «Ситуація катастрофічна, корупція процвітає!» — Прем'єр плавно перейшов від політики до господарського блоку. Обличчя міністрів витягнулися: кожен хотів першим угадати, про яку ж це країну  йдеться у шефа.

      — Скажіть, будь ласка, з міністрів хтось задоволений роботою Тендерної комісії, так званої?! — насупив брови Янукович.

      — Ні-і-і-і-і! — кожен намагався якомога ширше кивнути головою у горизонтальному напрямку. При цьому міністри перехоплювали погляд один одного, кліпали, що виглядало досить кумедно. Найактивніше не подобалась Тендерна палата чомусь міністру у зв'язках з Верховною Радою України Іванові Ткаленку.

      — А там, до речі, знаходяться і представники наших партій! — зробив самокритичний зигзаг Віктор Федорович. Міністр з питань надзвичайних ситуацій, чільний представник партії-невдахи СДПУ(о) Нестор Шуфрич із переживання аж прикусив губу.

      Зробивши минулого тижня сміливе припущення, що в Україні може існувати корупція, вчора Прем'єр-міністр зумів точно виявити її місцезнаходження. «Я поставив завдання першому віце-прем'єру, написав листа Генеральній прокуратурі, МВС, СБУ, — пояснив пан Янукович. — Тепер я буду просити Президента, щоб він підписав закон, який вже практично опрацьований». У п'ятницю цей надзвичайно важливий закон, який має притиснути до нігтя хабарників на тендерах, могли б розглянути в парламенті. Аби поставити крапку над «і», Янукович уклінно просив завітати в останній день тижня у приміщення під куполом шановну опозицію. Щоправда, не пояснив, як діяти, коли ця опозиція, прислухавшись до першої поради Віктора Федоровича, таки здасть свої мандати.

Пишіть, Толстоухов, це важливо...

      Найефектніший номер у кожному порядному театрі завжди залишають на останню дію. Віктор Янукович учинив так само. «Я вже казав, що ніяких підстав для зростання ціни на хліб немає, — тоном гіпнотизера розпочав він. — Я питаю віце-прем'єра Андрія Слауту, міністрів сільського господарства Юрія Мельника та економіки Анатолія Кінаха: «Скажіть, будь ласка, є підстави для зростання ціни?»

      — Жодної немає, — на правах старшого почав відповідати віце-прем'єр. — Дніпропетровська область...

      — Тоді дайте мені відповідь: чому вона зростає? — говорити і слухати одночасно у Віктора Федоровича виходить ще не дуже. Тому думки віце-прем'єра про двадцятивідсоткове зростання ціни на хліб у цій області ми так і не почули.

      — Політична складова, — пан Слаута вже намагався виправдовуватися якомога лаконічніше.

      — Яка політична складова?! — чомусь обурився Прем'єр, хоча жодної крамоли у висловленні підлеглого не прозвучало. — Я вам кажу: якщо не наведете порядок, на наступному засіданні уряду я поставлю питання про ваше звільнення. Всього блоку! Через тиждень. Запишіть це у протокол, Толстоухов (міністр Кабінету Міністрів — Авт.)!..

      Рознос виглядав дуже правдоподібно. Після фрази «Хлопці, беріть і наводьте порядок разом із губернаторами» активно стенографував щось у блокноті уже не тільки Толстоухов, але й більшість запрошених. Про голову Дніпропетровської облдержадміністрації Надію Деєву, яка після цінових заворушок посміла попроситися у відпустку, Віктор Янукович сказав просто: «Яка відпустка?! Чи нехай збирає сумку і йде взагалі!»

      Наступним у черзі на прем'єрську прочуханку стояв міністр палива та енергетики Юрій Бойко. Усі, хто стежить за зміною табличок із цінами на автозаправних станціях, чудово зрозуміють, чому. Але міцний горішок Юрій Анатолійович, який через хвилювання довго не міг увімкнути мікрофон, зрештою взяв себе в руки і видав лавину інформації. Тим самим продемонстрував колегам, як треба спілкуватися з Прем'єром у поганому настрої. «Відповідно до вашого доручення, — правильно розпочав міністр, —  стосовно дизпалива ми втримуємо ціну. Тому для села вартість палива залишилася на минулорічному рівні».

      Янукович мовчав. «Роздрібна ціна на бензин зросла на 10 відсотків відповідно до зростання цін на світових ринках. Учора закрилися останні торги в Лондоні, 69 доларів за барель, безпрецедентний показник за останні два роки», — впевнено сипав цифрами Бойко, уповільнюючи темп мови. Мабуть, розмірковуючи, як краще вставити тезу про доручення шановного Віктора Федоровича з огляду на принципи роботи Лондонської біржі. «Із 95-м бензином ситуація ринкова, а із дизпаливом ми здійснили товарну інтервенцію з боку держави і завезли близько 200 тисяч тонн палива», — підсумував міністр.

      «Я просив би там, де є можливість, зробити інтервенцію за рахунок вітчизняних ресурсів, це треба негайно зробити. І розгляньте це питання разом із нафтотрейдерами та власниками нафтопереробних заводів. Якщо мені треба долучитися, я готовий у будь-яку годину доби сісти за стіл і поговорити нормально, як кажуть, по-людськи», — Прем'єр кинув черговий месидж великому бізнесу.

      ...Нафтобазою, областю, державою Віктор Янукович завжди прагнув керувати в «ручному режимі». Це він вміє робити бездоганно: чорний піджак, насуплені брови, прилюдна прочуханка, які стоять на одному боці терезів, суттєво переважують ринкові закони та прозорі механізми ухвалення рішень. Вперед, так би мовити, до повного народного щастя!

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>