Нетрі Бомбея підуть із молотка

12.06.2007
Нетрі Бомбея підуть із молотка

Нетрі Дхараві.

      Район бідноти Дхараві в центрі 14-мільйонного міста Бомбей (чи Мумбай, за новим індійським правописом) відомий світу не менше, ніж інше індійське «диво світу» — мавзолей Тадж-Махал. Ці найбільші в Азії міські нетрі загальною площею 223 гектари збудували впродовж останнього століття індуси з різних куточків країни, які прибували до Бомбея на заробітки та в пошуках кращого життя. Останнього вони так і не знайшли, але залишалися жити у своїх халупах, збудованих iз картону, бляхи, брезенту, черепиці та іншого сміття. Щільність забудови така, що на вулицi інколи не можуть розминутися дві особи. Тут немає ні проточної води, ні водогону. Один туалет припадає в середньому на 1440 осіб.

      Більш благополучні райони міста з часом розросталися, і район Дхараві опинився в самому центрі Бомбея. Неважко здогадатися, що вартість цієї землі тепер у тисячі разів перевищує вартість халуп, які на ній стоять. Тож уряд штату Махараштра, столицею якого є Бомбей, вирішив ліквідувати нетрі та звести на місці халуп сучасні житлові будинки, автостради та супермаркети. Велетенська ділянка землі в центрі міста буде продана на конкурсній основі. Оголошена стартова ціна — 2,3 млрд. доларів.

      Бруднюще «серце» Бомбея в буквальному сенсі продається разом із людьми, повідомляє газета «Індія експресс». Інвестор, який виявиться переможцем тендеру, зобов'язаний збудувати багатоповерхівки, до яких будуть переселені всі мешканці нетрів, що мають тут прописку. Безкоштовні крихітні помешкання з однією спальнею і загальною житловою площею приблизно 25 кв. м у багатоповерхівках отримають, утім, не всі, а лише 57 тисяч родин (300 тисяч осіб) — саме стільки мають офіційну реєстрацію про проживання в Дхараві, повідомляє «Франс пресс». Решта (приблизно 700 тисяч осіб) чи не забажали, чи не змогли отримати такі реєстрації.

      Нетрі фактично є містом у місті. Окремі мешканці впродовж усього життя не полишали їх, бо тут розташовані не лише халупи, а й невеликі гончарні майстерні, міні-фабрики з переробки пластику та мукулатури, які люди збирають на смітниках Бомбея, кустарні швейні та шкіряні ательє, пекарні, автомайстерні та магазини. Щороку Дхараві виготовляє товарів та надає послуг на більш ніж 700 млн. доларів. Для людей, які не мають прописки, ліквідація нетрів означатиме мало не голодну смерть. І тому мешканці Дхараві заявляють, що будуть стояти на смерть, лягати під бульдозери, але не допустять руйнації своєї маленької смердючої батьківщини.

      У мешканців нетрів є всі можливості паралізувати життя бізнесової та фінансової столиці Індії, якою є Бомбей. Оскільки місто з трьох боків оточене Аравійським морем, а всі головні автомобільні та залізничні траси проходять через чи поруч із Дхараві.

      Дхараві є найбільшим, але не єдиним подібним «містом халуп» серед Бомбея. У таких нужденних самобудах живуть загалом 60 відсотків мешканців Бомбея. Саме цій дешевій робочій силі місто завдячує своїм розквітом.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>