Із комуністичним привітом — на київський ринг

09.06.2007
Із комуністичним привітом — на київський ринг

Першi номери української збiрної побили других кубинцiв.

      Важливість для наших боксерів матчевої зустрічі Україна — Куба у передолімпійський рік важко недооцінити. Бокс для кубинських хлопців — як футбол для бразильців. Якщо ти народився у бідній родині (а таких на Острові Свободи абсолютна більшість), то єдиний шлях не голодувати та допомогти своїм близьким — це бокс. Тому тамтешні дітлахи відмовляються від усього заради можливості потрапити у національну збірну та на Олімпіаду. І будь-яка зустріч із кубинськими любителями — це дуже корисний досвід перед Іграми в Пекіні, адже в Афінах-2004 кубинцям знову не було рівних у світі за кількістю золотих медалей.

      Загалом світове турне зі спарингами здійснюють аж чотири склади кубинської збірної. Команда, що прибула до України, має статус національної, але це не заважає й іншим складам збірної Куби подорожувати у такому ж почесному званні. Всі чотири кубинські дружини є рівноцінними, а їхнє світове турне розраховане як етап підготовки до чемпіонату світу 2007 року, який відбудеться у Чикаго,  де буде розіграно левову частку путівок до олімпійського Пекіна. Дві матчеві зустрічі в Україні для кубинських боксерів є вирішальними в їхньому особистому заліку. Але, мабуть, «київський» склад виявився порівняно слабким, адже гості поступилися нашим хлопцям у дев'яти боях із десяти. Зауважмо, це при тому, що недавно кубинці перемогли росіян — 6:5.

 

Дивіться, хто приїхав

      Кубинці вже приїжджали на подібні матчеві зустрічі в Україну. Було це в 1999 році, коли обидві команди готувалися до Олімпійських ігор у Сіднеї. Цього разу до Києва прибуло десятеро латиноамериканських боксерів. І ось — нова зустріч.

      Перед матчевими поєдинками на олімпійській базі в Кончі-Заспі відбулися спільні чотириденні тренування. Візуальне спостереження за тренувальними діями кубинських боксерів засвідчило, що в Україну прибула команда, яка претендуватиме на конкуренцію в комплектуванні національної збірної для поїздки в Чикаго. Всі боксери надзвичайно зосереджені, вимогливо виконують настанови тренерів, не допускають браку в завданнях.

      Напередодні матчу відбулася також вельми цікава прес-конференція. У посольстві Куби, окрім тренерів Хосе Ернандеса та Дмитра Сосновського, був присутній і почесний президент вітчизняної Федерації боксу Віталій Кличко. Він відзначив, що в усі часи кубинські боксери-любителі були найсильнішими та найавторитетнішими, проте з ними потрібно змагатися і вигравати. «Мені доводилося зустрічатись із кубинцями на аматорському рівні. Я їх тільки перемагав. Битися з кубинцями треба щороку. Їх не можна боятися», — сказав Віталій Кличко.

      Наставники обох збірних наголосили на тому, що в кожного — доволі молода команда. Наш Дмитро Сосновський відзначив, що Україну представлятимуть лідери у своїх вагових категоріях. Крім того, на кожну з позицій у нас існує по одній-дві заміни. «Ми перемагали Кубу, коли за нашу збірну виступали Дзинзирук, Котельник, брати Сидоренки. Тому й цього разу хочемо дати бій нашим гостям», — сказав тренер українців.

      У свою чергу Хосе Ернандес визнав, що склад команди хоча й було сформовано за підсумками національної першості, однак до Києва прибули не всі найсильніші, адже частина спортсменів готується вдома до Панамериканських ігор.

Найкращий боксер матчу — Ісмаїл Сіллах

      Прокоментувати поєдинки на ринзі київського Палацу спорту та представити нове покоління вітчизняних боксерів, які прагнуть потрапити на Олімпіаду, «УМ» попросила прес-аташе ФБУ Віктора Блажая.

      — Від першого виступу найлегшого боксера залежить подальша бойова налаштованість усієї боксерської команди, — каже Віктор Блажай. — Одесит Георгій Чигаєв (категорія 48 кг) виправдав сподівання товаришів. Після розвідувального першого раунду швидко перебрав на себе ініціативу і переміг сміливого та фізично сильного Даніеля Мательона Рамоса. 1:0 у матчі.

      Киянин Олексій Джунківський (51 кг) вирішив не гаяти часу на знайомство і від початку бою до останнього гонга різноманітно атакував та захищався проти довгорукого і високого Ноелкіса Кабреро Карпіо. 2:0.

      Вінничанин Максим Третяк (54 кг) захопився великою кількістю зайвих серій, витратив багато часу даремно. Роелкіс Еркера Альварес робив свою справу, хоча часто плутався у діях. Наш боксер уник поразки, але заради справедливості відзначимо, що публіка віддала перемогу кубинському боксеру. 3:0.

      Василь Ломаченко (57 кг) із Білгорода-Дністровського поставив на конвеєр тривалі варіанти серій із широким маневруванням по рингу. Він упевнено, без великих роздумів, але відповідно до плану обіграв Реймі Кастельяноса Алейє. 4:0.

      Миколаївцю Олександру Ключку (60 кг) довелося попрацювати з повним навантаженням. Його бій попереджав про подальше загострення протистояння. Із кожною ваговою категорією спротив кубинських боксерів зростав. Наш майстер переміг, передавши товаришам «штормове попередження». 5:0.

      Нова зірка українського олімпійського боксу Андрій Лукіянчук (64 кг) уже мав перемогу над кубинським суперником у Стамбулі на турнірі «Кубок Комерта». Але він не чекав, що в наступній зустрічі отримає від Йоелкіса Лабаньїно Роусенсеукса три удари в пах і тричі падатиме від них на підлогу. Мужній боєць піднімався і віддавав належне правими хуками в голову. Цей бій повинен змусити суддівську колегію Федерації боксу України зробити найсуворіші висновки. Вінничанин Лукіянчук продемонстрував найкращі риси сучасного бійця і під схвальний рев глядачів заслужив перемогу. 6:0.

      Олександр Стрецький (69 кг) призвичаївся або важко вигравати, або важко програвати. Цього разу вдалий початок, надто ж другий раунд із потужними ударами зліва, начебто забезпечував упевнений розвиток подій. Проте Карлос Бартеурт Суарес спіймав свою гру і відповідав великою кількістю несподіваних ударів на протиході, чим володіють майже всі кубинські боксери. Для дніпропетровця цей маневр виявився нездоланним. 6:1.

      Сергій Дерев'янченко (75 кг) із Миколаєва набирає вагомого авторитету і пробиває собі дорогу до перемоги силовою тактикою. Чотири раунди бомбардування зламали міцну оборону Юдіеля Мореїлляна, і боковим суддям належало віддати перемогу українському боксеру. Цей бій був визнаний під схвальні оплески публіки найкращим. 7:1.

      Маріуполець Ісмаїл Сіллах (81 кг) — улюбленець українських шанувальників боксу — нагадав глядачам, що бокс — це бойове мистецтво, і нокаут Байрона Хіменеса Гонсалеса примусив кубинських тренерів скористатися рушником, який красиво перелетів канати рингу і повідомив про відмову від подальшої боротьби. Сіллах був визнаний кращим боксером матчу. 8:1.

      Чемпіон Європи—2006 із Кременчука Денис Пояцика продовжив безапеляційне ведення бою. Юніескі Гонсалес Белен мужньо тримав оборону, кидався в контратаки, але точні прямі удари по корпусу з переносом на голову, залізний тиск нашого майстра по всьому рингу поставили позитивну крапку в цьому матчі — 9:1. За правилами нарахування очок, загальний рахунок протистояння — 28:12.

      Сьогодні в Кривому Розі проти кубинської команди виступить другий склад збірної України, який намагатиметься продовжити переможний поступ перших номерів. Молода ж збірна Куби вже в Києві показала, що володіє певним арсеналом специфічних дій, які притаманні саме їм — продовжувачам світової слави кубинського боксу.