І навіть праві — за Союз

09.06.2007

      Блок «помаранчевих» сил, до якого ввійдуть «Наша Україна», «Народна самооборона» та «Українська правиця», ще не має ані остаточної назви, ані погодженого списку, але лідери цих сил дійшли згоди щодо головного: підуть на вибори в одному блоці. Такої домовленості вони досягли на зустрічі з Віктором Ющенком у четвер. Більше того, як розповів лідер УНП Юрій Костенко, три сторони парафували документи про створення єдиного блоку.

      У принципі, Віктор Ющенко не надто втручався у переговори. В середу лідер «Нашої України» В'ячеслав Кириленко розповів в інтерв'ю «УМ», що Президент не бере участі в домовляннях. «Але мені відома думка Президента про це, — додав Кириленко, — він є рішучим прихильником об'єднання демократичних сил».

      Учора глава держави й сам публічно зізнався, що виступає за «помаранчевий» тріумвірат. «Зараз цей процес переходить у практичну площину, де будуть дані відповіді на питання квот, питання п'ятірки, стратегії, тактики в самому виборчому процесі», — додав Віктор Ющенко.

      Чимало дискусій є щодо назви. Це й не дивно, бо сила, котра доможеться, аби її ім'я стало брендом блоку, більше розкрутиться в очах людей. А це дуже добре на перспективу. Відтак народилася ідея назвати блок «Наша Україна» — «Самооборона» — «Правиця». Але це дуже довго і, як кажуть, не звучить. Сторона Луценка й Кириленка допускають скорочення назви до «Наша Україна» — «Народна самооборона». Проти цього, звісно, «Правиця». Тому найбільш імовірною назвою для об'єднання є компромісний варіант — «Союз демократичних сил».

      Є ідея, щоб потім трансформувати цей блок у партію. І, наприклад, «Наша Україна» виступала за те, щоб відповідний пункт про створення партії було внесено до тексту угоди. «Ми говоримо про об'єднання політичних сил у блоці й про створення в найближчий період модерної політичної партії під умовною назвою «Союз демократичних сил», — каже з цього приводу лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко. — У ній буде місце тим, хто сьогодні об'єднався у блок, і, можливо, іншим силам».

      Щодо ідеологічних розбіжностей, то Юрій Віталійович каже: «неважливо, чи це європейські соціал-демократи, чи це європейські ліберали, чи європейські праві. Йдеться про курс на європейські стандарти: життя, доріг, охорони здоров'я і праці тощо. Ми хочемо побудувати тут нормальну країну, використовуючи ліву політику в соціальних стандартах, ліберальну — в економіці, праву політику — в духовній сфері».

      Важливий пункт, із яким погодилися всі сторони переговорів: в парламенті майбутнього скликання вони зобов'язалися не входити в ту коаліцію, до якої належатимуть партії нинішньої більшості. Так що можливість створення широкої коаліції з Януковичем була позавчора похована на Банковій остаточно.

      Цікаве питання про квоти. Однак Луценко сказав, що воно зайняло найменше часу, 40 хвилин. У який спосіб місця в прохідній частині списку поділені між трійцею, вони не сказали. Подейкують, що «Самооборона» отримає чверть місць, а «Правиця» змирилася з тим, що їй дадуть тільки 10%.

      Із квотного автоматично виринає інше питання — лідерства. На лідерство у списку претендують Луценко та Кириленко. У Юрія Віталійовича — авторитет, слава і найвищий рейтинг серед «есдеесців». Однак Кириленко — представник партії, котра є кістяком блоку, тобто найбільше претендує на перше місце у списку. Втім і Кириленко, і Луценко кажуть, що для них питання лідерства не головне.

      Програма ж блоку, як розповів лідер УНП Юрій Костенко, базуватиметься на трьох принципах: захист національних інтересів, побудова ліберальної економіки, активна соціальна політика. На думку Костенка, «кожна з політичних сил додасть до цієї програми свої програмні засади: праві — щодо захисту національних інтересів, ліберали — стосовно розвитку ринкової економіки, а ліві — кроки з метою соціального захисту».

 

З ІНШОГО БОКУ
Коаліція звинуватила опозицію у зриві економічних домовленостей

      Перший віце-прем'єр Микола Азаров заявляє, що опозиція, відкликавши своїх кандидатів із виборчих списків і відмовившись працювати у Верховній Раді, порушила раніше досягнуті угоди між Президентом, Прем'єром і Головою ВР. Про це заступник глави уряду заявив учора на брифінгу після зустрічі з керівниками торговельно-економічних місій.

      За словами Азарова, раніше досягли домовленості про те, що після ухвалення необхідних виборчих законів буде виділено кілька днів для ухвалення життєво важливих економічних законів. Зокрема, про держзакупівлю і Податковий кодекс. «Раптове обнулення списків, яке відбулося у суботу на з'їздах, — це порушення всіх домовленостей, про які ми з ними вели мову, і мене вкрай здивувало, що ще у п'ятницю ми говорили з лідерами «Нашої України» і БЮТ про необхідність ухвалення цих законів консенсусом п'яти фракцій», — каже перший віце-прем'єр.

      Під час засідання робочої групи і «переговорів трьох» (Ющенка, Януковича, Мороза) розглядався пакет економічних законів як додаток №3, каже тепер Азаров. Хоча й визнає, що тоді його не встигли оформити так, як інші додатки. При цьому «уряд орієнтувався на те, що як тільки закінчиться епопея підготовки виборчого законодавства, з'явиться можливість провести низку законопроектів, від яких залежить розвиток країни в цьому і наступному роках».

      Як повідомляє УНІАН, Микола Азаров закликав опозицію пригадати ті домовленості й повернутися до їх реалізації.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>