28 «комісарів» «розпустили» парламент

09.06.2007
28 «комісарів» «розпустили» парламент

Коалiцiя аж плакала, прощаючись iз найрiшучiшими «нашоукраїнцями». (Фото Укрінформ.)

          Процес, хоч і туго, але пішов: учора на засіданні Верховної Ради, чи то пак, колишньої коаліції колишньої Верховної Ради, головуючий Олександр Мороз оголосив заяви «нашоукраїнців» про вихід із фракції і, відповідно, припинення повноважень народних депутатів. Щоправда, не всі заяви (їх, нагадаємо, за попередніми повідомленнями «НУ», є 66), а лише 28. «Самовідводи» представників Блоку Тимошенко не були оголошені взагалі. Нібито через те, що до них є «багато запитань» — зокрема, щодо того, чи кожен нардеп писав свою заяву особисто (наприклад, сама Юлія Тимошенко, як вивідала «Українська правда», скористалася послугами якогось іншого каліграфіста, поставивши під написаною ним заявою лише свій підпис).

 

Чому саме 28?

      За словами Мороза, він дав апарату ВР доручення перевірити достовірність написаних опозиціонерами заяв, і «на основі стенограми, даних реєстрації, відповідних повідомлень» таких «стовідсотково» точних виходів із фракцій нашкреблося саме 28. Принагідно спікер пояснив, чому, всупереч раніше ухваленій парламентськими «більшовиками» постанові, оголошує ці подання не в присутності їхніх підписантів: мовляв, достатньо чіткої певності в тому, хто саме є автором заяви. А «нашоукраїнець» Руслан Князевич у розмові з «УМ» навів іще одну причину саме такої кількості оголошених «самовідводів»: за його словами, на тому засіданні парламенту, під час якого голова «Нашої України» передав головуючому всі заяви своїх соратників про вихід із фракції, зареєструвалося лише 28 «нашоукраїнців». Відтак заяви інших «коаліціонери» просто проігнорували як «неприсутніх».

      Отже, відучора депутатами вже остаточно не є: Білозір, В'язівський, Герасим'юк, Григорович, Гуменюк (зачитуючи його заяву, Голова ВР продемонстрував погане знання свого війська: хоча пан Олег був депутатом уже другого скликання поспіль, Мороз відзначив, що й не знав про наявність такого парламентарія), Гірник, Єхануров, Жебрівський, Зейналов, Івченко, Карпук, Катеринчук, Кириленко, Князевич, Коваль, Костинюк (пан Богдан пробув депутатом 5-го скликання ВР рекордно короткий термін: 31 травня його зареєстрували як наступного по списку «НУ», а вже 1 червня він написав заяву про складення щойно набутого мандата), Круць, Лановий, Ляпіна, Мойсик, Оніщук, Поживанов, Полянчич, Поляченко, Прокопович, Сташевський, Чубаров, Шкутяк. Відповідні матеріали парламент передасть Центральній виборчій комісії й оприлюднить у своєму виданні «Голос України».

ВР 5-го скликання вже не працюватиме

      Щоправда, від ЦВК насправді вже нічого в цьому питанні не залежить. Як пояснив «УМ» Руслан Князевич, єдине, для чого Центрвиборчкому (принаймні з точки зору коаліції) можуть бути потрібні оприлюднені Морозом на вчорашньому засіданні матеріали, — щоб зареєструвати народними депутатами наступних кандидатів у списку «Нашої України». Що ж до вище перелічених політиків, то після відповідного рішення з'їзду «НУ» та оприлюднення їхніх заяв вони в будь-якому разі вже склали повноваження народних депутатів, і ніяке рішення ЦВК із цього приводу вже не потрібне.

      Більше того, по суті вже геть не важливо, чи «снізойдьот» Олександр Мороз до того, щоб зачитати й інші заяви опозиціонерів (а шанс у нього буде, позаяк ті люди засідали вчора у сесійній залі парламенту, вже наступного вівторка планують прийти туди знову). І взагалі, все, що в цій залі тепер — аж до набуття повноважень наступним, обраним на дострокових виборах складом ВР, — відбувається, не має значення. «Річ у тому, що, оголосивши ці 28 заяв, Мороз і коаліція фактично визнали чинними рішення з'їздів «Нашої України» та БЮТ від 2 червня, на яких були ухвалені рішення про припинення повноважень народних депутатів від опозиції, — пояснює Князевич. — А отже, визнали й те, що Верховна Рада вже не правочинна, оскільки в її складі є менше, ніж 300 парламентаріїв».

Віддайте безробітному трудову книжку!

      Здавалося б, усе логічно й зрозуміло. Втім коаліціонери змиритися з неминучим не хочуть, тому тягнуть гуму до останнього. Так, «звільнені за власним бажанням» опозиціонери ніяк не могли забрати з відділу кадрів ВР свої трудові книжки. Спікер Мороз, щоправда, повідомив, нібито «трудові» «відставним» парламентаріям таки видали, але поки що без записів про те, що вони звільнені з посад народних депутатів. Однак «нашоукраїнці» стверджували, що такі записи неодмінно повинні стояти, оскільки в Конституції чітко записано: повноваження ВР припиняються у разі складання повноважень понад 150 депутатами за рішенням міжпартійного з'їзду. Треба ж тепер безробітним людям якось влаштовуватися на роботу, а як це зробити без «трудової»? «Нам не хотіли віддати трудові книжки, бо, за словами представників апарату ВР, підставою для запису про звільнення має бути відповідне розпорядження керівника апарату. Але хто такий голова апарату, щоб порушувати Конституцію?!» — обурювався Руслан Князевич.

      Зрештою, ще трохи повагавшись, «апаратники» парламенту відступили: учора керівник кадрового управління Володимир Мартинюк пообіцяв, що з 15-ї години «вихідці» з фракції «Нашої України» зможуть отримати свої «трудові». Щоправда, не уточнив, стоятиме там запис про звільнення з роботи народним обранцем чи ні... Втім для апарату законодавчого органу краще, щоб стояли, бо інакше опозиціонери грозяться подати на Верховну Раду в суд.

«Кінахівці» боротимуться з ворожим світоглядом поза парламентом

      Залишається і ще одне важливе питання: що робити, якщо Центрвиборчком справді визнає народними депутатами тих, хто нині стоїть у черзі на здобуття мандата? Якщо говорити про «Нашу Україну», то йдеться, нагадаємо, насамперед про представників однієї зі складових цього блоку: Партії промисловців і підприємців. Її лідер, міністр економіки Анатолій Кінах підтвердив, що члени ПППУ, які входять до списку «НУ», планують поповнити склад Верховної Ради. «Процедури всі задіяно, але подальший розвиток подій залежатиме від судових органів», — заявив Кінах, відповідаючи на запитання журналістів.

      Однак колишній член Центральної виборчої комісії й вельми компетентний юрист Руслан Князевич запевняє, що боятися прибуття в недійсний уже насправді парламент полку «промисловців і підприємців» не варто. Адже ЦВК, за словами пана Руслана, не може визнати народними депутатами наступних за списком «НУ» кандидатів доти, доки діє рішення Печерського райсуду Києва. Нагадаємо, цей суд зобов'язав ЦВК (її «старий» склад) «обнулити» списки БЮТ і «Нашої України» відповідно до рішення з'їздів. ПППУ оскаржила це рішення Печерського суду у Вищому адміністративному суді, але він, розглянувши позов, відмовив «кінахівцям» у відкритті провадження, порадивши звернутися до Київського апеляційного адміністративного суду. За словами Князевича, немає сумнівів у тому, що навіть якщо в апеляційній інстанції буде відкрите відповідне провадження, рішення буде ухвалене на користь опозиційної частини «НУ», адже позбавлення мандатів проходило у суворій відповідності до Конституції. До того ж саме за те, що не хотів, відповідно до Основного закону, «обнулити» списки БЮТ і «Нашої України», був відправлений у відставку попередній склад ЦВК. Навряд чи щойно призначені на посади «центрвиборчкомівці» захочуть повторити долю попередників... 

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Незважаючи на те, що повноваження Верховної Ради 5-го скликання припинено, члени правлячої коаліції продовжують ухвалювати рішення, в тому числі й законодавчі. Зокрема, вчора парламентарії створили тимчасову слідчу комісію з питань з'ясування обставин прийняття Радою суддів України рішення про призначення суддів на адміністративні посади та їхнє звільнення з цих посад. Очолив її «регіонал» Ігор Зварич.

      Окрім того, ВР ухвалила закон про розвиток виробництва та споживання біологічних видів палива та постанову «Про інформацію Кабінету Міністрів України щодо ситуації, яка склалася у сільському господарстві України внаслідок посухи у травні 2007 року».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>