До матчу відкриття Євро-2012 залишилося рівно п'ять років

07.06.2007

      Позавчора на брифінгу в посольстві Польщі в Україні було оголошено, що матч відкриття чемпіонату Європи 2012 року відбудеться 5 червня у Варшаві, а фінал — 24 червня в Києві. Тож на зустрічі з журналістами посол Яцек Ключковський, президент ФФУ Григорій Суркіс, міністр економіки Анатолій Кінах, «спортивно-молодіжний» міністр Віктор Корж, керівник виконавчої дирекції Євро-2012 Іван Федоренко, його польський колега Адам Олкович та президент Конфедерації польських роботодавців Анджей Малиновський проголосили своєрідну «п'ятирічку ударної праці».

      Зокрема, пан Олкович образно зауважив: «Якщо до цього нам доводилося суперничати з десятком країн, які також претендували на проведення цього чемпіонату, то тепер у нас залишився один конкурент. Проте який! Це час. Нам належить встигнути виконати такий величезний обсяг роботи, що це важко передати словами».

      Яцек Ключковський наголосив, що в посольстві журналістів зібрали не лише з нагоди того, що до першого матчу Євро-2012 залишилося рівно п'ять років, а й напередодні професійного свята українських журналістів. Пан посол звернувся з проханням до преси допомогти в організації фінального турніру континентальної першості: «Пишіть про всі аспекти підготовки до цього футбольного свята — це дуже важливо». Що ми й робимо.

      На звітному брифінгу був очевидним перший аспект: поляки висловлюються конкретніше, ніж наші чиновники. Український міністр економіки Анатолій Кінах каже лише, що фінансовий тягар буде покладено на плечі приватного капіталу, а зацікавити інвесторів допоможе адресний закон, який прийняла Верховна Рада, та підписана у Варшаві урядами двох країн спеціальна угода про співробітництво українського та польського бізнесу. А ось керівник виконавчої дирекції Євро-2012 у Польщі Адам Олкович не став робити таємниці з розміру інвестицій в економіку своєї країни під футбольний чемпіонат Європи: «Це 26 млрд. євро, 19 із яких прийдуть зі скарбниці Євросоюзу, а 7 — із польського держбюджету». Пригадується, у нас відразу після перемоги заявки в Кардіффі називали значно менші цифри.

      Утім Україна без інвестицій не залишиться. Принаймні Іван Федоренко говорить про зацікавленість в участі у підготовці Євро-2012 росіян, конкретно — інвестиційного комітету СНД на чолі з Володимиром Рушайлом. А Григорій Суркіс повідомив, що найближчим часом нашу країну відвідають потенційні інвестори з Іспанії. Президент ФФУ вкотре оптимістично заявив, що політична ситуація ніяк не вплине на вибір УЄФА, та звернувся через пресу до громадян країни зі змалюванням райдужних перспектив: «Завдяки чемпіонату Європи з'явився казковий шанс побудувати нову Україну, підвищити стандарти життя, створити десятки тисяч робочих місць, залучити багатомільярдні інвестиції».

      Головний футбольний чиновник висловився також щодо будівництва сумнозвісного офісно-торгового центру перед НСК «Олімпійський». Назвавши зведення цієї споруди «злочином із боку колишнього мера», Суркіс сказав, що не сумнівається у знесенні будови, яка блокує виходи зі спортивної арени.

 

ДО РЕЧІ

      Як повідомляє сайт «Чемпіон», департамент інформаційної політики Федерації футболу України очолив Сергій Васильєв, і саме він керуватиме «піаром» організації Євро-2012. Нагадаємо, цей діяч, близький до СДПУ(о), відомий насамперед тим, що в Адміністрації Президента Кучми був причетний до створення «темників» та насадження цензури в ЗМІ.

      «Я вам скажу відверто, що для мене це не має жодного значення... Ця людина фахова і професійна. Ви знаєте, дуже багатьох людей демонізують, а потім буває так, що це не відповідає дійсності», — так прокоментував призначення Васильєва Григорій Суркіс.