Усі вільні. Ніхто нікуди не йде

05.06.2007
Усі вільні. Ніхто нікуди не йде

У п’ятницю депутати голосували до ночi. (Фото РЕЙТЕР.)

      Невтішні прогнози «нашоукраїнців» та БЮТівців, які з наближенням вечора 1 червня (чергового дня, відведеного Президентом на «реабілітацію» Верховної Ради) висловлювали дедалі більше сумнівів у тому, що парламенту вдасться ухвалити пакет необхідних для проведення дострокових виборів документів, не справдилися. А от заступник керівника фракції Партії регіонів Василь Кисельов навпаки, не помилився, прогнозуючи, що до 24-ї години «всі питання будуть розв'язані». Парламентарії таки й справді примудрилися проголосувати за всі потрібні закони, незважаючи на сварки, взаємні образи й чергові проблеми в переговорах.

      Причому сварок, як не дивно, чи не найбільше було всередині «коаліції національної єдності». А все через зміни до закону про бюджет, серед яких, зокрема, був і пункт про виділення коштів на проведення дострокових виборів. Коли голова Бюджетного комітету ВР, «регіонал» Макеєнко вийшов доповідати законопроект на трибуну, це викликало обурення фракції КПУ. Комуністи заявляли, що законопроект перебуває в процесі другого читання, вони подали чимало своїх зауважень і поправок, але з огляду на несподіване внесення цього питання в порядок денний жодна з них не врахована. Секретар комітету з питань бюджету Алла Александровська наголошувала на тому, що від колег по коаліції «такого цинізму навіть не очікувала» — її, мовляв, не покликали на засідання комітету, яке мало відбуватися того ж дня на третьому поверсі ВР.

      Кореспондентка «УМ», до речі, стала свідком того, як товаришка Алла та ще кілька членів Бюджетного комітету, в тому числі представники «Нашої України» та БЮТ, прийшли на це засідання, однак воно так і не розпочалося. Комітетівці розійшлися, а через кілька годин із подивом дізналися, що хтось десь позасідав без них.

      «Певна частина фракції «Регіонів», куди входить, по-моєму, пан Макеєнко, вирішила, м'яко кажучи, «кинути» опозицію, тому що цей закон не вирішує проблеми виборів», — іронізував соціаліст Баранівський, також вимагаючи перенести розгляд цього питання. Що, втім, не заважало опозиції наполягати на ухваленні змін до бюджету негайно — поки ще не збіг строк повноважень тимчасово поновленої в них Верховної Ради.

      Зрештою всі ці сварки завершилися раціоналізаторською пропозицією відомого колгоспника Олександра Ткаченка. Порадивши не направляти «останні кошти на непотріб — майбутні вибори», комуніст Ткаченко запропонував прийти до консенсусу так: «Давайте відмовимося від виборів, але для цього домовимося, що керівництво парламенту подає у відставку, керівництво Кабінету Міністрів подає у відставку, п'ять керівників фракцій сідають за стіл переговорів, і ми з вами вирішуємо долю України». Оплески і сміх.

      «Проблемне» питання вирішили на деякий час відкласти і перейти до «менш проблемного» — змін до закону про вибори у другому читанні. Спікер Мороз так і сказав: спочатку ухвалюємо цей закон, а щойно Президент його підпише — одразу візьмемося й до наступних питань, у тому числі бюджету.

      І таки ж ухвалили — у тому самому варіанті коаліції (вона сама й голосувала 252 голосами «за»), проти якого раніше так категорично виступали опозиційні фракції. «НУ» та БЮТ обурило таке «самоуправство» більшості, й, зокрема, «нашоукраїнець» Руслан Князевич заявив, що вони проситимуть Президента не підписувати такий закон, оскільки з проштовхнутими коаліцією змінами «вибори можна взагалі не проводити».

      Відправивши закон на підпис главі держави, ВР взяла перерву на невизначений термін.

      Незабаром керівництво парламенту переконалося («кожен керівник фракції на власні очі бачив», як сказав Олександр Мороз), що Президент закон таки підписав, і вже за якісь півтори години сесійна зала знову була заповнена. На майже нічному — мабуть, останньому в цьому скликанні — засіданні Верховна Рада оперативно й без жодної репліки 380 голосами ухвалила зміни до державного бюджету на 2007 рік і одразу ж — постанову про припинення повноважень старого складу Центральної виборчої комісії. Ще 40 хвилин зайняло призначення нових членів ЦВК та складення ними присяги.

      О 22.40 і 22.43, відповідно, Йосип Вінський від імені БЮТ та лідер «Нашої України» В'ячеслав Кириленко передали головуючому на засіданні Адамові Мартинюку заяви про складання членами своїх фракцій депутатських повноважень і попросили їх оголосити. З тим, щоб уже напевне «розпустити» ВР. На це соціаліст Шибко взяв слово, щоб «поздоровити групу Кінаха», яка після цього «увійде у склад Верховної Ради, і вона працюватиме у складі 300 чоловік».

      «Ніхто ще нікуди не вийшов, ніхто ще нікуди не йде», — зауважив на це Мартинюк і закрив пленарне засідання парламенту. Оголосивши, що наступне розпочнеться за розкладом: о 10-й ранку вівторка, 5 червня...

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>