Нам би ваші проблеми, Вікторе Федоровичу!

31.05.2007
Нам би ваші проблеми, Вікторе Федоровичу!

Вiктор Янукович уже готує плацдарм для наступника. (Фото РЕЙТЕР.)

      Перед початком вчорашнього засідання Кабміну Прем'єр-міністра чекали цілу годину. Потім ще сорок хвилин. Міністри нудилися у залі, мов пасажири перед посадкою в авіалайнер, який через погану погоду ніяк не наважувався вирулювати на зліт. Поділившись на власників традиційних чорних та по-літньому сірих піджаків, урядовці перешіптувалися та навіть жартували, але дуже тихенько — у тон кондиціонеру: аби залишитися поза зоною чужих вух. Урочисту чиновницьку монотонність порушували тільки два віце-прем'єри: «гуманітарний» Дмитро Табачник та новопризначений «силовий» Олександр Кузьмук. Перший — своїм яскраво-жовтим піджаком, а другий — солдатськими манерами та генеральським басом, який так чудово доходить до душі і серця найостаннішого бійця у шерензі.

 

Хліб, звичайно, голова...

      Усі з нетерпінням чекали вісточки «звідти»: із секретаріату Президента, де у ці хвилини Віктор Янукович проводив час у розмовах із Президентом та керівництвом опозиції. Чутки з передового рубежу надходили найрізноманітніші, але за якусь мить повз прес-центр діловито пробігли добре відомі журналістам хамовиті охоронці Прем'єра. Це означало тільки одне: Віктор Федорович уже на підході.

      «Чого можна очікувати від сьогоднішнього дня, я сказав би так? — перш ніж вимовити цю філософську фразу, лідер урядової коаліції та Партії регіонів довго мовчав, пильно вдивляючись у зал, мікрофон та свої нотатки із дбайливо розставленими наголосами. Пан Янукович виглядав надзвичайно втомленим, роздратованим, але, приїхавши до своїх підлеглих на якихось двадцять хвилин, прагнув максимально точно викласти позицію власної політичної сили. — На перше місце я поставив би питання сільського господарства, тому що країна може залишитися без хліба».

      Друге питання, за Януковичем, це хліб за значно вищими цінами, який країна, цілком ймовірно, може отримати у нинішньому році. Тому уряд ініціював зміни до бюджету, у яких планує передбачити усі заходи для збереження врожаю та допомоги селянам. Після другого розділу у Прем'єра знову чомусь йшов перший — захист аграрного сектора, а потім знову другий, але уже інший — підвищення заробітних плат і пенсій, «яке практично вирішено, але його неможливо вирішити». Остаточно заплутавшись у цифрах, термінах та прогнозах, Віктор Федорович нарешті підійшов до проблеми, яка хвилює його найбільше — політичних домовленостей.

      «Виникли проблеми, — Прем'єр-міністр зробив свою коронну паузу, кілька разів злегка кивнув головою, закопилив губу і продовжив, — виникли!.. Я не буду цього приховувати зараз від вас. Проблеми виникли, але я не хочу зараз на них робити наголос, тому що ми домовилися, що сьогодні знайдемо відповідь. Бажано позитивну».

      Міністри опустили голови, а Олександр Кузьмук навіть на хвилину перестав розглядати власні нігті і тільки ошелешено дивився перед собою. «Якщо відповідь не буде знайдена, буде погано, — рішучий тон з елементами погроз зазвичай виходить у пана Януковича найкраще. — Якщо ті домовленості, які були підписані керівниками країни під спільною заявою, будуть порушуватись тією чи іншою стороною, я зараз кажу, що ця сторона буде нести відповідальність».

      Щоби навіть найобдарованіші правильно зрозуміли, про яку саме сторону йдеться, Віктор Федорович додав: «Ми зробимо все, аби виконати зобов'язання, я маю на увазі коаліцію».

«Моголи ми, моголи...»

      Учора, як відомо, було оприлюднено Закон «Про зміни до Державного бюджету 2007 року». Цей факт додав неабиякого оптимізму першому віце-прем'єру Миколі Азарову клятвенно пообіцяти — з першого червня зарплати та пенсії у державі зростуть, як і було заплановано. Закон також збільшив прибуткову частину державного бюджету на п'ять мільярдів гривень. Левова частка від суми — 4,2 млрд. гривень — піде на впровадження другого етапу Єдиної тарифної сітки. 201 мільйон гривень дадуть освітянам — як доплату за звання, а ще 127 використають на створення Державного реєстру виборців.

      Загалом на проведення дострокових виборів уряд — добровільно і без патетики — погодився виділити 365 мільйонів гривень. Чим неабияк збентежив власних соратників, які ще не вивезли всі намети з Маріїнського парку.

      Запеклих прихильників ідеології Партії регіонів могла би здивувати і вчорашня заява її лідера, що вступ України до СОТ є першочерговим завданням, питанням «необхідним для життєдіяльності нашої країни». Не вистачало тільки плакату: «Регіонали» щиро вітають НАТО на землі Феодосії». Втім, пакет з одинадцяти законопроектів для вступу до СОТ урядовці уже схвалили. Права рука Віктора Януковича Микола Азаров та міністр економіки Анатолій Кінах отримали лічені години, аби підготувати необхідні закони, провести експертизу, і допоки годинник у кабінеті Прем'єра бемкне дванадцять разів, віднести документи до Верховної Ради.

      Той факт, що Рада, згідно з указом Президента, легітимна тільки два дні, Віктора Федоровича дещо засмутив. Він щиро сподівався, що парламентарії днями відважно полізуть у забій із законопроектів, удень і уночі довбатимуть параграфи та пояснювальні записки, відвантажуючи на-гора вкрай потрібні керівництву закони. «У нормальній країні цього не може бути, — подарував пан Янукович присутнім черговий словесний виверт. — А якщо ми не нормальні люди і це не наша країна, тоді це треба робити». Перекладача із «донецької» на українську в залі не виявилося, і присутні тільки заздрісно зітхнули — про кого і про яку країну йшлося, достеменно ніхто не збагнув.

      Найкращим подарунком наступному Прем'єру (схоже, Віктор Федорович подумки вже попрощався із кріслом) пан Янукович вважає підготовлений бюджет 2008 року. До вересня нинішній уряд планує його підготувати. «Бо після виборів ще місяць-два не буде працювати парламент і новий склад уряду», — зітхнув він і знову вирушив на Банкову.

      ...Залишившись без шефа, урядовці замість запланованих двох годин «втиснули» розгляд питань у 40 хвилин. «Янович знає свою справу!» — не могла натішитися прем'єрська прес-служба. День, якого усі так боялися, почався несподівано легко.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>