Хроніка напруги

30.05.2007
Хроніка напруги

Загiн Внутрiшнiх вiйськ, заблокований ДАIшниками пiд Києвом. (Фото Дмитра ЛАРIНА.)

25 травня

17-та година

      Верховна Рада 259 голосами ухвалює постанову, якою називає указ Президента про перепідпорядкування внутрішніх військ, розпорядження про посилення охорони Генпрокуратури такими, що не тягнуть юридичних наслідків і не підлягають виконанню, та зобов'язує Кабмін забезпечити неухильне виконання Міністерством внутрішніх справ закону про ВВ МВС й інших загонів.

* * *

      Міністр внутрішніх справ Василь Цушко заявляє, що внутрішні війська й надалі підпорядковуються йому, і запевняє, що зробить усе, аби ВВ діяли тільки в рамках закону і, як і всі підрозділи МВС, виконували тільки його розпорядження.

* * *

      Голова Верховної Ради Олександр Мороз заявляє про те, що незабаром «відповідними підрозділами» буде здійснена спроба захоплення парламенту.

* * *

      Кабмін своєю постановою доручає міністру внутрішніх справ виключити можливість передислокації органів і підрозділів внутрішніх військ МВС із порушенням вимог відповідного закону. Цушку також доручено забезпечити підтримку громадського порядку в Києві з залученням відповідних органів і підрозділів МВС, оперативно погоджувати з віце-прем'єром Олександром Кузьмуком заходи, здійснювані МВС, про планування й результати виконання яких інформувати уряд щодня о 10.00 і 22.00.

20-та година

      Звільнений з посади Генпрокурора Святослав Піскун одержав офіційно обнародуваний указ Президента, який позбавляє його права обіймати цю посаду. За інформацією агенції «Інтерфакс-Україна», Піскун ознайомився з указом, сказав, що він із ним згодний, і підписав виконавче повідомлення. Водночас Піскун заявив, що офіційно оскаржить цей указ.

* * *

      Віктор Янукович долучився до зустрічі Віктора Ющенка та Олександра Мороза у секретаріаті Президента, яка на той час уже тривала більше двох годин. За інформацією прес-секретаря Президента Ірини Ванникової, на зустрічі також присутні лідер БЮТ Юлія Тимошенко і секретар Радбезу Іван Плющ.

21-ша година

      Святослав Піскун заявляє про те, що його поновлено на посаді Генпрокурора рішенням Солом'янського райсуду Києва. За словами Піскуна, суд скасував укази про його звільнення і ухвалу про призначення виконувачем обов'язків Генпрокурора Віктора Шемчука.

23-тя година

      Начальник Департаменту МВС із зв'язків з громадськістю Костянтин Стогній у програмі «Свобода слова» на телеканалі ICTV заявляє, що є судове рішення, яке скасовує указ Президента про вивід внутрішніх військ із підпорядкування МВС.

* * *

      Зустріч Президента з Прем'єр-міністром та Головою ВР завершилася.

 

26 травня

11-та година

      Міністерство внутрішніх справ заявляє, що у суботу з усіх регіональних підрозділів ВВ МВС у напрямку Києва вирушили кількатисячні підрозділи внутрішніх військ. Як ідеться у повідомленні МВС, наказ про висування військових підрозділів дав особисто командувач ВВ МВС Кіхтенко всупереч розпорядженню міністра Цушка.

* * *

      Колону внутрішніх військ у кількості 205 осіб, що прямують із Дніпропетровська до Києва, у Кобеляках Полтавської області затримують співробітники ДАІ. Водночас, як повідомив «Інтерфаксу-Україна» нардеп-«регіонал» Вадим Колесніченко, депутати від Партії регіонів у Харківській, Запорізькій та Одеській областях намагаються завадити просуванню колон із внутрішніми військами на Київ. За словами заступника міністра внутрішніх справ Михайла Корнієнка, ДАІ намагатиметься «переконати тих, хто розуміє» у тому, що на даний момент присутність внутрішніх військ у Києві не потрібна.

* * *

      Перший заступник секретаря РНБО Олександр Турчинов заявляє: з боку представників коаліції не виключені провокаційні дії для дестабілізації ситуації в Києві. За словами Турчинова, в ці провокації продовжують втягувати працівників МВС.

* * *

      «Наша Україна» розповсюджує заяву про те, що МВС «готує брутальні провокації», які «можуть призвести до значних людських жертв». Згідно з даними «НУ», оперативною групою співробітників ГУБОЗу МВС «під патронатом першого заступника міністра — керівника ГУБОЗ Ігоря Білозуба — підготовлено мобільні групи терористів, які будуть розосереджені у місцях проведення масових акцій прихильників коаліції» i в певний момент мають підірвати вибухові пристрої або кинути в натовп бойові гранати». Відповідальність за це «криваве злодіяння» прихильники коаліції нібито перекладатимуть на демократичний табір.

* * *

      Партія регіонів заявляє, що з Донецька і Харкова до Києва «для реалізації спецзавдань», нібито за розпорядженням секретаріату Президента, прямують військовослужбовці з бронежилетами, щитами та кийками.

* * *

      З'їзд «Нашої України», який мав ухвалити рішення про припинення повноважень 67 депутатів від «НУ», на прохання Президента оголошує перерву до 16-ї години, оскільки о 12-й у секретаріаті має розпочатися зустріч Ющенка з Януковичем, Морозом та Тимошенко.

* * *

      Партія регіонів заявляє, що заступник голови СП Ігор Пукшин погрожує в.о. голови Солом'янського райсуду Києва, який напередодні поновив на посаді Генпрокурора Піскуна.

12-та година

      Секретаріат Президента пікетують близько 2,5 тисячі прихильників коаліції та близько 500 — опозиції. Пікети коаліції також проходять під Генпрокуратурою.

* * *

      Партія регіонів звинувачує Олександра Турчинова та опозицію у підготовці фізичного знищення Василя Цушка «під виглядом побутового випадку, дорожньо-транспортної пригоди, погіршення здоров'я». Речник СБУ Марина Остапенко називає цю заяву «абсурдом».

13-та година

      Секретар РНБО Плющ заявляє, що передислокація внутрішніх військ здійснюється за розпорядженням Президента — з метою забезпечити охорону державних об'єктів (зокрема Генпрокуратури і Конституційного Суду), громадський порядок у столиці та безпеку її мешканців під час святкування Дня Києва.

* * *

      Святослав Піскун заявляє, що для запобігання силового сценарію готовий арештувати командувача внутрішніми військами Олександра Кіхтенка. За інформацією Піскуна, на Київ ідуть спецпідрозділи ВВ «Ягуар», «Барс», «Омега» (по 200 осіб) та «Гепард».

* * *

      Партія регіонів не виключає провокацій з боку службовців управління Держохорони, що, переодягнені в цивільне, перебувають серед прихильників «Нашої України» біля секретаріату Президента. ПР заявляє, що «вночі під стіни СП опозиція вивела 16-17-річних хлопців і дівчат, вручила їм прапори «Нашої України» й запропонувала повторити подвиг героїв Крут».

* * *

      Голова ВР Мороз, якого чекали на зустрічі в президентському секретаріаті, відбув до Словаччини для участі в конференції голів парламентів країн-членів ЄС.

* * *

      Начальник прес-центру командувача внутрішніх військ Світлана Павловська підтверджує агенції «Інтерфакс-Україна», що військово-оперативний резерв внутрішніх військ МВС з усіх регіонів України вирушив до Києва. «Це загальноприйнята практика — застосовувати резерв для забезпечення громадського порядку», — наголошує речниця Кіхтенка.

14-та година

      Командувач ВВ МВС Кіхтенко заявляє, що внутрішні війська України підпорядковуватимуться Президенту і не виконають жодного злочинного указу.

* * *

      Міністр внутрішніх справ Цушко у відповідь на заяву «Нашої України» заявляє, що МВС не готувало, не готує і не збирається готувати жодних провокацій. Також Цушко стверджує, що не знає про порушення проти нього кримінальної справи й називає інформацію про це «не більше ніж провокацією» з метою зробити МВС і його особисто «черговим по кризі».

* * *

      У секретаріаті нарешті розпочинаються переговори Президента і Прем'єра щодо виходу з кризи.

15-та година

      Міністр транспорту Микола Рудьковський дав розпорядження заборонити перевозити залізницею збройні формування, повідомляє фракція Соцпартії.

* * *

      Нардеп від Партії регіонів Тарас Чорновіл вимагає притягнення до відповідальності голів Дніпропетровської, Херсонської та Івано-Франківської облдержадміністрацій, які нібито «закуповували туристичні автобуси для перевезення до Києва військовослужбовців Внутрішніх військ, використовуючи для цього кошти з місцевих бюджетів».

16-та година

      У зустрічі Президента і Прем'єра оголошено перерву до 19-ї години.

* * *

      Прес-служба Служби безпеки повідомляє, що Генпрокуратура порушила кримінальну справу за фактом побиття співробітників СБУ депутатами від коаліції в четвер та п'ятницю.

* * *

      Прес-служба секретаріату Президента повідомляє, що заступник керівника СП Пукшин надіслав до в.о. Генпрокурора Віктора Шемчука матеріали щодо винесення «завідомо неправосудного рішення» суддею Солом'янського районного суду Києва Володимиром Скориком.

* * *

      Шемчук скасував усі накази, розпорядження та вказівки, видані від імені Генпрокурора Святославом Піскуном після оприлюднення указу про його звільнення. Зокрема, й наказ, який скасовував наказ про призначення Миколи Голомші заступником Генпрокурора.

20-та година

      На Банковій відновлюються переговори Ющенка та Януковича за участю Тимошенко, до яких знову приєднується Мороз.

23-тя година

      Учасник робочої групи з урегулювання кризи Степан Гавриш повідомляє, що насправді в СП відбувалося засідання цієї групи, на якому були узгоджені деякі документи.

* * *

      Заступник командувача з охорони особливо важливих об'єктів Ігор Гаріпов в ефірі «5-го каналу» заявляє, що внутрішні війська, чиї автобуси заблокувала на дорозі ДАІ, до ранку увійдуть у Київ пішки.

24-та година

      З'їзди «Нашої України» та Блоку Тимошенко оголошують у своїй роботі перерву на невизначений термін.

 

27 травня

3-тя година

      Переговори у секретаріаті Президента завершено. Сторони досягли компромісу, згідно з яким дострокові парламентські вибори відбудуться 30 вересня на основі указу Президента.

      Віктор Ющенко повідомляє журналістам, що відповідно до досягнутої домовленості, для виходу з політичної кризи Верховна Рада має ухвалити три пакети документів.

      Перший пакет — політичний, він стосується бази для проведення виборів. Другий пакет передбачає переголосування рішень, які були ухвалені парламентом з 2 квітня цього року, коли був виданий перший указ Президента про дострокові вибори.Третій пакет стосується законопроектів щодо СОТ та інших соціальних ініціатив. За словами глави держави, Верховна Рада має ухвалити необхідні законопроекти 29—30 травня, після чого будуть проведені з'їзди «Нашої України» та БЮТ, де вони обнулять свої виборчі списки й припинять повноваження своїх нардепів.

      Президент також повідомив, що протягом чотирьох місяців буде спрямовано зусилля на створення електронного реєстру виборців.

      «Україна виходить набагато сильнішою з цієї кризи. Дорога переговорного процесу, яка була пройдена, показала, що ми знаходимося в обставинах, коли демократичні засади стають домінуючими, в тому числі і при врегулюванні таких досить серйозних політичних криз. Мені приємно, що цим Україна засвідчує дорослу демократію», — наголосив Ющенко.

* * *

      Прем'єр-міністр Віктор Янукович закликав усі сторони політичного протистояння зробити належні висновки і не допускати таких помилок на майбутнє. Глава уряду висловив переконання, що з нинішньої політичної кризи держава вийде достойно і матиме користь на майбутнє.

* * *

      Спікер парламенту Олександр Мороз заявив, що дострокові вибори — це «не кращий варіант для України, але це вихід із ситуації, яка об'єктивно складається». І повідомив, що серед документів, які будуть ухвалені ВР, є і зміни до бюджету, що передбачають збільшення соціальних гарантій для населення. «Я думаю, що це покаже ефективність роботи уряду, і буде позитивно оцінена діяльність коаліції, що, на мою думку, також матиме певний вплив на результат виборів», — зазначив Голова ВР. Також, за словами Мороза, учасники переговорів домовилися про невтручання в діяльність правоохоронних та судових органів.

9-та година

      Посилена охорона адмінбудівель державного значення знята, а додаткові сили спецпідрозділів «Беркут», які прибули для посилення охорони громадського порядку в столиці, відряджені до місць постійної дислокації. Таке рішення прийняв міністр внутрішніх справ Василь Цушко, виходячи з досягнутих домовленостей між Президентом, Прем'єром та Головою ВР.

* * *

      ДАІ заявляє, що не перешкоджала пересуванню автобусів із внутрішніми військами з регіонів до Києва. «Навпаки, в окремих регіонах співробітники ДАІ за свої кошти доставляли колегам із ВВ продукти харчування та напої», — сказано в заяві.

15-та година

      Компартія вустами свого лідера Петра Симоненка заявляє, що вважає неможливим проведення законних виборів на підставі нічних домовленостей у секретаріаті Президента й наполягає на тому, що необхідно дочекатися висновку Конституційного Суду.

* * *

      На Майдані та Європейській площі починають демонтувати сцени коаліції та опозиції.

  • Львовом — з колядою

    Львів, який неофіційно називають культурною столицею України, уже не один рік виборює право називатися і Різдвяною столицею. До всіх різдвяних сюрпризів цього року долучиться іще один — пасажирів львівських трамваїв та тролейбусів протягом свят будуть тішити популярні різдвяні мелодії у виконанні улюбленців не лише львів’ян, а й усіх українців — «Піккардійської терції» та Павла Табакова. >>

  • Ірина Геращенко: ЄС налаштований на асоціацію завдяки «війні» з Росією

    Перший сесійний тиждень Верховної Ради після літніх канікул почався напрочуд мирно: без бійок, без блокувань, без фізичних ексцесів і морального тиску у форматі «опозиція vs влада». Депутатів примирила Європа. Точніше, євроінтеграційний напрям, що ним крокує Україна. >>

  • Віра Ульянченко: Обласна влада ні на кого не тисне і ні перед ким не плазує

    Представляти Віру Іванівну, певно, зайве. Її ім'я й по батькові (саме так — без прізвища) говорить саме за себе ще з тих часів, коли вона була першою помічницею Віктора Ющенка на початку століття. Навіть листи до неї, як розповідає сама Ульянченко, підписують просто: «Вірі Іванівні». І доходять.
    Про те, якою впливовою вона є, як поважає її думку сам В.Ю. і як запросто вона спілкується з найбагатшими людьми України, ходять легенди. Коли глава держави призначив Віру Ульянченко керівником Київської обласної держадміністрації, багато хто сприйняв це скептично: одні висловлювали сумніви в умінні Віри Іванівни «перекваліфікуватися» з «няньки Ющенка» в «губернатори», інші іронізували, називаючи це призначення «почесним засланням» подалі від Банкової. Відтоді минув понад рік, і голоси скептиків стихли. А легенди про впливовість Віри Іванівни анітрохи не потьмяніли.
    І ще ремарка: напередодні виборів брати інтерв'ю у партійного керівника області завжди складно — воно в будь-якому разі виглядатиме «піарним». Але, зрештою, коли ж владі й звітувати про свої успіхи, як не перед виборами? Як каже правдоруб Віра Іванівна, «виборець сам повинен у всьому розібратися». До речі, найулюбленіше її слово — «безперечно». >>

  • В'ячеслав КИРИЛЕНКО: Ми змогли повернути довiру людей

    «В «України молодої» диктофони добре пишуть?» — запитав Кириленко, щойно кореспондент «УМ» переступив поріг його кабінету в партійному офісі «Нашої України». «А що, — питаю, — ви зірвали голос?». Кириленко підморгує: «Почався виборчий тур».
    Наша розмова відбулася наступного дня після того, як десант «НУНС» повернувся з першого етапу виборчого туру, який проліг через Сумщину, Полтавщину та Кіровоградщину. А днем по тому «нашоукраїнці-самбісти» мали вирушити на Дніпропетровщину. Власне, наша розмова з Кириленком і почалася з того, як він оцінює старт виборчих турне. >>

  • Андрій Шкіль: Регіони — «діти» слухняні. Але нерозумні

    Якщо «Наша Україна» до останніх передз'їздівських днів тримала інтригу з виборчим списком, то Блок Тимошенко «вистрелив» іншим. «Списочники» БЮТ лишились у своєму попередньому складі, зате присутність з-поміж 103 депутатів V скликання (яких Юлія Володимирівна за відданість і стійкість залишила при кандидатській надії) особливого гостя — президента Європейської народної партії Вілфреда Мартенса — привернула загальну увагу. Мартенс приїхав не просто так — він запросив «Батьківщину» приєднатися до клубу ЄНП. Ця подія відразу потягнула за собою обговорення ідеологічного керунку, в якому рухатиметься БЮТ, відсунувши на другий план ініціативи, з якими виступала на з'їзді Тимошенко, не кажучи вже про інший актуальний аспект — стосунки БЮТ з колегами від «Нашої України — Народної самооборони». Втім на все свій час. Час підписувати спільні угоди і час їх виконувати. Або не виконувати. Наразі помаранчеві демократи обіцяють триматися разом, а що з того вийде — побачимо після 30 вересня. Поки що про внутрішні процеси всередині Блоку Тимошенко з «УМ» говорить депутат IV—V скликань, 14-й номер у виборчому списку БЮТ Андрій Шкіль. >>

  • Замiсть авантюр та полiтичної хитростi демонструйте власне бачення розквiту країни

    Учора глава держави спілкувався з журналістами, в тому числi вже традиційно — у прямому ефірі двох національних телеканалів. Президент вкотре відійшов від офіціозу, а заодно і похмурих владних кабінетів — зустріч з представниками ЗМІ знову проходила на «зеленій галявині» секретаріату. >>