Свій крок назустріч Президент зробив...

30.05.2007

      Учора Президент Віктор Ющенко призупинив на 29 і 30 травня дію статті 2-ї свого указу від 26 квітня про дострокове припинення повноважень Верховної Ради V скликання та призначення позачергових виборів.

      Це зроблено «з метою реалізації невідкладних заходів, спрямованих на розв'язання політичної кризи шляхом проведення позачергових виборів до Верховної Ради», сказано в указі, розміщеному на офіційному сайті Президента. Акт набрав чинності з того ж дня.

 

...а поновлений у правах парламент ледь не зібрався з силами

      До Верховної Ради вчора — після рівно двомісячної перерви — повернулися опозиційні депутати з «Нашої України» і Блоку Тимошенко. Щоправда, так званий пакет політичного компромісу ухвалено не було — його, в кращих українських традиціях (не робити сьогодні те, що можна зробити завтра), відклали на 30 травня. Причина — робоча група ще не досягла остаточної згоди щодо деяких законодавчих і нормативних актів. Тож учора з 16.00 — а засідання за участі опозиції почалося лише надвечір — парламент лише переголосовував закони, ухвалені «більшовиками» в час відсутності «меншовиків». Тепер ці акти вважатимуться легітимними. Але — не постанови, в яких ВР давала гнівну оцінку президентському «беззаконню».

      Що ж до робочої групи, то, як сказав після засідання погоджувальної ради парламенту лідер фракції «Наша Україна» В'ячеслав Кириленко, «комуністи і соціалісти наполягають на запровадженні бар'єру явки виборців, але це абсолютно архаїчна норма, і ми не допустимо погіршення виборчого законодавства». Також, за його словами, серед непогоджених питань — «пов'язані з тими, хто [з виборців] виїжджав за кордон, а потім повертався», а також питання реєстру виборців, який, згідно з досягнутими політичними домовленостями, повинні запровадити Кабмін і ЦВК. «Але існує окрема домовленість: якщо такі темпи виявляться неможливими, то вибори відбудуться на основі уточнених списків виборців», — зазначив Кириленко.

      Також він заявив, що «Наша Україна» обов'язково голосуватиме за зміни до держбюджету-2007, які передбачають підвищення соціальних виплат для громадян, а також за зміни до бюджету, якими будуть виділені кошти на виборчу кампанію.

      У свою чергу голова секретаріату Президента Віктор Балога вчора заявив, що глава держави негайно підпише прийняті у ВР закони, необхідні для проведення позачергових виборів. «Президент вважає, що після останніх домовленостей із Прем'єр-міністром Віктором Януковичем і Головою Верховної Ради V скликання Олександром Морозом щодо проведення позачергових парламентських виборів суб'єктом відповідальності за подальші кроки в цьому напрямку стала ВР», — йдеться в заяві Балоги.

 

ПРОЕКТ

Імперативний мандат насувається — зрада відсувається

      Приєднання депутата без рішення фракції до складу коаліції чи опозиції тягнутиме за собою втрату депутатського мандату. Це випливає з проекту змін до закону про статус народного депутата, який потрапив у розпорядження сайту «Українська правда».

      Такі зміни входять до пакету, який пропонується ухвалити для виходу з політичної кризи. Зокрема, закон пропонує розширити трактування, що означає поняття «вихід народного депутата зі складу фракції, за списком якої його було обрано».

      Також проект змін передбачає, що питання про дострокове припинення повноважень депутата буде розглядатися на засіданні вищого керівного органу — з'їзді партії або блоку. Про те, що питання виключення депутата буде розглядатися на з'їзді, сам він має бути повідомлений не пізніше ніж за добу до дня проведення.

Закон також передбачає процедуру подання до ЦВК рішення з'їзду про дострокове припинення повноважень депутата.

      Ці зміни до закону мають набрати чинності з дня набуття повноважень Верховної Ради VI скликання.

      Крім того, пакет документів для виходу з кризи передбачає внесення змін до регламенту ВР, де буде записано, що коаліція формується виключно фракціями. Проект змін до регламенту не допускає включення до коаліції окремих народних депутатів, а також депутатів, виключених зі складу інших фракцій.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>