Два директори на одне крісло

26.05.2007
Два директори на одне крісло

Об'єктами рейдерства дедалі частіше стають великі стратегічні підприємства. (Фото Укрінформ.)

      Днями лідер вітчизняного енергомашинобудування був атакований загоном бритоголових молодиків. Майже три десятки дужих хлопців, озброєних нунчаками та ножами, ввірвалися до кабінету виконуючого обов'язки гендиректора Віктора Суботіна і наказали покласти реквізити підприємства на стіл. Приводом для несподіваного візиту стало рішення Господарського суду Києва, яким пан Суботін був відсторонений від виконання покладених на нього обов'язків. Але оскільки до Харкова ця новина на той час ще не встигла дійти, заводчани вдарили на сполох. Рейдерські вилазки у місті вже давно нікого не дивують. Але одна справа, коли жертвою атаки стають дрібні підприємства чи супермаркети, і зовсім інша— коли промисловий гігант стратегічного значення, на якому працює понад п'ять тисяч чоловік.

      Пролити світло на цю темну справу правоохоронцям, які прибули за викликом на місце НП, вдалося без особливих проблем. Як «УМ» уже повідомляла, не так давно двома харківськими підприємствами — «Турбоатомом» та «Електроважмашем» — серйозно зацікавився російський олігарх, власник енергомашинобудівної імперії «Енергетичний стандарт» Костянтин Григоришин. У сфері управління однієї з його структур — «Сварог Естет Менеджмент» — є майже 14 відсотків акцій «Турбоатому». Це й стало причиною позову. Росіянам вкрай не сподобалося, що Фонд держмайна України (власник 75-відсоткового пакету) без їхнього відома звільнив з посади виконуючого обов'язки директора підприємства Євгена Бєлінського і призначив Віктора Суботіна.

      «Згідно зі статутом ВАТ «Турбоатом», — прокоментувала ситуацію представник «Сварога» в суді Ганна Коротко, — питання управління Акціонерним товариством належить акціонерам в особі загальних зборів. У даному випадку питання вирішене у спосіб, який унеможливлений законом. Фонд держмайна є суб'єктом цього правовідношення. Але йому не належать повноваження зі звільнення гендиректора або виконуючого обов'язки гендиректора. Також Фонду не належить право призначення в. о. гендиректора».

      Реакція ФДМУ не забарилася. Вже наступного дня його представники заявили, що мають намір оскаржити дії групи «Енергетичний стандарт» у суді і домогтися втручання у цю справу Кабміну. Згідно зі статутом «Турбоатому», запевняють вони, Фонд призначає генерального директора підприємства, а збори акціонерів ухвалюють, тому вимога росіян переглянути призначення Віктора Суботіна безпідставна.

      Коли судові інстанції остаточно поставлять крапку у цій заплутаній історії, наразі невідомо. На заводі ж тим часом запанувало до болю знайоме двовладдя. Євген Бєлінський вважає, що зайняти крісло директора має право відразу з двох причин. По-перше, він виконував обов'язки генерального до призначення Суботіна. А по-друге, сьогодні є його офіційним заступником. Віктор Суботін, у свою чергу, теж від посади відмовлятися не поспішає, оскільки у рішенні суду нічого не сказано про те, кому саме він має передати свої повноваження. «Я його читаю дослівно: призупинити обов'язки виконуючого директора, — каже пан Віктор. — І все. В іншому відмовити. Таким чином, як посадова особа я повинен відстоювати ВАТ «Турбоатом» і нікому нічого не передавати. Це на мене покладено ці обов'язки, відповідальність за активи, за майно». ФДМУ, представники якого звинуватили «Сварог» у силовій зміні керівництва заводу, — теж на боці Суботiна.

      Ще одна складова конфлікту має кримінальний відтінок. Як повідомили правоохоронці, одного з молодиків, що брали участь у захваті підприємства, довелося заарештувати, оскільки той до цього перебував у розшуку. Ще п'ятеро мають гучне кримінальне минуле. Свою «екскурсію» на «Турбоатом» вони пояснили бажанням відвідати заводський музей. Причому якраз у той час, коли в облдержадміністрації проходила нарада, присвячена проблемам рейдерства. Чиновники сприйняли цей збіг обставин як підкреслено зухвалий випад і демонстрацію своїх рішучих намірів. Варіанти потенційної співпраці з росіянами, схоже, їх всерйоз занепокоїли.