НОВИНИ ПЛЮС

26.05.2007
Іракська хроніка

      Вибух бомби в припаркованому автомобілі, коли поруч проходила похоронна процесія, спричинив позавчора смерть щонайменше 27 осіб у місті Фаллуджа, за 60 кілометрів на захід від Багдада. Ховали вбитого вранці того дня 60-річного сунітського діяча Алаа Зувайда, який виступав проти «Аль-Каїди». Вважають, що замах організували терористи з цієї організації. Загалом упродовж четверга в Іраку загинули 87 осіб. Загальна кількість загиблих в Іраку американців упродовж цього місяця становить 88, минулого — 104, а з початку інтервенції США з березня 2003 року, — щонайменше 3442 особи. Президент США Джордж Буш передбачив у своєму виступі, що літо цього року в Іраку буде для американських військ найтяжчим за боями та кількістю втрат. Про те, що антиурядові та антиамериканські сили гуртують лави для серйозного наступу, свідчить повернення з Ірану до Іраку радикального духовного лідера Муктади аль-Садра. Сенат США позавчора (вчора за київським часом) 80 голосами проти 14 проголосував закон про виділення додаткових 95 млрд. доларів на ведення воєн в Іраку та Афганістані. Головні кандидати від Демократичної партії на президентських виборах 2008 року — сенатори Хілларі Клінтон та Барак Обома — голосували «проти».

Саміт у Брно

      Учора в місті Брно на сході Чехії розпочалася XIV зустріч президентів кільканадцяти країн Центральної Європи. Головними темами обговорень саміту будуть енергетична безпека, американський протиракетний щит, майбутнє Конституції ЄС, розширення ЄС та ситуація на Балканах, зокрема у провінції Косово. Перший саміт глав країн Центральної Європи відбувся 1992 року в австрійському місті Зальцбург за участі президентів Австрії, Чехії, Німеччини та Угорщини. Кількість учасників саміту щороку зростала. Президент України Леонід Кучма був сюди уперше запрошений 1996 року. Минулого року кількість учасників саміту зросла до 13. Духовним батьком таких зустрічей вважають колишнього президента Чехії Вацлава Гавела.

У Кузбасі спрацював «людський фактор»

      Учора закінчилася ідентифікація тіл 38 шахтарів, які загинули внаслідок вибуху метану на шахті «Ювілейна» в Новокузнецьку Кемеровської області. Сьогодні відбудуться перші похорони загиблих. Технічні служби розпочали провітрювання та відновлення енергопостачання шахти, після чого в неї зможе спуститися комісія для встановлення причин вибуху. Представник Ростехнагляду повідомив, що остаточні висновки будуть зроблені не раніше, ніж через 15 днів.

Ахерн на третій термін?

      На парламентських виборах в Ірландії, які відбулися позавчора, перемогу здобула владна коаліція на чолі з Республіканською партією «Фіена Фойл» чинного прем'єр-міністра Берті Ахерна, свідчать результати екзит-полів. «Фіена Фойл» набрала 41,6 відсотка голосів виборців, а її головний суперник, Партія об'єднаної Ірландії «Фіне Гел» – 26,3 відсотка. Якщо ці результати підтвердяться після повного підрахунку бюлетенів, то Берті Ахерн залишиться на третій п'ятирічний прем'єрський термін. За попередні 10 років він досяг багато: Ірландія з відсталої країни перетворилася на «європейського тигра» з високими темпами економічного зростання, у країні працює більше тисячі міжнародних компаній, держава стала найбільшим у світі експортером програмного забезпечення, фактично вирішено проблему Північної Ірландії, де протестанти та католики нещодавно створили спільний самоврядний орган.

Новобогданівці заборонили вибухати в спеку

      Знищувати снаряди за спекотної погоди в Новобогданівці не будуть. Як повідомив міністр із надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич, вибухи відновлять за температури не вище 12—14 градусів, орієнтовно в жовтні. Водночас сім'ям піротехніків, які загинули під час знешкодження боєприпасів на артбазі, була надана матеріальна допомога в розмірі 170 тис. гривень на родину.

Діаспора — українським дітям

      У Канаді зібрали понад 50 тисяч доларів на підтримку проекту «Дитяча лікарня майбутнього». Посол України в Канаді Ігор Осташ передав голові наглядової ради благодійного фонду «Україна 3000» Катерині Ющенко сертифікат на закупівлю обладнання для онкологічного відділення. Збори коштів, організовані Посольством України в Канаді та Конгресом українців Канади, відбулися тиждень тому, під час урочистого прийому на честь колишнього прем'єр-міністра Канади Брайана Малруні. «Це лише початок, — наголосив пан Осташ, — а загалом ми плануємо зібрати в Канаді близько 5 мільйонів доларів на підтримку проекту «Дитяча лікарня майбутнього».

Почесний Кобзон

      У п'ятницю сесія міської ради прийняла рішення про присвоєння звання «Почесний мешканець Донецька» народному артисту СРСР, земляку (уродженець Краматорська) Йосипу Кобзону. Почесне визнання знайшло героя «за вагомий особистий внесок у розвиток культури в Донецьку, активну громадську діяльність, розвиток культурних зв'язків між Москвою та Донецьком», повідомляє наш власкор Павло КУЩ.

Безкоштовне морозиво

      На День Києва, 26-27 травня, у столичному зоопарку киян пригощатимуть безкоштовним морозивом. Щоправда, цьогоріч вхід до звіринця буде платним, тож «шарова» акція має стати більш організованою і цивілізованою.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>