Мiнiстр-штурмовик

26.05.2007
Мiнiстр-штурмовик

Учора під Генпрокуратурою зібралися на пікети прихильники як «синіх», так і «помаранчевих». Їх, якщо чесно, ігри політиків навколо «силового сценарію» зовсім не обходять. (Фото Данила ІВАНІВА.)

      «Як міністр, як політик Василь Цушко поставив хрест на своїй кар'єрі», — вважає міністр оборони Анатолій Гриценко. Ще позавчора ввечері він припустив, що проти керманича МВС буде порушено карну справу. I дійсно, вчора СБУ порушила проти Цушка кримінальну справу за злочинний наказ «Беркуту» штурмувати Генпрокуратуру.

      Натомість минулої ночі цей спецпідрозділ МВС остаточно витіснив з Різницької співробітників Управління держохорони — сутички між бійцями «Беркута» та УДО тривали протягом ночі із невеличкими перервами на сон. Сам Цушко пояснив цей безмір міліції тим, що «піскунівське» керівництво Генпрокуратури розірвало угоду про охорону будівлі з «президентським» УДО й підписало нову угоду із МВС. Саме тому на території ГПУ з'явився ще й спецпідрозділ «Титан». Учора міліція продовжувала тримати Генпрокуратуру в щільному кільці облоги. Своє кільце влаштували й проплачені прихильники коаліції.

 

Виконувати — не виконувати

      Звільнений із посади Генпрокурора Святослав Піскун ніяк не хоче визнавати указ Президента, тому ще позавчора під вечір самовільно скасував свої ж накази про поновлення на посадах заступників Генпрокурора Віктора Шемчука (призначеного Президентом в.о.Генпрокурора) та Миколи Голомші. Мало цього, ГПУ порушила кримінальну справу щодо подій у приймальні, двері до якої вибивали «регіонали». Втім винних тут бачать в особі охоронців УДО.

      Одіозний заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін вважає винними у силовому захопленні саме УДО на чолі з новим керівником Валерієм Гелетеєм. Мовляв, Гелетей ще й трьох депутатів побив! Утім камери зафіксували, що на Гелетея нападали саме «регіонали», тоді як він сили проти нападників не застосовував, ще й ходив по ГПУ в розірваному на шмаття піджаку. «Всі обов'язково понесуть відповідальність за провокацію відповідно до закону», — попереджав пан Гелетей.

      I дійсно, законний керівник ГПУ Віктор Шемчук одразу створив разом із СБУ робочу групу з числа слідчих обох відомств, яка наразі перевіряє факти щодо захоплення приміщень ГПУ співробітниками «Беркуту». Вже пізно вночі на нараді у в.о. Генпрокурора Шемчука було ухвалено рішення про порушення кримінальної справи за статтею 109 КК «Насильницьке захоплення державної влади».

      Натомість Піскун, який ще місяць тому казав, що укази Президента треба виконувати, тепер каже, що не зможе виконати указ про своє звільнення. Бо ще не бачив в очі завіреної копії указу. I це незважаючи на те, що копію указу до ГПУ доставив ще позавчора офіцер фельд'єгерського зв'язку під розписку! Але коаліція все одно шукала виходу: запускалися «качки», що суд ніби поновив Піскуна на посаді, хоча з попередніх прикладів відомо, наскільки це тривала процедура за участі в судовому процесі юристів Президента. Згодом сам Піскун чомусь звернувся не до суду, а до Вищої ради юстиції, яка, незрозуміло з якого дива, визнала указ незаконним i навіть написала на Банкову листа з проханням скасувати указ...

«Ви попалі на большиє бабкі!»

      Отже, вчора вранці будівля Генпрокуратури повністю контролювалася співробітниками МВС. Факт її захоплення змушений був визнати навіть в.о. Генпрокурора Віктор Шемчук. «Я думаю, що більшої ганьби для прокуратури в країні не було, коли керівники і працівники МВС вибивають ногами двері до кабінетів працівників Генпрокуратури», — обурювався пан Шемчук. Тим більше що укази Президента діють, адже їх ніхто не оскаржував i не скасовував.

      «УМ» особисто пересвідчилася у тому, що ГПУ перебуває в надійному кільці «Беркута» по всьому периметру. Два десятки бійців перед центральним входом, ланцюг «Беркута» вздовж парканів, джипи спецпідрозділу через кожні 50 метрів, скупчення автотранспорту в дворах прилеглих будинків... Спецназівці перебували навіть на дитячих майданчиках.

      Так само кільцем Генпрокуратуру оточили близько тисячі прихильників Партії регіонів та Компартії. Навіть розбили на Різницькій із півтора десятка туристичних наметів. Сонце палило нещадно, тож активісти намагалися сховатися у затінку, сідали й лягали на асфальт. Утім час від часу їм доводилося підхоплюватися, коли йшли перевіряючі. Дисципліна була жорстка. «УМ» стала свідком «розганяю» між людьми з прапорами ПР та їхнім керівництвом.

      «Господа, ви попалі на большиє бабкі! — волав якийсь чолов'яга зі списками. — Вас нє било целий час, ето врємя будєт вичтєно із заработка!». Люди пояснювали, що ходили в туалет, а там великі черги (й це дійсно так), натомість контролери були непохитні й таки вирахували із премії півгодини пікетування. Втім окремим групкам молоді ніхто не заважав пити у двориках, а не біля ГПУ пиво та воду й навіть... курити кальян! Журналіст «УМ» особисто побачив біля одного з під'їздів купку молодиків у кепках ПР зі східною забавкою.

      Час від часу на Різницькій з'являлися i зникали нечисленні (кілька сотень) колони опозиції з помаранчевими прапорами. Хтось роздавав листівки, хтось волав гасла «Піскун — законний прокурор!», але в цілому акція відбувалася мляво.

Цушка — до відповідальності!

      «Що роблять підрозділи «Беркута» у Генеральній прокуратурі? Хто віддав наказ? Я хотів би, щоб ці люди несли відповідальність, — сказав ще позавчора ввечері Президент Віктор Ющенко. Відповідне доручення глави держави отримали керівники СБУ та ГПУ (про Піскуна не йдеться). — Я хотів би, щоб Цушко не коментував указ Президента. Те, що зробив міністр Цушко, є злочин! Я вимагаю від силовиків аполітичної поведінки».

      Учора стало відомо, що Служба безпеки розслідує вже дві кримінальні справи за дорученням Генпрокуратури (на чолі із Шемчуком) у зв'язку з подіями в будівлі ГПУ в четвер. Йдеться про кримінальну справу за фактом захоплення будівлі, що забезпечує діяльність органів державної влади — Генпрокуратури з метою перешкоджання нормальній роботі цієї установи, а також про порушену справу щодо перевищення влади і службових повноважень, тобто навмисного здійснення службовими особами МВС дій, що явно виходять за рамки наданих їм прав і повноважень, що завдало шкоди державним інтересам, якi охороняються законом, і супроводжувалося насиллям, повідомили «УМ» у прес-центрі СБУ.

      Виконувач обов'язків Генпрокурора Віктор Шемчук повідомив, що кримінальну справу за перевищення службових повноважень СБУ порушила саме проти міністра Василя Цушка. «І в компетенції слідчого допитувати його (Цушка) як підозрюваного і обирати запобіжний захід», — каже Шемчук. Керівник СБУ Валентин Наливайченко додає, що для розслідування цієї справи залучено кращих слідчих Служби.

      I взагалі, СБУ обіцяє жорстко припиняти й упереджувати всі майбутні провокації в країні, про які на Володимирській, 33 добре знають. Пан Наливайченко обіцяє, що на всіх порушників закону, які намагалися захопити Генпрокуратуру, чекатиме дуже серйозна кримінальна відповідальність.            Дивним виглядає надання послуг охорони для Генпрокуратури від МВС. Адже, на переконання першого заступника секретаря РНБО Олександра Турчинова, УДО є єдиною силовою установою, яка має право охороняти державні установи. Пан Турчинов каже, що «Беркут» скористався тим, що працівники УДО отримали наказ не використовувати табельну зброю. А так могла б пролитися кров: відповідно до статуту, охоронці мають право стріляти у штурмовиків, отже,під кулю міг потрапити й «емоційний» Цушко.

  • Львовом — з колядою

    Львів, який неофіційно називають культурною столицею України, уже не один рік виборює право називатися і Різдвяною столицею. До всіх різдвяних сюрпризів цього року долучиться іще один — пасажирів львівських трамваїв та тролейбусів протягом свят будуть тішити популярні різдвяні мелодії у виконанні улюбленців не лише львів’ян, а й усіх українців — «Піккардійської терції» та Павла Табакова. >>

  • Ірина Геращенко: ЄС налаштований на асоціацію завдяки «війні» з Росією

    Перший сесійний тиждень Верховної Ради після літніх канікул почався напрочуд мирно: без бійок, без блокувань, без фізичних ексцесів і морального тиску у форматі «опозиція vs влада». Депутатів примирила Європа. Точніше, євроінтеграційний напрям, що ним крокує Україна. >>

  • Віра Ульянченко: Обласна влада ні на кого не тисне і ні перед ким не плазує

    Представляти Віру Іванівну, певно, зайве. Її ім'я й по батькові (саме так — без прізвища) говорить саме за себе ще з тих часів, коли вона була першою помічницею Віктора Ющенка на початку століття. Навіть листи до неї, як розповідає сама Ульянченко, підписують просто: «Вірі Іванівні». І доходять.
    Про те, якою впливовою вона є, як поважає її думку сам В.Ю. і як запросто вона спілкується з найбагатшими людьми України, ходять легенди. Коли глава держави призначив Віру Ульянченко керівником Київської обласної держадміністрації, багато хто сприйняв це скептично: одні висловлювали сумніви в умінні Віри Іванівни «перекваліфікуватися» з «няньки Ющенка» в «губернатори», інші іронізували, називаючи це призначення «почесним засланням» подалі від Банкової. Відтоді минув понад рік, і голоси скептиків стихли. А легенди про впливовість Віри Іванівни анітрохи не потьмяніли.
    І ще ремарка: напередодні виборів брати інтерв'ю у партійного керівника області завжди складно — воно в будь-якому разі виглядатиме «піарним». Але, зрештою, коли ж владі й звітувати про свої успіхи, як не перед виборами? Як каже правдоруб Віра Іванівна, «виборець сам повинен у всьому розібратися». До речі, найулюбленіше її слово — «безперечно». >>

  • В'ячеслав КИРИЛЕНКО: Ми змогли повернути довiру людей

    «В «України молодої» диктофони добре пишуть?» — запитав Кириленко, щойно кореспондент «УМ» переступив поріг його кабінету в партійному офісі «Нашої України». «А що, — питаю, — ви зірвали голос?». Кириленко підморгує: «Почався виборчий тур».
    Наша розмова відбулася наступного дня після того, як десант «НУНС» повернувся з першого етапу виборчого туру, який проліг через Сумщину, Полтавщину та Кіровоградщину. А днем по тому «нашоукраїнці-самбісти» мали вирушити на Дніпропетровщину. Власне, наша розмова з Кириленком і почалася з того, як він оцінює старт виборчих турне. >>

  • Андрій Шкіль: Регіони — «діти» слухняні. Але нерозумні

    Якщо «Наша Україна» до останніх передз'їздівських днів тримала інтригу з виборчим списком, то Блок Тимошенко «вистрелив» іншим. «Списочники» БЮТ лишились у своєму попередньому складі, зате присутність з-поміж 103 депутатів V скликання (яких Юлія Володимирівна за відданість і стійкість залишила при кандидатській надії) особливого гостя — президента Європейської народної партії Вілфреда Мартенса — привернула загальну увагу. Мартенс приїхав не просто так — він запросив «Батьківщину» приєднатися до клубу ЄНП. Ця подія відразу потягнула за собою обговорення ідеологічного керунку, в якому рухатиметься БЮТ, відсунувши на другий план ініціативи, з якими виступала на з'їзді Тимошенко, не кажучи вже про інший актуальний аспект — стосунки БЮТ з колегами від «Нашої України — Народної самооборони». Втім на все свій час. Час підписувати спільні угоди і час їх виконувати. Або не виконувати. Наразі помаранчеві демократи обіцяють триматися разом, а що з того вийде — побачимо після 30 вересня. Поки що про внутрішні процеси всередині Блоку Тимошенко з «УМ» говорить депутат IV—V скликань, 14-й номер у виборчому списку БЮТ Андрій Шкіль. >>

  • Замiсть авантюр та полiтичної хитростi демонструйте власне бачення розквiту країни

    Учора глава держави спілкувався з журналістами, в тому числi вже традиційно — у прямому ефірі двох національних телеканалів. Президент вкотре відійшов від офіціозу, а заодно і похмурих владних кабінетів — зустріч з представниками ЗМІ знову проходила на «зеленій галявині» секретаріату. >>