Місто буде. Парку — квітнути?

24.05.2007

      План реконструкції центру Сум представлено на обговорення городян. Поки ж його презентували на архітектурній раді міста, спричинивши жваве обговорення, навіть дебати. Втім різнобачення стосується переважно змін у міському паркові — будівництво житла сприйняте більш-менш однозначно. Бо ж і справді є сенс у тому, аби в центрі та навколо нього не існувало промислової зони. Прихильно поставилися й до того, аби знести малоповерхові будинки і на їхньому місці звести сучасні споруди. А от запропонована забудова вже й так «відгризеного» стадіоном міського парку відпочинку не могла не викликати суперечок. Перевантаження запропонованими об’єктами позбавить городян такої звичної зеленої зони відпочинку. Звичайно, кафе, атракціони, спорткомплекс та стадіон для хокею на траві також потрібні, але дерев вони не замінять. Проте в центрі міста зелених насаджень поступово стає все менше. І напевне не сподобається городянам висловлена на обговоренні керівниками стадіону «Ювілейний» ідея, аби у паркові розташувати інфраструктуру, потрібну для футбольних змагань.

      Деякі фрагменти перспективи Сум уже знайомі тим, хто бачив попередні плани розвитку міста. Архітектори Олександр Дяченко та Юрій Кобиляков і не приховують, що певною мірою відштовхувалися від генерального плану забудови Сум ще сімдесятих років минулого століття. Тоді, варто згадати, Суми навіть у масштабах усього колишнього Радянського Союзу називали «архітектурною меккою», про проекти місцевих архітекторів та їхнього втілення будівельниками немало писали й говорили у популярних та спеціальних виданнях, на базі міста проводили конференції фахівців. Місто ще тоді бачилося у планах сучасним і красивим, і за минулі роки ті проекти не втратили сенсу.

      На жаль, таке основоположне поняття як «генеральний план розвитку міста» останнім часом перестало бути справді непорушним. І це не прикрасило Суми. Відкорегований генплан якщо й існує, то не прописаний у деталях. Тож Олександр Дяченко та Юрій Кобиляков за підтримки головного архітектора міста Олександра Фролова цілком безкоштовно деталізували перспективу центру міста та парку на найближчі десять років. Звичайно, про щось можна сперечатися. Але головне — тепер біля великого рельєфного макету сперечатися є про що.

      Необхідну ложку дьогтю до дiжки меду додав міський голова Геннадій Мінаєв: потужного інвестора для здійснення пропонованого плану наразі немає. Але тепер є що виставити на Інвестиційний форум, який вiдбудеться у місті у вересні. Бо ж під конкретну пропозицію інвестора знайти легше.