НОВИНИ ПЛЮС

23.05.2007
Бої в Лівані

      Учора вранці з новою силою відновилися бої між ліванською армією та бойовиками з радикальної палестинської організації «Фатх іслам», які окопалися в таборі палестинських біженців Нахр аль-Баред поблизу міста Тріполі. 40 тисяч мешканців цього табору виявилися заручниками бойовиків. Глава «Фатх іслам» стверджує, що є відданим Осамі бен Ладену. Таким чином, впливи «Аль-Каїди» поширилися на цю частину Середземномор'я та на Ліван, який є однією з найліберальніших та релігійно терпимих мусульманських країн. За три дні конфлікту вже загинули більше 80 осіб, зокрема 32 військовослужбовці ліванської армії та 27 цивільних.

Киргизія йде «під захист Росії»

      У Киргизії з ініціативи місцевої компартії створено рух за виведення з території країни американської військово-повітряної бази Манас, яка існує з 2001 року і здійснює підтримку операцій в Афганістані. Ініціатори ліквідації бази та виведення з країни приблизно тисячі американських військовослужбовців, мають намір проводити регулярні акції протесту біля посольства США в Бішкеку. Наприкінці травня питання ліквідації американської бази розглянуть у кількох комітетах парламенту Киргизії. Всі ці скоординовані дії мають просте пояснення. Спікер парламенту Марат Султанов під час візиту до Москви звернувся з проханням до російської сторони здійснювати захист кордонів Киргизії, як сухопутних, так і повітряних. Росіяни наразі погодилися прислати до Киргизії своїх радників, а ескадрильї російських літаків прибудуть тоді, коли американці звільнять аеродром Манас.

Більше військ НАТО до Афганістану

      Президент США Джордж Буш під час зустрічі з Генсеком НАТО Яаном де Хоопом Схеффером закликав країни Альянсу збільшити чисельність своїх контингентів в Афганістані для більш результативного ведення війни опозиційним ісламським рухом Талібан. Збройні загони Талібану з початком весни значно підвищили активність і навіть перебрали під свій контроль окремі регіони та міста на півдні Афганістану.

      Контингент НАТО в Афганістані на цей час нараховує 37 тисяч осіб, включно з 15-тисячним військовим контингентом США, і навіть з допомогою регулярної афганської армії та поліції не в змозі впоратися з Талібаном.

Ізраїль погрожує Палестині

      У зв'язку з обстрілами ізраїльської території палестинцями заступник міністра оборони Ізраїлю Ефраїм Снех учора повідомив, що в список лідерів радикальної палестинської організації ХАМАС, які підлягають фізичному знищенню, внесено також прізвище прем'єр-міністра Палестинської Автономії Ізмаїла Ханії. Позавчора міністр громадської безпеки Ізраїлю Абрахам Діцтер попередив, що Ізраїль «при першій нагоді» ліквідує главу ХАМАСа Халіда Мешала, який переховується в столиці Сирії – Дамаску. Лідери ХАМАСу відповіли заявами про те, що вони «влаштують в Ізраїлі землетрус».

Венесуела протестує проти Чавеса

      Мешканці Венесуели починають втрачати довіру до свого президента-марксиста Уго Чавеса, який хоче перетворити країну на «другу Кубу». У столиці Каракасі тривають багатотисячні демонстрації на захист свободи слова, оскільки Чавес розпочав закривати опозиційні радіо- і телеканали. З понеділка припинила мовлення найбільша в країні радіотелемережа RCTV, оскільки влада відібрала в неї ліцензію. Мережа діяла з 1953 року і транслювала головним чином мильні опери та ток-шоу, але покарана була за те, що подавала також репортажі про корупцію в верхніх ешелонах влади.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>