Як бути корисним і після смерті

23.05.2007

      Швеція розглядає можливість нового методу поховання — виморожування тіл небіжчиків, повідомляє зі Стокгольма агенція «Франс пресс». Такий метод замість традиційних поховань чи кремації запропонувала міністр культури Лена Адельсон Лілєрот минулого тижня. «Я із задоволенням займуся питанням зневоднення тіл шляхом виморожування. Вважаю такий підхід дуже цікавим і, як я чула, інші також мають позитивну точку зору на такий метод», — сказала пані міністр у інтерв'ю... церковному тижневику «Кірканс Тіднінг».

      Свій інтерес міністр мотивувала тим, що метод доведення тіл мерців до сухої порошкоподібної маси є «дружнім до довкілля», оскільки людські рештки будуть перетворюватися на органічні добрива. Замороження тіл відбуватиметься в рідкому азоті до температури мінус 196 градусів Цельсія. При цьому з тiл небіжчиків випаровуватиметься вода і завдяки механічній вібрації залишиться лише порошок. Після обробки, наприклад, 75-кілограмового тіла залишається лише 25 кілограмів сухої субстанції. Ці залишки людського тіла будуть сприйматися як добрива, і тому їх можна буде ховати не на глибині два метри, а в мілких шарах грунту.

      Для застосування такого методу, який має назву ліофілізація, поруч iз традиційними похованнями чи кремацією потрібно буде внести відповідні зміни до законодавства. Отож, Лена Адельсон Лілєрот обіцяла подати в парламент відповідний проект закону.

      Як не дивно, але цю ідею підтримали церковні кола. На думку попереднього архієпископа Швеції Карла Густава Хаммера, такий метод є ознакою турботи про природу, оскільки він екологічно чистий. «В кожному методі поховання є доволі суперечливі моменти, навіть при кремації», — додав він і закликав не поспішати наводити застереження етичного характеру, а спокійно обдумати суть питання. Подібної думки дотримуються  багато інших єпископів Лютеранської церкви Швеції.

      Про дозвіл застосування нового методу вже подав запит крематорій міста Йонкопінг. Мерія дала згоду, але бракує відповідного дозволу на державному рівні.

      Метод ліофілізації розробила шведський біолог Сюзанна Вііг та її компанія «Промесса», яка спеціалізується на отриманні сухих субстанцій шляхом виморожування матеріалів. Цей метод компанія вже запатентувала в 35 країнах світу. До речі, контрольний пакет акцій компанії в 53 відсотки належить німецькій компанії «Лінде Груп», 42 відсотки акцій належать Сюзанні Вііг, а п'ять відсотків — Лютеранській церкві Швеції. Цей факт багато що пояснює.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>