Повторити «Заповіт»

23.05.2007
Повторити «Заповіт»

Вiктор Ющенко, у бiлiй вишиванцi, виступає на Тарасовiй горi. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Ще за кілька годин до офіційної церемонії Канів гудів, неначе вулик, — близько трьох тисяч гостей приїхали з усіх регіонів України, у вишиванках і з квітами, аби вклонитися Кобзареві. На урочистості з нагоди 146-ї річниці перепоховання Тараса Шевченка приїхав і Президент України Віктор Ющенко з дружиною Катериною та всіма дітьми. Президентську родину канівські дівчата у вінках та вишитих сорочках зустріли хлібом-сіллю.

      Спочатку глава держави поклав квіти до монумента слави, а потім, тут же, в центрі Канева, взяв участь у молебні в Успенському соборі. Там у 1861 році, коли було перепоховання поета, стояла його домовина.

      Після цього почалася піша хода на Чернечу гору — сім кілометрів до могили Тараса Шевченка рухалася процесія під спекотним сонцем. Тим часом на Тарасовій горі зібралися тисячі людей, які уклали квіти до могили, милувалися Дніпром і чекали на Президента.

      Віктор Ющенко в супроводі голови Черкаської облдержадміністрації Олександра Черевка поклали квіти до могили Кобзаря, а потім до пам'ятного знака, встановленого на місці самоспалення Олекси Гірника. У гурті чулося, що за часів Кучми таких вільних ходів тут не було, оскільки охорона шикувала усіх — і малих, і старих. Служба безпеки Ющенка, казали люди, працює делікатно, їх і не помітно. Приблизно о 12-й годині до могили Тараса Шевченка пішою ходою дійшла процесія. Усі поклали квіти, перед народом виступив Президент. Він сказав, що своїм словом Шевченко кликав націю до кращого життя: «Він учить нас, як піднімати Україну з колін, хоча це й нелегко, але йти цією дорогою варто».

      Водночас Президент згадав позавчорашній акт вандалізму над меморіалом українським студентам у Крутах. «Це не просто епізод ревізії нашої історії, коли замазані слова українського Гімну. Ми розуміємо, що з нами говорять ті люди, які не шанують, перш за все, наші державні символи», — зазначив Віктор Ющенко і наголосив, що, попри все, цей пам'ятник буде відтворено. Уже після виступу Віктора Ющенка над Дніпровськими кручами залучала пісня «Реве та стогне Дніпр широкий...» у виконанні хору Вірьовки.

      Після виступу на Чернечій горі Президент України разом із дружиною оглянули Трасову світлицю, потім Президент поїхав до Канівського природничого заповідника та взяв участь у засіданні ради українського козацтва і провів прес-конференцію.

      На запитання журналістів, коли буде оголошено дату виборів, Президент відповів, що робоча група на цьому тижні покладе на стіл пакет домовленостей, а в понеділок проведе узгоджувальну раду, на якій ітиметься про порядок денний і спосіб голосування у Верховній Раді, щоб уже на наступному тижні провести це засідання.

      Журналісти запитували Президеніта, чи справді погрожують його родині, на що він відповів: «Якби я на них реагував, я б не мав нормального життя. На мене погрози не діють, я не затремчу і мене це не зрушить із дороги. Я гідно виконуватиму функціїї Президента. Я знаю, чого я прийшов і що я повинен зробити для України». А Катерина Ющенко тим часом завітала до Канiвської загальноосвiтньої школи-інтернату, де зустрілася з вихованцями, ознайомилася з умовами проживання дітей, заглянула до гуртожитку, вручила їм подарунки, побувала в їдальні. У свою чергу, діти підготували для гостей концерт.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>