Заходьте завтра

23.05.2007

      «Цього тижня українська громада та закордонна громадськість почують дату дострокових виборів, — сказав Віктор Ющенко, виступаючи вчора на Чернечій горі у Каневі. — Хай виборець чинить суд над політичними зрадниками».

      У тому, що позачергові вибори парламенту відбудуться в цьому році, не сумнівається вже майже ніхто. От лише коли? Позавчорашня зустріч віч-на-віч Президента Ющенка та Прем'єра Януковича на Банковій тривала понад п'ять годин. Глава уряду пішов із секретаріату Президента за чверть восьма вечора. Замість двох лідерів ніхто коментарів для преси не давав, і вже з цього можна було зробити висновок: сторони знову не домовилися остаточно.

      За Прем'єр-міністра вчора спробував говорити його перший заступник Микола Азаров, але з тих пояснень зрозуміло лише те, що вибори 24 червня — фантастика і що законодавчу базу під дострокове голосування потрібно підвести також зусиллями парламенту, а не лише президентським указом.

      Президент Віктор Ющенко на могилі Тараса Шевченка вчора повідомив пресі, що ідея компромісу між ним і Януковичем ще не похована й вони продовжуватимуть політичні консультації. За словами глави держави, вони домовилися, що не заслуховуватимуть звіт робочої групи щодо підготовки дострокових виборів, «оскільки документи, підготовлені на технічному рівні, відповідають достатньо високому рівню компромісу». І «вони є достатніми для того, щоб приймати політичне рішення стосовно дати дострокових виборів», — заявив Президент.

      Учора, до речі, представники опозиції в робочій групі, як-то БЮТівець Йосип Вінський, заявили, що прийшли на засідання востаннє. Більше, мовляв, говорити ні про що, — своє слово має сказати Президент.

      При цьому і в таборі опозиції та Президента, і серед представників коаліції чути голоси про згоду провести голосування у вересні. Це означатиме «ні вашим ні нашим»: і не червень, як того вимагає чинний указ Президента, і не жовтень-листопад, як більше подобається коаліції, і з технічними процедурами з підготовки виборів можна встигнути, і уряд маховик популізму із підвищенням зарплат та пенсій ще не на повну котушку розкрутить.

Тобто до остаточних домовленостей лишається зовсім трохи. Втім, таке положення зберігається вже зо два тижні, і сторона Прем'єра ніяк не зробить останні півкроку назустріч. Через це в «помаранчевих» складається враження, що «донецькі» грають у якусь іншу гру й готуються до «кидка».

      На сьогодні попередньо планувалося засідання Ради нацбезпеки й оборони — те, яке не відбулося у п'ятницю. По суті, воно могло б бути «воєнним», тобто мати як наслідок радикальні рішення щодо «розрулювання» політичної кризи. Однак тепер не зрозуміло, чи є для цього підстави, якщо Президент і Прем'єр посиділи нібито конструктивно і не поховали, а відтермінували згоду. Тож навряд чи в умовах такої невизначеності РНБО ухвалюватиме рішення на кшталт відставки уряду, що здавалося можливим наприкінці минулого тижня.

      Що далі? «Помаранчеві» продовжують наступальні дії. Скажімо, відомо, що в четвер у разі потреби можуть відбутися з'їзди «Нашої України» та Блоку Тимошенко. Ці політичні сили, «обнуливши» хвости своїх виборчих списків на попередніх з'їздах, тепер погрожують ухвалити рішення про відкликання з парламенту всіх чинних депутатів. Це означатиме не лише шантаж, а й спалення мостів — адже за таких умов опозиційні фракції вже не зможуть повернутися «під купол», щоб під час можливої «призупинки» або скасування указу Президента взяти участь у голосуванні за підготовку виборів. Проте, зазначмо, що для цього потрібно ще занести відповідні заяви до парламенту. Їх дуже чекає Голова ВР Олександр Мороз — «яструб» команди Януковича, який дорікає опозиціонерам тим, що вони лише погрожують позбутися мандатів, але не роблять цього.

 

ПОЗИЦІЇ

Прем'єр усе ще хоче «зіскочити»...

      Прем'єр-міністр Віктор Янукович заявляє, що для проведення дострокових виборів необхідно ухвалити низку законів та зміни до Конституції. Про це йдеться в коментарі глави уряду, поширеному у вівторок.

      «Якщо немає законних підстав для дострокових парламентських виборів і ми будемо приймати рішення політичне, то обов'язково необхідно схвалити пакет законів, які гарантуватимуть чесні, вільні і прозорі вибори», — така позиція Януковича.

      «Ми шукаємо правовий вихід із кризи. Ми повинні ухвалити цілу низку законів на випадок, якщо треба буде проводити дострокові вибори. Це принципова позиція — щоб вибори були чесними», — наголошує Прем'єр. Він додає, що робоча група напрацювала такий пакет. «Після його ухвалення треба напрацювати зміни до Конституції, винести їх на розгляд Конституційного Суду і потім ухвалити в парламенті», — вважає Янукович.

      Лідер Партії регіонів підкреслює, що «суттєвим кроком для початку процесу має бути повернення всіх гілок влади у правове поле». «Протистояння шкодить і розділяє народ... Але велике питання, чи варто при цьому підміняти закон політичною доцільністю навіть задля того, щоб злагодити ситуацію. Чи варто створювати небезпечний прецедент (із розпуском парламенту. — Ред.), коли можна переступити через закон? — ідеться в коментарі. — Чи не закладемо ми цим самим загрозу на майбутнє, коли кожен наступний лідер теж буде прагнути підміняти закон політичною доцільністю?»

...а Президента дивує бездіяльність Генпрокуратури

      Президент Віктор Ющенко здивований відсутністю реакції Генеральної прокуратури на «безвідповідальні дії» державних установ щодо забезпечення виконання його указу задля проведення дострокових парламентських виборів. «Я б хотів бачити більше роботи від Генпрокуратури і персонально від Генпрокурора, — сказав Ющенко з цього приводу вчора, перебуваючи на Черкащині. — Мені важко допускати, що Генпрокурор до цього дня не може відреагувати на безвідповідальні дії чи то ЦВК, чи то уряду щодо забезпечення проведення чесних виборів».

      Саме про це, за словами Ющенка, він говорив з Генпрокурором Святославом Піскуном декілька днів тому, «коли він збирав свідчення з віце-прем'єрів і деяких державних службовців». «Але цю роботу я вважаю недостатньою. Нам треба робити так, щоб судові і правоохоронні органи не заважали вирішувати політичним методом політичну кризу», — зазначив Президент.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>