Дограєтесь!

18.05.2007

      Сьогодні по обіді у секретаріаті Президента відбудеться засідання Ради національної безпеки та оборони. Дехто з політиків чекає його з острахом. Бо підозрює, що Президент, втративши надію на робочу групу, спробує провести більш радикальні рішення, ба навіть «силові» через РНБО. Вже й висловили припущення, що глава держави може по-волюнтаристськи відправити уряд у відставку.

      Між іншим, це буде перше засідання РНБО, на якому в ролі секретаря постане Іван Плющ. Як сказано на сайті Президента, на порядку денному – обговорення «чергових та позачергових питань».

      Що ж до засідання робочої групи, в яку Президент і Прем'єр напередодні вдихнули нове життя, то її труд продовжується зі скрипом. Комуністи та соціалісти знову опираються. І, наприклад, лідер КПУ Петро Симоненко, відповідаючи вчора на запитання про те, чи вдасться робочій групі домовитися за два дні, сказав: «Ні, не реально, оскільки там ще є дуже серйозні дискусії».

      Голова ж «Нашої України» В'ячеслав Кириленко натякнув на те, що якби не ліві, то робоча група вже давно підготувала б усі належні документи. За його словами, у позиціях «НУ», БЮТ і ПР нема суттєвих розбіжностей. Ці сили, за словами Кириленка, мають у парламенті загалом 400 голосів, тому можуть приймати усі необхідні рішення без СПУ і КПУ.

      Інший член робочої групи Юрій Ключковський заявив, що ліві працюють на зрив виборів. «Комуністи і соціалісти роблять все для того, щоб лише створити предмет для розмов і показати несумісність позицій коаліції та опозиції», — зазначив «нашоукраїнець».

      А от сам Голова ВР Олександр Мороз учора заявив, що наполягає на тому, аби документи, які напрацює робоча група, в парламенті голосувалися почергово, а не одним пакетом. На це один із лідерів БЮТ Йосип Вінський сказав: «Якщо Мороз відмовиться від пакетного голосування, то буде інший Голова Верховної Ради», повідомляє «Інтерфакс-Україна».

      Але одна справа – Мороз зі своїми соратниками, а інша – великий загін Партії регіонів, який дає сукупно з «помаранчевими» переважну більшість у парламенті. Опозиція покладається саме на волю та рішення «регіоналів». Зокрема, лідер «НУ» В'ячеслав Кириленко вчора закликав Партію регіонів дати гарантії, що вона візьме участь саме у пакетному голосуванні, «у якому буде три-чотири законопроекти, необхідні для проведення дострокових парламентських виборів».

      Позиція Партії регіонів, поза сумнівом, — визначальна. Наразі скидається на те, що «регіонали» використовують претензії та зауваження «лівих» до пакету домовленостей і на свою користь, щоб відтягти час. Інакше зігнорували б соціалістів і комуністів чи, принаймні, потиснули б на них.

      Позавчора одразу після переговорів із Президентом Віктор Янукович провів зустріч із Олександром Морозом. Утім про деталі цієї розмови не повідомляється.

 

ПОЗИЦІЇ

Говорить Європа, говорить Донецьк

      Генеральний секретар Ради Європи Террі Девіс зазначає, що Рада Європи може надати значну допомогу для врегулювання політичної кризи. «Є багато способів, якими Рада Європи може допомогти. Як тільки українські політики вирішать, які кроки мають бути здійснені, коли буде готовий цей перелік, і ми його побачимо, ми готові дуже уважно його вивчити і вирішити, в чому можемо допомогти», — сказав Генсек РЄ в ексклюзивному інтерв'ю агенції УНІАН, вказавши на те, що, приміром, у Києві вже відкрито офіс його представника, крім того, експертні оцінки може дати й Венеціанська комісія.

      Пан Девіс зазначив, що тут багато чого залежатиме від дати проведення дострокових виборів. «Що я маю на увазі? Якщо плануються зміни до Конституції, це може забрати багато часу, дві сесії парламенту... Тобто багато чого залежатиме від самого переліку (законодавчих змін)», — сказав Террі Девіс.

 

      Головний фінансист Партії регіонів Рінат Ахметов запевнив, що ПР погоджується на дострокові вибори. «Ми ухвалили рішення йти на вибори, але на чесні демократичні вибори. А для чесних виборів необхідна відповідна законодавча база. Тому ми розраховуємо, що учасники групи попрацюють і ухвалять відповідні закони», — сказав він журналістам у Донецьку.

      Ахметов зазначив, що ПР обов'язково повинна брати участь у позачергових парламентських виборах, повідомляє «Інтерфакс-Україна». «Не йти на вибори — це значить розколоти Україну навпіл, це значить економічна, політична і соціальна нестабільність. Якщо ми йдемо на вибори, значить ми поєднуємо Україну і забезпечуємо економічне зростання, економічну, політичну і соціальну стабільність», — висловив свою думку Ахметов.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>