Бриз під блюз

17.05.2007
Бриз під блюз

Яхтсмени знову змагатимуться на Київському морі і згадуватимуть Вадима Гетьмана.

      Останні політичні події в нашому суспільстві ще раз дали привід відчути, як нам бракує особистостей калібру Вадима Гетьмана. Навколо суцільна зневага до опонентів, відверта брехливість, не кажучи вже про фаховий рівень тих, хто претендує на роль еліти в Україні. Після того, як 22 квітня 1998 року видатного організатора банківськoї справи та мудрого законодавця було вбито у ліфті власного будинку, один з його учнів, а нині Президент України Віктор Ющенко сказав: «Життя Вадима Петровича Гетьмана — приклад для багатьох молодих співвітчизникiв, які прагнуть жити і працювати гідно та згідно з буквою закону, діючи розумом, а не силою, не боятися ні кулі, ні бомби, ні ножа...»

      Не дивно, що вітрильницька регата «Кубок Вадима Гетьмана» вже восьмий рік поспіль — це боротьба найкращих спортсменів України за почесний трофей, але не за будь-яку ціну. Бо одним із гасел змагань є відомі слова Поля Ельвстрема: «Ти не переміг у перегонах, якщо на шляху до перемоги ти втратив повагу суперників». Упродовж цих років зберігається константа регати, яку уособлював Вадим Гетьман — чесна гра у бізнесі та спорті, якість та компетентність.

      Із 23 по 28 травня на території бази Вітрильницької академії зберуться чемпіони світу та Європи, призери Олімпійських ігор, закордонні гості. Один із них, багаторазовий чемпіон СРСР у різних класах вітрильників, дворазовий чемпіон Європи та віце-чемпіон світу у класі «Солінг», призер чемпіонатів Європи та світу в різних класах крейсерських яхт, учасник трьох олімпіад Сергій Пічугін напередодні розповів про  цікаві нововведення, які щороку дозволяють рухатися змаганням уперед, а не тупцювати на місці. Зокрема, видатний вітрильник зазначив, що у спортсменів виникла шалена зацікавленість до нової формули змагань, за якою переможець має визначатися за часом. Прагнення до підвищення якості та більш справедливої системи визначення переможців — це візитка регати. Не витримують конкуренції чимало відомих капітанів зі своїми екіпажами, тож шанс є в усіх.

      Традиційно на нас чекає розширення програми регати. На акваторію Київського водосховища, окрім крейсерсько-перегонових яхт та катамаранів класу «Топкат», вийдуть ще й круїзні яхти. Уперше в рамках «Кубка Гетьмана» в усіх групах крейсерських яхт перегони відбудуться за міжнародною системою гандикапу ORC Club, повідомив секретар оргкомітету та директор регати Юрій Власенко. Ця система, вперше задіяна минулого року, коли розігрувався «Інноваційний приз», виявилася найбільш справедливою.

      Розвиток у всьому світі швидкісних і легких в управлінні катамаранів «Топкат» та зацікавленість до них, що зростає, спонукала організаторів запровадити зміни і в дитячій, теж традиційній, програмі. У так званому Малому «Кубку Гетьмана» вперше в Україні будуть проведені дитячі перегони на катамаранах «Чіко», які поєднують в собі надійність, простоту в управлінні та безпечність.

      Також уперше в історії змагань щодня яхтсмени дивитимуться на захід сонця... під блюз, що допоможе їм у психологічній релаксації. У рамках регати на сцені, що розташована на узбережжі, відбуватиметься блюзовий фестиваль, участь в якому візьмуть відомі виконавці цього стилю музики.