«Схід є Схід, а Захід є Захід»

12.05.2007
«Схід є Схід, а Захід є Захід»

      «Мене сьогодні зневажили! Не Кіпр? Не Андорра? Не Швейцарія? Замість них три учасники з колишньої Югославії та чотири вихідці з Радянського Союзу!» — таке і схожі повідомлення з'явилися на численних інтернет-блогах «Євробачення» одразу після закінчення півфіналу в четвер вночі. Бабуся-Європа шокована! З 28 учасників півфіналу до фіналу потрапили десять: Туреччина, яка, зважаючи на діаспору в усіх країнах Європи, часто голосує уже тільки з патріотичних міркувань, та дев'ять (!) країн так званого Східного Блоку: Білорусь, Македонія, Словенія, Угорщина, Грузія, Латвія, Сербія, Болгарія і Молдова.

      Півфінал був відверто гнилим. 28 посередніх учасників і дві години вже практично нічного ефіру перед робочою п'ятницею стали справжнім випробуванням. Організаторам слід серйозно задуматися, що робити з такою кількістю учасників «Євробачення», які щороку прибувають із новою силою. На прес-конференції, яку традиційно проводить оргкомітет конкурсу — Європейська мовна спілка, повідомили, що наступне «Євробачення» пройде без змін у форматі, але у 2009 році планують ввести два півфінали, участь у яких визначатимуть жеребкуванням.

 

Прорвались!

      Першим номером, який вважається невдалим (чимало телеглядачів ще не ввімкнули телевізор, увага пунктуальних поки доволі розосереджена, а після виступу 28-ї країни, зазвичай, важко пригадати, хто виступав спочатку) співала Болгарія. Але незважаючи на це, а також на плагіат із Румунії—2005 (використовували барабани у центрі сцени і техно-мотиви) і навіть на скупеньке шоу та лише двоє людей (Еліца Тодорова та Стоян Янкулов) на сцені, Болгарія до фіналу потрапила.

      Четвертим співав, чи, радше, фальшивив, представник Білорусі Колдун. Пройшли роки, і Філіп Кіркоров, схоже, таки навчився готувати на кухнвi конкурсу. Тож, як і минулорічний представник Росії Діма Білан, якому Філя допомагав з розкруткою, так і його цьогорічне протеже, власне, клон Білана, Діма Колдун, у фінал із півфіналу потрапив. Кіркоров «колдує» над піаром хлопця з усіх сил. Став автором його конкурсної пісні, прокатав всією Європою iз промо-туром, у прес-центрі, де, до речі, акредитувалося більше двох тисяч представників медіа, роздавав подарунки (шоколадні цукерки та горілку), а днями начебто побив члена своєї ж, білоруської, делегації, про що, звісно, згадали більшість ЗМІ...

      У Колдуна був хороший шоу-балет та вдалий сценічний номер: на початку дівчата відкривали і закривали пластини, потім на них висли, синхронно танцювали з Дімою (свої вітання, очевидно, передає учасник Греції—2004 та ведучий «Євробачення—2006», відомий грецький шоумен, друг Кіркорова Сакіс Рувас). Імовірно, у фіналі Україна дасть Білорусі чималу частку своїх голосів... Перед тим, як це робити, згадаймо про братню Грузію, яка дебютувала у півфіналі шостою.

      Грузини — молодці! Вже всі, здається, чули, наскільки милою є їхня представниця Софіко, але ж і країна до першої участі у конкурсі підійшла з усією серйозністю (втім тут, як і у випадку з Туреччиною, не варто недооцінювати роль грузинських емігрантів, яких чимало мешкає у країнах Європи). До участі у промо запросили українську компанію CFC Consulting, яка у 2004-му піарила Руслану, а в 2005-му — «Гринджоли» гостей та учасників конкурсу частували грузинською гордістю — вином— та стравами від особистого кухаря Саакашвілі, не забули і про національні танці з шаблями. Щоправда, стрибки колоритних грузинів у народних строях повноцінно не передали камери, які кілька зайвих разів «літали по залу», замість зосередитися на вдалих ракурсах шоу-балету Софіко. І все ж, дебют — і одразу фінал. Досі це вдавалося тільки Вірменії, яка на «Євробаченні» вперше виступала минулого року, та Молдові у 2004-му.

      Після провального 20-го місця минулого року наша сусідка Молдова з рок-композицією на соціальну тему у виконанні Наталії Барбу знову в фіналі. У пісні вдалий емоційний початок зі скрипками а-ля Ванесса Мей. Але позитивне враження змазується занадто тихим вокальним вступом, що насправді ніяк по-іншому не можна назвати як недопрацювання, адже Наталія — учасниця багатьох вокальних конкурсів. Втім Молдові пощастило з жеребкуванням — вона виступатиме останньою.

      Балкани «организованой толпой» знову донесхочу годують Європу своїми фірмовими баладами, приготовленими за національними рецептами під соусом із «ой-на-не-ней». Не встигли пережити представника Сербії у 2004-му Желько Йоксимовича, який до останнього міг стати першим замість нашої Руслани, як хорвати делегували в Київ сильного учасника Бориса Новковича. В  Афінах всі тягли сумну мелодію зі словами про розмарин у косі і «голубек, мой голубек» — Боснія взяла почесне третє місце. І якщо у минулі роки Балкани всім скопом висували одного-двох сильних учасників, але і отримували які завгодно, та не перше, місця, то у 2007-му вони, схоже, рішуче націлені на перемогу. Першою у фіналі виступатиме представниця Боснії і Герцеговини Марія Шестич, одна за одною співатимуть довгонога співачка з Македонії Кароліна Гочева та голосиста Альонка Готар зі Словенії (от як би виглядала Олена Гребенюк, яка брала участь в українському цьогорічному відборі, на сцені «Євробачення», якби тільки співала не російський романс, а щось динамічніше та змінила мову виконання). Але найнебезпечнішим для України є виступ Сербії, яка вийде на сцену 17-ю, перед нашої Вєрою (всі три країни потрапили до фіналу в четвер, отож у них є перевага: конкурсну пісню глядачі мають змогу послухати і переглянути двічі). На багатьох форумах, блогах та у рейтингах «Євробачення» саме Марія Шерифович займає перші позиції, і багато хто вважає, що саме з Сердючкою їй доведеться позмагатися за перше місце! Тому тим, хто хотів би проголосувати за сербську баладу «Молитва», а таких в Україні буде багато, з патріотичних міркувань, мабуть, варто ще раз зважити «за» і «проти». Чи кому як: може, з тих же патріотичних міркувань, проголосувати за Сербію...

      А от хто приємно здивував у півфіналі, так це Угорщина, яка вкотре повернулася в конкурс. У Гельсінкі угорці делегували щиру, і сказати б, свіжу виконавицю Магді Рушу, яка співала... блюз. На тлі довгих ніг, роздягань-одягань, карабкань на стінку, клонів попередніх учасників, пір'я, піротехніки і всього цього божевілля трохи повненька Магда сиділа на валізі на автобусній зупинці і просто співала пісню власного авторства про любов та невагомий блюз.

Пощастить наступного року...

      Здивувало, чому в фінал не пройшла представниця Данії, Драматична Королева в пір'ї, із здавалося б, звиклою для Європи філософією та форматною для «Єробачення» піснею. Це ж стосується учасниці від Кіпру Еврідіки, на яку активно ставили у європейських букмекерських конторах. Здавалося, мала би пройти і одна з найкращих пісень цьогорічного півфіналу, рокова балада від представника Ісландії Ейрікура Хаукссона. Мабуть, не всім сподобався патлатий монструозний хеві-металіст, який не зовсім вписувався в формат конкурсу. Але якщо у нього була хоча б форматна композиція, то чим думали чехи, коли посилали гурт «Кабат»? Це ж питання слід адресувати і Португалії, яка вже який рік поспіль делегує щось за межею добра і зла. І, до речі, про зло: з тріском провалився представник Швейцарії DJ Bobo, який, не потрапляючи в потрібні ноти, розказав, що він — вампір. До речі, для нагнітання атмосфери страху та видимості цілої армії вампірів, крім шести живих людей — за правилами конкурсу, півколом розставили ще й манекенів-вампірів. Європа злякалася і не проголосувала.

 

КОМЕНТАР

Роман Калин,

учасник «Євробачення-2005» із гурту «Гринджоли»:

      — Так, я дивився вчора півфінал. Відіслав СМС за Грузію. Звернув увагу передусім на те, що основні конкуренти України — оригінальний і яскравий представник Данії, а також DJ Bobo та учасник від Андорри, які були фаворитами для багатьох — вчора не пройшли. Відтак збільшуються наші шанси на перемогу. Я і так давав 99 відсотків на її користь, а тепер це 99, 9!

      Але «Євробачення» залишається «Євробаченням». Ті, хто слідкує за конкурсом, знає, що країна, яка посилає на конкурс своїх найкращих співаків із хорошим вокалом, зазвичай не отримує бажаний результат, тому що перемагатиме не кращий співак або пісня, а краще шоу. Крім того, цього року дехто повторив помилку попередніх конкурсів. Себто, коли перемогла Руслана, учасники наступних років копіювали стиль її музики чи номеру. Цього року дехто теж пішов хибним шляхом і скопіював месидж, який зробили фіни — адже ми бачили мінімум 5 виконавців, які виступали з рок-композиціями. Але те, що перемогло минулого року, цього року пролетить, відтак треба було шукати нові форми і засоби впливу на глядачів. І, думаю, Сердючка зробила правильну ставку.

 

ХТО ЗА КИМ

 Сьогодні ввечері на сцену «Євробачення» вийдуть представники таких країн:

      1. Боснія і Герцеговина

      2. Іспанія

      3. Білорусь

      4. Ірландія

      5. Фінляндія

      6. Македонія

      7. Словенія

      8. Угорщина

      9. Литва

      10. Греція

      11. Грузія

      12. Швеція

      13. Франція

      14. Латвія

      15. Росія

      16. Німеччина

      17. Сербія

      18. Україна

      19. Велика Британія

      20. Румунія

      21. Болгарія

      22. Туреччина

      23. Вірменія

      24. Молдова