По два голи у ворота гранда — замало

11.05.2007

      Давненько ми не чули скарг Олега Блохіна, але чекати лишилося недовго. Основні постачальники кадрів для збірної України напередодні відповідальної гри з французами 2 червня двічі зійдуться у принципових боях упродовж п’яти днів. Матч чемпіонату між «Динамо» й «Шахтарем» відбудеться 23 травня і, може, й не матиме вже турнірного значення, а 27-го принципові суперники знову вийдуть на поле, щоб визначити володаря Кубка України. В якому стані динамівці та гірники потраплять у збірну після двох поспіль«заруб», можна тільки здогадуватися. З одного боку, найкращі вітчизняні гравці вийдуть на французів у чудовому ігровому тонусі, а з іншого – ніхто не гарантуватиме, що гранди у своїх «розборках» зможуть уникнути травм.

      Цікаво, що після перших хвилин повторних півфінальних поєдинків Кубка України не вірилося у ймовірність класичного фіналу «Динамо» – «Шахтар». Уже на шостій хвилині «Таврія», яка після гостьової нульової нічиєї в Донецьку мала б грати від оборони, вела в рахунку 2:0. А на стадіоні «Динамо» ім. Лобановського «Металіст» зміг відіграти домашню поразку 0:1 вже на 16-й хвилині. Виникло цікаве питання щодо кількості глядачів, які в День Києва прийдуть на фінал «Таврія» – «Металіст». Утім усе це залишилося в теорії. Сімферопольці і харків’яни досить швидко змарнували свою перевагу. Киянам знадобилося лише вісім хвилин, щоб вийти уперед. І хоча Рикун на початку другого тайму ударом з 11-метрового встановив слизький для господарів рахунок 2:2, на сенсаційний переможний третій гол підопічних Мирона Маркевича не вистачило. Можливостей для цього вони створили вдосталь, але здалися після того, як Мандзюк травмував лідера атак «Металіста» Руслана Фоміна. Відтак підопічних Анатолія Дем’яненка «прорвало», й вони двома голами підтвердили свої претензії на фінальний поєдинок. Хоча друге пенальті на користь киян у цьому матчі було таке саме суперечливе, як і перше, нереалізоване Рінконом.

      «Шахтар» після двох пропущених голів перебував у шоці недовго. Уже до середини тайму Чигринський, який повернувся разом із Кучером до основи після травми, та Матузалем відновили рівновагу. Більше суперники в кримському поєдинку відзначитись не змогли, чим потішили не лише донецьких, а й... дніпропетровських уболівальників. Тепер «Дніпру», щоб потрапити у Кубок УЄФА, потрібно просто відстояти своє четверте місце у чемпіонаті.

      До речі, Мірча Луческу вперше вивів «Шахтар» у фінал Кубка України. Загалом вітчизняні гранди з Києва й Донецька у кубковому фіналі зустрінуться вчетверте. У попередніх поєдинках двічі вигравали динамівці, тож у донеччан є шанс встановити паритет та бодай хоч якось компенсувати практично втрачений чемпіонський титул. 

 

ТАБЛО

Кубок України. Півфінали. Повторні матчі

«Таврія» – «Шахтар» – 2:2 (перший матч – 0:0)

17 000 глядачів

      Голи: Гоменюк, 3; Зельмікас, 6 – Чигринський, 23; Матузалем, 26

«Динамо» – «Металіст» – 4:2 (1:0)

10 700 глядачів

      Голи: Клебер, 17; Родріго, 23; Рінкон, 83 (пен.); Гусєв, 86 – Фомін, 16; Рикун, 49 (пен.)

      Нереалізоване пенальті: Рінкон, 23 («Д»)     

 

      А ТИМ ЧАСОМ...

      Перша ліга. 31-й тур. «Поділля» – «Львів» – 1:3 (Колесник, 72 – Зарічнюк, 16; Баранець, 24; Теплий, 82), «Сталь» (Ддз) – «Динамо-2» – 3:0 (Ситник, 4, 58; Грибанов, 79), «Кримтеплиця» – «Нафтовик» – 1:0 (Свинцицький, 58),«Спартак»(І-Ф) – «Оболонь» – 1:0 (Кармаліта, 4), «Геліос»– «Закарпаття» – 0:1 (Данаєв, 31), «Ігросервіс»– «Волинь» – 2:2 (Якименко, 6, 30 – Майдан, 38; Максим’юк, 61), «Енергетик» – «Дніпро» – 0:0, ЦСКА – «Миколаїв» – 0:0.

      Лідери: «Закарпаття» – 67 (30 матчів), «Нафтовик» – 65 (30), «Оболонь» – 61 (30), «Кримтеплиця» – 56 (29), «Енергетик» – 50 (29), «Олександрія» – 48 (29)...