Вибороти вибори

08.05.2007
Вибороти вибори

Лiдер «Нашої України» В’ячеслав Кириленко розривається мiж двома переговорами. (Фото Анни АНДРIЄВСЬКОЇ («УП»).)

      Якби все йшло за планами, то вже сьогодні у Верховній Раді відбулося б засідання за участю коаліції та опозиції, котра залишила сесійну залу ще кілька місяців тому. Парламент в урочистій атмосфері прийняв би всі закони та постанови, потрібні для проведення дострокових виборів ВР. А для того, щоб це дійство відбулося, Президент України тимчасово призупинив би окремі пункти свого указу про розпуск ВР. І країна взялася б за виборчу кампанію.

      Так виглядала найближча перспектива на вихідних. У суботу сторони домовлялися про пакет документів, учора представники робочої групи мали відшліфувати цю теку, щоб потім передати її в руки вищих інстанцій — Президента і Прем'єра. Однак станом на вчорашній обід до порозуміння залишалося ще далеко.

 

Затяжки починаються

      Засідання робочої групи, яка мала «утрясти» всі документи, проходило вчора у будинку Кабінету Міністрів. Іще на самому початку переговорів довелося зробити перерву на годину. Бо представники опозиції нібито не підготували пакет своїх пропозицій. Як виявилося, то був поганий знак.

      Близько дванадцятої з Будинку уряду вийшов віце-прем'єр Володимир Рибак. На запитання про те, скільки ще триватимуть переговори, він не зміг дати чіткої відповіді. Спочатку помовчав, потім мовив: «Невідомо».

      Як виявилося, переговори затягувалися через позицію комуністів. О другій годині дня через упертість КПУ довелося оголосити ще одну перерву. Як розповів на виході один із лідерів БЮТ Олександр Турчинов, сторони пройшли тільки три перші пункти проекту однієї з постанов Верховної Ради. «А ще планується зміна законодавства про вибори та статус народних депутатів», — розповів про непочатий край роботи заступник Юлії Тимошенко.

Глибоко деструктивні комуністи

      О 13:50 із Кабінету Міністрів вистрибнув перший віце-спікер Верховної Ради V скликання комуніст Адам Мартинюк. Він відвернувся від телекамер, а на численні питання журналістів роздратовано лише й відповів: «Вийдуть інші представники [робочої групи] — скажуть».

      «Переговори затягуються через деструктивну роль Комуністичної партії, яка хоче торпедувати домовленості, — пояснив згодом Олександра Турчинов. — Фактично чотири години тривала затяжка, вже навіть представники «Регіонів» не витримали, і після деяких взаємних висловлювань Мартинюк залишив переговори».

      Голова «Нашої України» В'ячеслав Кириленко, який також достроково припинив свою участь у засіданні — аби поїхати на нараду президії своєї партії, теж ужив щодо комуністів епітет «деструктивні». «Поки що не можу сказати, чи відбудеться у вівторок засідання Верховної Ради, яка була б легітимна, і щоб таке засідання відбулося за участю всіх п'яти фракцій парламенту, — відзначив Кириленко. — Ми стоїмо перед явищем гостро деструктивної позиції КПУ, тому переговори затягуються, і багато питань потребують додаткових консультацій. У тому числі й ті, які, здавалися б, давно вже вирішені на підставі політичних домовленостей між Президентом і Прем'єр-міністром».

      В'ячеслав Кириленко додав, що комуністи не визнають ані політичної, ані парламентської кризи «і вважають, що дострокові вибори не є потрібними».

Червоний інтерес «Регіонів»

      Десь через п'ятнадцять хвилин після того, як урядову будівлю залишили учасники переговорів, під'їхав лідер КПУ Петро Симоненко. Журналісти спитали, чому ж Компартія така «деструктивна». Петро Миколайович відповів: КПУ лише наполягає на конституційності та законності виборів. «Сьогодні йдеться про те, що ми повинні записати в Конституцію норму, яка передбачає ще додаткове положення відносно можливого саморозпуску Верховної Ради. Іншого шляху нема, бо Конституційний Суд заблокований, а виходячи з того, що Президент виніс неконституційний указ, іншого шляху в нас нема», — зазначив Симоненко.

      Він, очевидно, не відав, що в уряді вже нікого з переговорників нема. Певне, не знав і про ту суперечку, яку пережив ображений Мартинюк.

      Попри це постає слушне питання: а чому учасники переговорів так залежать від позиції Комуністичної партії? Якби хотіли, то й без КПУ могли б внести всі потрібні зміни до законодавства. Вистачило б голосів «Нашої України», БЮТ і бодай половини «Регіонів». Олександр Турчинов підозрює, що Партія регіонів визискує з упертості комуністів свій інтерес. «Якщо комуністи взагалі не хочуть виборів, то «Регіони» використовують такі суперечки винятково для того, щоб затягнути процес і провести вибори десь восени», — вважає Турчинов.

      Про точну дату виборів сторони наразі взагалі начебто не говорять. Це буде вирішуватися на фінальній стадії переговорів, уже після того, як сторони домовляться про суть постанов і законів. Хоча взагалі й опозиція, і деякі представники коаліції ніби не проти провести вибори 1 або 8 липня.

Вечір від ранку мудріший?

      Попри всі суперечки, сторона глави держави вчора сподівалася, що до вечора вдасться дійти до порозуміння. Принаймні саме так на камеру казав заступник глави секретаріату Президента Іван Васюник. «Домовленостей досягнуто десь на рівні 80-85 відсотків. Ми маємо переконання, що та атмосфера в робочій групі, яка існувала в суботу і до обіду понеділка в більшості учасників, дозволить нам до сьогоднішнього вечора прийняти та погодити всі зміни», — відзначив Васюник. Він додав: «Якщо ми сьогодні погодимо всі проекти, то, безумовно, Президент своїм рішенням дасть можливість провести повноцінне засідання у вівторок».

      Переговори продовжилися о четвертій годині. Також надвечір відбувалася зустріч Віктора Ющенка та Віктора Януковича.

 

ПАКЕТ

Про що домовляються

      Окрім проектів постанов і законів, які потрібні для того, щоб провести вибори, робоча група має обговорити також низку інших важливих документів. Як розповіла напередодні лідерка БЮТ Юлія Тимошенко, до цього пакету входять також зміни до Конституції, закони про імперативний мандат, статус опозиції, зміни до закону про Кабмін, реформа судової системи та узаконення Універсалу національної єдності.

      Партія регіонів також висуває на порядок денний зміну складу Центрвиборчкому. Втім, судячи з коментарів, наразі сторони обговорюють одне: проект постанови про оголошення виборів і законопроект про дострокові вибори.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>