«Країна мрій» відкрила сезон

24.04.2007
«Країна мрій» відкрила сезон

Директор зi зв'язків із громадськістю компанії «Кока-Кола Україна» Олеся Жулинська, Олег Скрипка та Клайд Таггл, президент підрозділу України, Росії та Білорусі компанії «Кока-Кола». (Фото автора.)

      Генеральною репетицією четвертого етнічного фестивалю «Країна мрій» (6—8 липня) стали цієї неділі гаївки у Музеї народної архітектури та побуту НАН України (Пирогів). Їх зорганізував рок-музикант у минулому, тепер же більше популяризатор етніки, Олег Скрипка, а підтримала «Кока-Кола». Президент підрозділу України, Росiї та Білорусі компанії Клайд Таггл на прес-конференції зазначив, що відтепер «Кока-Кола» буде підтримувати все українське. «В першу чергу це стосується співпраці з Олегом. Але ми тільки починаємо роздивлятися по боках і, можливо, будемо товаришувати з іншими активними українцями», — повідомив Клайд Таггл, тримаючи в руках вишиванку — подарунок Скрипки. «Кока-Кола» обрала саме це свято, щоб нагадати українській громаді про свій п'ятнадцятирічний ювілей в Україні і про те, що протягом усього року компанія даруватиме цілу низку незабутніх і веселих подій, які ще раз демонструють, наскільки близькими та важливими є цінності українського споживача та «Кока-Коли».

      Наступною спільною акцією партнерів стане проведення «Країни мрій» у липні. Цього року на Співочому полі у Києві обіцяють встановити сім сцен (дві фольклорні, обрядову, майстерню танців, денну етно-джазову, пересувну сцену-підводу та вечірню), планують також організувати вже традиційну дитячу галявину, кобзарську світлицю, можна буде покуштувати страви національних кухонь та послухати виступи закордонних гостей фестивалю (свою участь у «КМ» підтвердила зірка Халєда з Франції). За словами Олега Скрипки, можливо, в майбутньому фестиваль експортуватимуть у регіони, наприклад, у форматі вечорниць. Крім того, оргкомітет отримав пропозицію провести традицiйне українське весілля в Торонто.

      Доволі дивний тандем: компанія, яка має представництва на всіх континентах, та Олег Скрипка, якого звикли ототожнювати з усім національним, — пояснюється просто. Нібито українські компанії, які раніше виступали спонсорами етнічних акцій, тільки хочуть такими здаватися, — вважає Олег. До речі, подейкують, що фестиваль «Рок-Січ», який минулого року зініціював Скрипка, саме тому і перенесли на осінь — немає спонсора.

      Програма гаївок у неділю була традиційною: пропонувалося взяти участь чи поспостерігати за весняними обрядами українців, купити чи власноруч виготовити мистецькі вироби з глини, ниток, тіста, заліза, послухати виступ народних колективів «Буття», «Гуртоправці», «Чоботи з бугая», покататися на конях, скуштувати страви української кухні. Олег Скрипка виступав довго, виконавши чимало народних пісень, зокрема з творчості «ВВ» (під «Горіла сосна, палала» молодята на сцені танцювали вальс), а також із сольного альбому «Відрада» — французько-циганський романс Tombe la neige.